De oer-Hollandse soepen zijn het populairste in Nederland, denk hierbij aan tomatensoep, kippensoep of groentesoep. Een typisch soep voor in de winter is erwtensoep, deze staat ook wel bekend als snert. Andere soepen die geliefd zijn in Nederland zijn champignonsoep en pompoensoep.
Hoewel tomaten wel eerder gegeten werden, verscheen het eerste gedrukte recept met tomaten pas aan het eind van de zeventiende eeuw. Dat was in een Italiaans kookboek, Lo scalco alla moderna (+ 'De moderne keukenmeester') van Antonio Latini uit 1692. Het gaat dan wel om Spaanse recepten.
Soep is een van de oudste gerechten ter wereld. Het is ontstaan in de prehistorie, toen mensen begonnen met het koken van voedsel in potten. Het koken van voedsel in water was een manier om de voedingsstoffen uit het voedsel te halen en het langer te bewaren.
Soep komt van het Franse 'soupe' en is een vloeibaar afkooksel van groenten en/of vlees.
De meest gegeten soep van Nederland is ongetwijfeld tomatensoep. Ook wij zijn er dol op. Op Keukenliefde vind je dan ook wel meerdere recepten voor tomatensoep.
In het spreekwoord 'De soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend' komt ook eten voor. Dit spreekwoord betekent: 'iets krijgt uiteindelijk heus niet zulke grote gevolgen als in het begin misschien lijkt'.
Het woord soep is afgeleid van het Latijnse woord 'suppa', wat verwijst naar brood geweekt in bouillon . Het werd in de jaren 1600 gepopulariseerd door het Franse 'soupe'. Het woord wordt ook in het Proto-Germaans gevonden als 'sup', wat 'vloeibaar maken' betekent.
Al sinds de prehistorie
Het eerste onomstotelijke bewijs van het maken van soep komt namelijk uit het Gravettien. Dit was een archeologische cultuur in Europa, die begon rond 31.000 v. Chr en eindigde rond 20.000 v. Chr.
Het meervoud van soep is soepen, dus ja.
Tomatensoep komt oorspronkelijk uit het zuiden van Spanje en begon als een koude soep die bekend stond als 'Gazpacho'.
Waar komt soep vandaan? Het woord 'soep' komt van het Franse 'soupe', wat weer afstamt van 'suppa' (brood gedoopt in bouillon) uit het Volkslatijn. Het eerste bewijs van het eten van soep stamt uit 6000 voor Christus.
Als je zelf soep maakt van verse tomaten of tomaten uit blik dan durven wij te zeggen dat die tomatensoep heel gezond is. Bedenk maar eens hoe groot de portie groente is die je binnenkrijgt als je een bord tomatensoep eet. Zo kom je met gemak aan de 300-400 groente per dag die we bij PuurGezond aanhouden.
Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Wat is nou écht Hollandse kost? Typische Hollandse kost omvat gerechten zoals stamppot (denk aan bijvoorbeeld boerenkool en hutspot), maar ook erwtensoep, haring kroketten en kaas. Het zijn stevige en smaakvolle gerechten.
1. Poffertjes . Waarschijnlijk een van de beroemdste Nederlandse gerechten, poffertjes zijn kleine pannenkoekjes, gebakken in een ijzeren koekenpan, en traditioneel geserveerd met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker. Je kunt er het hele jaar door van genieten, maar Kerstmis en Nieuwjaar zijn meestal de beste tijden om ze te eten.
Als je aan Nederland denkt, denk je in eerste instantie aan windmolens, grachten, tulpen, kaas en de Hollandse Meesters . Dat is logisch, want deze culturele iconen zijn wereldberoemd en mogen eigenlijk niet ontbreken bij een bezoek aan ons land.
Snert en frikandel speciaal scoorden ook hoog
Van stamppot boerenkool en hutspot tot snert, en van 'AGV' (aardappels, groenten en vlees) en pannenkoeken tot kapsalon. Stamppot boerenkool werd van al die gerechten het vaakst aangewezen als 'nationaal gerecht', op de voet gevolgd door snert.
Soep wordt beschouwd als voedsel, niet als drank. Soep wordt geserveerd in een kom en gegeten met een lepel.
Onder soep wordt verstaan een gerecht bereid met vlees, gevogelte, vis, groenten, granen, fruit en andere ingrediënten, gekookt in een vloeistof die zichtbare stukjes van enkele of alle van deze ingrediënten kan bevatten .
Dat is gevaarlijk! In de soep lopen. Volledig mislukken (van een plan).