De kaas werkt ook goed als vulling voor pasta's, risotto, frittata en over gesmolten polenta. Hij smaakt licht zoet, is heerlijk zacht en proeft naar een combinatie van amandelen en witte truffels.
Gewassen korstkazen, die zijn gebaad in pekel of alcohol zoals bier of wijn, zijn meestal vlezig en scherp. Deze kazen passen dus goed bij even sterke smaken. Taleggio is een klassiek voorbeeld en combineert prachtig met vleeswaren zoals prosciutto of coppa .
De geur is sterk, de smaak is zacht, vol zilt en romig. Hoe ouder de kaas hoe scherper deze smaak wordt. Taleggio doet het heel goed op een kaasplank, maar is ook goed in pasta's, gnocchi of andere gerechten waar je smelt kaas in wil.
Het is ook een perfecte smeltkaas, die heel geschikt is in bijvoorbeeld een lasagna. Houd je niet van de pittige roodbacteriesmaak van de taleggio of kun je hem niet vinden in de winkel? Neem dan bijvoorbeeld brie, camembert of port salut als vervanger voor taleggio.
Je kunt het smelten in risotto of pasta, het in ovenschotels bakken of in plakjes snijden en op een pizza smelten.
Taleggio is vernoemd naar de vallei van oorsprong en is een belichaming van traditie. De grove schil is eetbaar en staat in groot contrast met de romige binnenkant. Samen creëren ze een naadloze mix van tegengestelde sensaties in termen van zowel smaak als consistentie. Het resultaat is zacht en licht zuur.
Het resultaat is verbluffend. Onder de kleverige, soms iets muf riekende korst zit een geweldig zacht romige kaas met een smaak die neigt naar bloemen, kruiden en truffel. Niet zonder reden is de Taleggio al bijna duizend jaar de trots van de vallei. En nog steeds onbeperkt houdbaar!
Fontina, Brie en Gorgonzola zijn enkele van de beste vervangers voor Taleggio. Elk van deze kazen heeft zijn eigen unieke smaak en textuur, waardoor ze veelzijdige opties zijn voor verschillende gerechten. Dus de volgende keer dat u Taleggio niet kunt vinden, probeer dan een van deze vervangers om te genieten van een vergelijkbare smaak en textuur.
Fruit, groente en noten
Frisse stukjes fruit geven een kaasplank niet enkel kleur, maar kunnen de smaak van de kazen nog eens extra verdiepen. Beperk je niet tot druiven en halve kiwi's: er zijn heel wat andere fruitsoorten die je kaasplank kunnen verrijken. Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels.
Taleggio (IPA: [taˈleddʒo]) (Talegg in het Lombardisch) is een halfzachte, gewassen korst, smeergerijpte Italiaanse kaas die is vernoemd naar Val Taleggio. De kaas heeft een dunne korst en een sterk aroma, maar de smaak is relatief mild met een ongebruikelijke fruitige smaak.
De kaas werkt ook goed als vulling voor pasta's, risotto, frittata en over gesmolten polenta. Hij smaakt licht zoet, is heerlijk zacht en proeft naar een combinatie van amandelen en witte truffels. De kaas wordt sterker naarmate hij ouder wordt.
Gewassen korst en vierkante kaas
Vierkante kazen moeten diagonaal vanaf de hoek worden gesneden. Een kaas als Saint Angel kan in die gelijkbenige driehoeken worden gelaten. Voor grotere kazen zoals taleggio, snijdt u opnieuw in een kruispatroon .
Naarmate het ouder wordt, kan er een laag witte en grijze schimmel ontstaan. Deze schimmels zijn allemaal eetbaar en dragen bij aan het karakter van het hout.
Zachte Italiaanse kaas
De Taleggio kaas heeft strepen in de oranje-roze korst met daarin blauwgrijze schimmelvlekken. De korst en het vloeipapier op de kaas is eetbaar. De kaas heeft een zacht zuivel en de smaak van de Taleggio kaas is heerlijk zacht, licht zoet en een combinatie van amandelen en witte truffels.
Franciacorta, Barbera, droge Duitse Riesling en Roero Arneis zijn allemaal uitstekende keuzes die de smaken van Taleggio versterken zonder deze te overheersen.
Is Taleggio kaas vergelijkbaar met Brie? Brie kaas, afkomstig uit Frankrijk, heeft wat overeenkomsten met Taleggio qua textuur en romigheid . Taleggio kaas heeft over het algemeen een intenser aroma en een iets stevigere textuur vergeleken met Brie.
Mix en match verschillende vochtgehaltes, texturen, vetgehaltes of soorten melk. Je kunt kiezen voor een scherpe cheddar, een halfzachte blauwe kaas en een harde kaas zoals parmezaanse kaas of gruyere . Of misschien een cheddar, zachte brie en een gouda.
Ik raad meestal sterke blauwe kazen en honing aan. Franse blauwe kazen lijken in mijn ogen over het algemeen het lekkerst te smaken met honing, denk ik omdat ze meer zoetheid uitdrukken dan andere blauwe kazen. Bleu des Causses, St. Agur en Persille de Rambouillet zijn allemaal fantastisch met wat honing.
Harde kazen zoals Parmezaanse kaas, Asiago en Pecorino passen goed bij gebakken of gegrilde visgerechten waarbij een sterke smaak gewenst is.
Daarom wordt het over het algemeen afgeraden om Taleggio in te vriezen .
Voordat u een zachte kaas raspt, legt u deze een paar minuten in de vriezer om deze steviger te maken. Zoals we allemaal weten, raspt stevige kaas heel goed. Vergeet de kaas echter niet nadat u deze in de vriezer hebt gelegd! Ongeveer 15 minuten zou voldoende moeten zijn; u wilt dat deze stevig is, niet bevroren.
Een grote vierkante wig van Arrigoni's beroemde Taleggio. Een delicate zachte kaas met een heerlijk pittige nasmaak. Perfect om te grillen, sandwiches en pizzatoppings .
Campagnola is een kleinere variant op de bekendere Taleggio. Deze kaas met een herkenbare oranje tot roze gekleurde korst heeft een heerlijk zacht zuivel en een iets kruidige smaak met een zweem van paddenstoelen.
Taleggio goed bewaren is essentieel om de versheid te behouden en bederf te voorkomen. De kaas moet in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van ongeveer 40°F (4°C) . Om te voorkomen dat de kaas uitdroogt, wikkelt u de kaas in bakpapier of vetvrij papier voordat u deze in een luchtdichte verpakking doet.
Taleggio is een Italiaanse kaassoort, afkomstig uit het stadje Taleggio in de Val Taleggio, vlak bij Bergamo in Lombardije. Het is een kaas met een gewassen korst met een beschermde oorsprongsbenaming (Denominazione di Origine Protetta), die al sinds de 11e eeuw in de regio gemaakt wordt.