Ultrasoon geluid is niet direct schadelijk voor mensen. Wel kunnen sommige tonen gezondheidseffecten bij mensen teweeg brengen. Zo kan hoogfrequent geluid bij voldoende sterkte en langdurige blootstelling leiden tot gehoorverlies. Geluidshinder kan al optreden vanaf een geluidsniveau van 75 decibel (dB).
Een ultrasoon toestel zal heel effectief werken in de ruimte waar het is geplaatst maar het geluid gaat niet door vaste materialen (muren, plafonds, vloeren).
Mensen kunnen ultrageluid niet horen, maar veel dieren wel. Dat geldt bijvoorbeeld voor honden en dolfijnen. Sommige dieren brengen geluiden met dezelfde hoge frequenties voort om te communiceren en zich te oriënteren. Vleermuizen, walvissen en muizen gebruiken bijvoorbeeld dagelijks ultrageluid.
Hoogfrequent geluid veroorzaakt twee soorten gezondheidseffecten: enerzijds objectieve gezondheidseffecten zoals gehoorverlies (bij langdurige blootstelling) en anderzijds subjectieve klachten die al na enkele minuten kunnen optreden: hoofdpijn, oorsuizen, vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid.
Ultrasone* ongedierteverdrijvers werken op frequenties die wij niet kunnen horen, maar die de hond wel degelijk goed kan waarnemen. Voorbeelden hiervan zijn knaagdier- en kattenverdrijvers en ultrasone vlooienbanden.
Een ultrasoon kattenverjager produceert geluiden met een zeer hoge frequentie: meer dan 20.000 hertz. Hoewel het menselijk oor deze geluiden niet kan onderscheiden, kunnen veel dieren ze wel horen. Dit geldt in het bijzonder voor katten, die deze geluiden kunnen onderscheiden, en die er niet van houden!
Apparaat tegen blaffende honden buren
Het huisje kun je ergens in je tuin aan een muur, boom of schutting monteren. Wanneer er een hond begint te blaffen dan zendt dit huisje een ultrasoon geluid uit waardoor de honden minder blaffen. Het ultrasoon geluid is alleen voor honden hoorbaar en niet voor mensen.
Ultrasoon geluid heeft de eigenschap om vrij snel uit te 'doven'. Het geluid reikt maar een meter of 4 ver.
Dieren. Sommige dieren, bijvoorbeeld honden, muizen, dolfijnen en enkele insecten kunnen hoge tonen (frequenties) die voor mensen niet hoorbaar zijn, nog wel horen. Vleermuizen produceren - evenals dolfijnen - ultrageluid voor het vangen van hun prooi en oriënteren zich met behulp van echolocatie en echo-oriëntatie.
Wat is Ultrageluid? Bij de ultrageluidtherapie worden er via een speciaal apparaat geluidsgolven van een zeer hoge frequentie verzonden. Deze geluidsgolven veroorzaken trillingen die als het ware als een micromassage werken en zo de ontstekingen doen verhelpen.
Boven de 300 MHz neemt de absorptie nog maar lichtjes af. Wel kunnen in het frequentiegebied tot enkele GHz'en nog lokale zogenaamde “hot-spots” onstaan. (N.B. Dit is het frequentiegebied waarin de mobiele telefoon werkt.) Bij zeer hoge frequenties (> 10 GHz) dringen de radiogolven niet meer het lichaam in.
Toestellen om dieren af te schrikken
Deze dieren kunnen geluiden horen met een frequentie tot respectievelijk 45 en 65 kHz, wat ver boven de bovengrens van het menselijk gehoor ligt. Het geluidssignaal dat de hondenfluit produceert wordt omschreven als “nauwelijks hoorbaar door mensen, maar goed hoorbaar door honden”.
Vos- en marterverjager met ultrasoon geluid - eigenschappen
Doordat dit toestel een bereik heeft tot 200m² kan je de roofdieren zeker op afstand houden van je kippen zonder gebruik te moeten maken van giftige of gevaarlijke middelen.
De geluidsgolven variëren in hoogte, lengte en toon. Zo wordt voorkomen dat de dieren resistent worden tegen de geluiden. Daarom is de verjager blijvend effectief. De frequentie van het geluid is zo hoog dat honden, katten, vogels en mensen hier geen last van hebben.
Jaag muizen weg met ultrasone geluiden
Er zijn apparaatjes in de handel die ultrasone geluiden uitzenden. Dit ultrasoon geluid hoor je zelf niet, maar als de muizen het horen, vluchten ze weg. Klinkt logisch. Doen wij mensen ook als we hoogfrequente geluiden horen.
Muizen verjagen met ultrasoon geluid werkt goed als het zich binnen het gehoorveld van van de muizen begeeft. Boven plafonds, achter muren en in geïsoleerde wanden dringen de ultrasone tonen niet goed door op muizen en zal daardoor niet effectief zijn.
Dieren, waaronder vogels, hebben vaak een groter frequentiebereik dan mensen. Een ultrasoon geluid zit op een voor mensen onhoorbare frequentie, maar vogels horen de geluiden zeer goed.
In tegenstelling tot mensen, kunnen veel dieren heel hoge geluiden horen. Zo kunnen honden, katten, vogels en diverse insecten geluiden boven 20 KHz waarnemen. Daardoor is deze methode bij uitstek geschikt voor het verjagen van vogels.
Wat zijn Ultrasone golven
Ultrasone golven breiden zich uit in de weke delen van het lichaam. De zo in het lichaam gebrachte energie bewerkstelligt, dat elk deeltje van het lichaam dat behandeld wordt met ultrasone golven, in trilling wordt gebracht. Daarbij wordt een deel van de opgenomen energie in warmte omgezet.
Konijnen kunnen verjaagd worden met ultrasoon geluid. De ultrasoon verjager is een verjager die een geluid uitstoot die vervelend is voor konijnen, hierdoor zullen de konijnen niet meer in uw tuin komen. Door de hoge toon zult u dit geluid zelf niet horen.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Voor een blaffende hond kan een boete worden opgelegd van 130 euro.
De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'.
Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast. Het gaat in dit soort situaties meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dit bepaalt uiteindelijk de rechter. Hoe veel en hoe vaak een hond mag blaffen, kan dus verschillen.