Tomatensoep heeft relatief weinig calorieën – vooral als je gaat voor een variant met veel groente en zónder room – maar zit wel boordevol vitaminen en mineralen. Zo bevat verse tomatensoep veel vitamine C, K en kalium, maar juist weinig vetten.
Vanwege de voedingswaarde en culinaire aard wordt de tomaat beschouwd als groente. Maar plantkundig gezien is het een vrucht. Met een hoge dosis aan vitamine C is het goed voor het lichaam bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Daarnaast bevat een tomaat kalium.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
De voordelen van tomaten voor de huid
Anti-oxidanten zijn op allerlei manieren ontzettend belangrijk voor je huid, maar dat ze veroudering tegengaan is toch wel het fijnste. Tomaten zijn rijk aan vitamine A, C en E. Alle drie krachtige anti-oxidanten die zichtbaar de eerste tekenen van huidveroudering verminderen.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. 8. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Soep houdt je vochtgehalte op peil. Ben je een moeilijke drinker of heb je een dagje minder gedronken? Kies dan vaker voor soep. Een portie soep van 250 ml levert een zesde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vocht (1,5 liter per dag).
Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig soep eten minder zwaarlijvig zijn. Soep levert doorgaans weinig calorieën voor een groot volume (gemiddeld minder dan 100 kcal voor 250 ml groentesoep) en zorgt voor een verzadigingsgevoel. Het is dan ook een ideaal voorgerecht.
In onrijpe tomaten zit tomatine, een stof die in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Tomatine kan koorts, zwakheid, slaperigheid, lusteloosheid, depressie, buikpijn en diarree veroorzaken. Tomatine verdwijnt tijdens het rijpen van de tomaat, dus eet alleen rijpe tomaten. Tomaten rotten relatief snel.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
De belangrijkste alkaloïden zijn solanine (in groene aardappelen en als 'tomatine' in tomaten), nicotine (kleine hoeveelheden die niet verslavend zijn) en capsaïcine (waardoor pepers pittig zijn) vormen een natuurlijke afweer tegen insecten waardoor ze simpel gezegd giftig zijn.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Er zitten 60 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) tomatensoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tomatensoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Als je wilt afvallen en een last van een dip en ook wat energie nodig hebt, pak dag een koffie maar neem een kopje tomatensoep. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig soep eten gezonder zijn en minder calorieën binnen krijgen. Er zitten veel gezondheidsvoordelen aan het consumeren van goede soep.
Een zogenaamd soep-dieet is dan ook af te raden. Je krijgt te weinig variatie aan voedingsstoffen binnen en als je snel afvalt zitten de kilo's er ook net zo snel weer aan als je stopt met het dieet. In plaats daarvan: Vervang eens een maaltijd door een (maaltijd)soep.
Het soepdieet is eigenlijk vrij eenvoudig: De basis is een zelfgemaakte soep van verse producten. Deze soep mag je ongelimiteerd eten, de hele dag door. Maar je kunt natuurlijk niet alleen leven van soep. Daarom heb je iedere dag een aantal extra's die je toch de nodige (minimale) energie moeten geven.
Poedersoep bevat veel zout en andere toevoegingen, bevat ook meer calorieën en stilt de honger minder goed. Vers soep bevat daarentegen nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels, die hun voedingswaarde minder snel verliezen. Bovendien bevat zelfgemaakte soep veel minder calorieën.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Niet dat een zakje soep even gezond is als een stuk fruit, maar als afwisseling kan het af en toe zeker. Volgens het voedingsinformatiecentrum bevat een gezond tussendoortje niet meer dan 100 à 150 calorieën. Kania van Lidl is de energierijkste: 100 kcal per zakje - mooi binnen de grenzen dus.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.