Tongbranden en mondbranden zijn niet besmettelijk.
Bij de meeste mensen met mondbranden zijn de klachten iedere dag aanwezig. Vaak verdwijnen de klachten weer vanzelf, maar dat kan soms jaren duren. Sommige mensen hebben alleen last van een branderige of pijnlijke tong.
overmatig alcoholgebruik; bijwerkingen van geneesmiddelen; overdreven gebruik van mondspoelmiddelen; droge mond, bij mondademhaling, bepaalde medicatie, aandoeningen van de speekselklieren, tijdens de zwangerschap of menopauze.
Het beste resultaat bereik je door het gebruik van floss en interdentale ragers. Een goede aanvulling is het gebruik van een mondspoelmiddel. Een eenvoudige eerste stap om een brandende tong te verminderen is het aanbrengen van veranderingen in je dieet en het afleren van slechte gewoontes.
Tong- en mondbranden is een onschuldige klacht en wijst niet op kanker. Het is wel een vervelende klacht. Voor sommige mensen vergalt het zelfs alle plezier in het leven. Sommige mensen hebben alleen last van een branderige of pijnlijke tong.
Meestal vormt tongkanker een vaste massa in de mond die aan kan voelen als een knobbel of bult. Mogelijke symptomen van tongkanker zijn pijn in de mond en moeite met spreken en/of slikken. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV).
Dit type mondbranden kan maanden tot jaren duren, al gaat de klacht bijna altijd vanzelf weer over. Iets wat de klachten zou kunnen verlichten is stoppen met alcohol, roken en (heftig) gekruid voedsel eten. "Alcohol drinken, roken en eten van gekruid voedsel kunnen het slijmvlies van de mond prikkelen.
Een enkele maal lijkt de sensatie van een branderig gevoel in tong of mond te worden veroorzaakt door het gebruik van met name ACE-remmers, zoals captopril.Ook van nicotinezuuresters (nicorandil, acipimox, xantinolnicotinaat) en het conserveermiddel sorbinezuur is dit beschreven.
Bij de meeste mensen met mondbranden zijn de klachten iedere dag aanwezig, soms gedurende vele maanden of jaren. Sommige mensen hebben alleen last van een branderige of pijnlijke tong. Anderen hebben het vooral aan de binnenkant van de lippen, het gehemelte en soms ook wel in de keel.
De behandeling van mondbranden is mogelijk, zonder meteen te grijpen naar sufmakende pijnstillers. Met natuurlijke pijnstillende supplementen, zoals de PEA capsules en met door ons ontwikkelde mondgel dat een pijnstillende stof bevat. Dat gel moet echter wel door een arts voorgeschreven worden.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Als je mond ontstoken is, is het mondslijmvlies gevoelig, pijnlijk, rood en/of opgezwollen. Ontstekingen in de mondholte komen regelmatig voor, als gevolg van slechte mondzorg, maar ook als bijwerking van chemotherapie en/of bestraling bij mensen met kanker. In dat geval wordt het ook wel orale mucositis genoemd.
Je kunt naar de kraan spurten om je tong onder stromend water te houden, maar een brandende tong verzachten kan ook ietsje makkelijker: probeer door je mond te ademen, want de frisse lucht verzacht de pijn. Daarnaast kun je een koud drankje drinken of op een waterijsje of ijsblokje zuigen.
Het is een schimmelinfectie, die wordt veroorzaakt door de gistachtige schimmel Candida Albicans. Zichtbare kenmerken zijn onder andere witte en gelige vlekken op de tong, het gehemelte en de binnenkant van de wangen. Vaak gaan de vlekken gepaard met een vieze, metaalachtige smaak in de mond.
Mondkanker kan verschillende klachten geven. Zoals een zwelling of een zweer in de mond die soms pijn doet. Of rode of witte vlekken in de mond. Bij deze symptomen denken artsen niet altijd direct aan mondkanker.
Symptomen van een ontstoken tong
'Glossitis' is de medische naam voor een tongontsteking. Je kunt het herkennen aan een opgezwollen en gladde tongrug, een branderig gevoel en een abnormale kleur. Zo kan de ontsteking ervoor zorgen dat de tong donkerrood van kleur is.
Door stress kun je in de slaap gaan tandenknarsen (bruxisme). Als gevolg hiervan zijn de tanden gevoelig, bijvoorbeeld bij aanraking of bij warm of koud voedsel/dranken. Ook kun je door bruxisme meer last krijgen van tandvleesproblemen, hoofdpijn en nekpijn. Op de lange duur kunnen tanden verloren gaan.
Een droge, gevoelige mond en roodgekleurd slijmvlies. Dit zijn de eerste symptomen van een mondslijmvliesontsteking.
Afwijkend slikken Hierbij ligt de tong vaak onderin de mond. De tong wordt dan tussen de tanden geperst. Doordat de tong tegen de tanden aanduwt tijdens iedere slik, kunnen de tanden scheef gaan staan. Ook tijdens het spreken kan de tong tussen de tanden komen; slissen is een gevolg daarvan.
De huisarts en/of tandarts kunnen de mondholte onderzoeken en eventueel bloedonderzoek doen. Zo nodig kan de huisarts u doorverwijzen naar een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts) voor verder onderzoek. Als er sprake is van een zwelling of een zweertje op de tong zal de KNO-arts een beetje weefsel (een biopt) afnemen.
Dankzij de toevoeging van fluoride vermindert LISTERINE® Tand en Tandvleesbescherming tandvleesproblemen en helpt het de tanden beschermen tegen tandbederf of cariës. Gebruik dit LISTERINE®-product 2 maal per dag na het tandenpoetsen voor sterkere tanden en minder tandvleesproblemen.
Als klacht op zich zijn zowel mondbranden als tongbranden onschuldige maar vervelende klachten. De klachten kunnen maandenlang aanhouden maar ze kunnen ook plotseling verdwijnen. Soms kan de arts medicijnen voorschrijven.
Gebruik mondspoeling. Mondspoeling kan helpen tegen een vieze smaak in de mond en zorgt voor een goede mondflora, omdat het bacteriën in de mond actief bestrijdt. Daarnaast zorgt mondspoeling voor een prettig en fris gevoel in de mond.
Uitzaaiingen bij tongkanker
Tongkanker kan uitzaaien. Vaak is dat als eerste naar de lymfeklieren in de hals. Later kan tongkanker ook uitzaaien naar andere organen, zoals de longen. Lees verder over uitzaaiingen bij tongkanker.