Het gemakkelijkste en snelste is naar een autowasstraat te gaan. De auto wordt met veel water voorgespoeld zodat het overgrote deel van het zand en vuiligheid al van de auto afgaat. Vervolgens wordt de auto ingeweekt met shampoo die het vuil opneemt.
Na het afspuiten van de auto is het nu tijd om te wassen. Vul een wasemmer met autoshampoo, bij voorkeur warm water! Gebruik een autospons of washandschoen om de lak op je auto te wassen. Door de juiste auto shampoo te gebruiken wordt lak diep gereinigd waardoor je saharazand volledig en makkelijk kan verwijderen.
Pas op met zelf Saharazand van de auto wassen
Saharazand heeft volgens Autoweek de eigenschap dat het 'erg fijn is en scherp, waardoor je krassen in je lak kunt veroorzaken. ' Ook is het oppassen met de voorruit. 'De verleiding is groot om met de ruitensproeier en ruitenwisser het zand weg te halen.
Ja, natuurlijk mag u Dreft gebruiken om uw auto te wassen, maar wij raden aan een autoshampoo hiervoor aan te schaffen. Waarom? Dreft is een afwasmiddel met citroenzuur. Dit is ideaal om vettige dingen te reinigen, maar daarom haalt het ook belangrijke oliën van uw lak.
Verwijder het stof in de kleinste kieren met een kwast. Of met putty: die kleverige substantie uit de speelgoedwinkel. Die kun je goed in de naden drukken, waardoor het vuil zich eraan hecht. Met een kwast, oude tandenborstel of wattenstaafjes kun je gemakkelijk het stof uit de ventilatieroosters verwijderen.
Een product zoals Dasty of CIF (schuurmiddel) is NIET nodig en brengt meer schade aan je lak dan de vogelpoep doet.
En als je dan de auto wil wassen loop je ook nog eens het risico dat de lak vol met krassen komt te zitten. Allemaal dankzij wat zand en stof dat duizenden kilometers verderop hoort te liggen.
Azijn, afwasmiddel en allesreiniger zijn niet geschikt om je auto te wassen. Het zijn over zijn over het algemeen 'agressieve' schoonmaakmiddelen waardoor je de bestaande wax of sealant laag kan beschadigen. Gebruik dus nooit een standaard huishoud schoonmaakmiddel zoals allesreiniger, afwasmiddel of zeep.
Met blanke natuurazijn kun je de auto binnen en buiten helemaal schoonmaken. Gewoon de auto wassen met een emmer lauw water en hierin 1 of 2 kopjes blanke natuurazijn.
Oorzaak 1: Vuile zonnepanelen door Saharazand
Toch zorgen krachtige luchtstromen er soms voor dat het zand uit de woestijn helemaal naar ons kleine kikkerland afreist. Om daar samen met de regen naar beneden te vallen. Vervolgens zie je overal een roodbruine gloed.
Gebruik hiervoor lauwwarm water, autowasshampoo en het liefst een microvezel spons of handschoen. Waar bij een gewone spons zand vooral aan het oppervlak blijft zitten (wordt dus schuurpapier) heeft een microvezelspons veel langere vezels. Het zand verdwijnt dus in de spons en blijft niet aan de oppervlakte.
Oorzaak van krassen door de wasstraat
Het wasmiddel dat de wasstraat gebruikt telt namelijk ook mee in het veroorzaken van krassen. Sommige wasstraten maken gebruik van een agressief wasmiddel die de lak zwak maakt, waardoor grove borstels heel gemakkelijk de kans krijgen om meteen krassen te maken in de poreuze lak.
Saharazand valt onder de grote bedreigingen van je auto en autolak. Het kan schuren, inbranden en je pollenfilter verstoppen. Daarom moet het weg, maar wel op de juiste manier. De geelkleurige, fijne zandkorrels op je autodak betekenen acuut gevaar voor je autolak.
Groene zeep is niet alleen handig voor de buitenkant van de auto, maar is eveneens zeer geschikt om de binnenkant van de auto schoon te maken. Met een schoon sopje van water en groene zeep kun je het interieur van de auto reinigen, bovendien zorgt vloeibare groene zeep voor een lekkere frisse geur!
De stofdeeltjes irriteren de longen, maar dienen ook als kunstmest voor planten en leven in de oceaan. Op deze satellietopname van de NOAA is te zien hoe een enorme stofwolk op 16 juni 2020 voor de kust van West-Afrika de oceaan op wordt geblazen.
Gebruik geen spons, maar een microfiber washandschoen. Vuil en zand kunnen zich in een spons ophopen en krassen veroorzaken. Nadat je de auto met een hogedrukspuit goed hebt afgespoten zodat alle vuil en zand er af is, kun je hem met de hand gaan wassen.
Je kunt je auto wassen met allesreiniger of zelfs afwasmiddel, maar dit is helemaal niet goed voor de lak van je auto. Gebruik daarom een geschikte autoshampoo, die je uiteraard bij Site4Cars kunt vinden. Gebruik deze volgens de gebruiksaanwijzing en er kan weinig misgaan.
Gebruik geen afwasmiddel, want dat tast de beschermlaag van de lak aan. Autoshampoos zijn speciaal voor auto's ontwikkeld. Een shampoo met wax zorgt ervoor dat het vuil zich minder snel vastzet. Vermijd een traditionele spons, want daar blijft het vuil in zitten, waardoor je krassen maakt.
Was je auto regelmatig en voorkom lakschade en roestplekken
Als je je auto weinig wast, is dit echter niet goed voor de levensduur en de restwaarde. Het is namelijk een kwestie van tijd; als je vuil en zand niet snel genoeg verwijdert, kan dit schade aan de lak veroorzaken of kan de auto zelfs gaan roesten.
En dan nog een aandachtspunt: we krijgen regelmatig van klanten de vraag hoe vaak je een auto moet waxen. Ons advies is om dit niet te vaak te doen. Als richtlijn kunt u een periode van zo'n 4-6 maanden tussen de waxbeurten aanhouden. Hou er echter wel rekening mee dat elke auto anders is.
Kies voor een wasstraat die met osmosewater werkt. Dat is water dat door hyperfiltratie is ontdaan van vuil, mineralen en bacteriën. Het wordt ook wel vlekvrij water genoemd. Eenmaal opgedroogd laat het niets achter op de lak en dat is bij kalkhoudend water wel anders.
In ons land is saharazand sinds 1900 op zeker vijftien dagen op uitgebreide schaal voorgekomen. Steeds bij voor de tijd van het jaar warm weer. Afhankelijk van het brongebied kan de kleur variëren van lichtgrijs tot rood of bruin.
Saharazand weerkaatst zonlicht en verandert de ligging van de straalstroom. Het stof trekt snel ons land voorbij en verdwijnt met regen snel uit de lucht. Het effect op ons weer is dan ook kortdurend. Dat is anders boven de Sahara, waar de wind voortdurend nieuw zand de lucht inblaast.
Gebruik een sopje van water met een beetje afwasmiddel of soda. Knijp de spons of microvezeldoek bijna uit en boen het hele raam van onder naar boven schoon. Zo krijg je geen lekvlekken. Om de ruit droog te maken trek je de trekker in een lange beweging van boven naar beneden.