Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces. Het eten van tomaten kan bovendien ook de stoelgang gezond houden en constipatie voorkomen door de hoeveelheid vocht en vezels die ze bevatten.
In grote hoeveelheden zijn solanine en tomatine giftig voor mensen.Ze kunnen misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen bewustzijnsverlies, ademhalings- of hartproblemen ontstaan. Niet iedereen is even gevoelig voor solanine en tomatine.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Moro's Wortelsoep is zo'n oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden, op dezelfde manier.
Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden. Ze komen dus onverteerd in de dikke darm terecht.
Soep zit boordevol vitaminen en vezels
En da's belangrijk, want voedingsvezels hebben een positief effect op de werking van je darmen, je cholesterol en je bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgen ze ervoor dat je je verzadigd voelt, zodat je niet snel naar (ongezonde) snacks zal grijpen.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
OSS - Tomatensoep van het Osse Unox en het Veghelse Jumbo komen slecht uit de test van onderzoeksbureau Questionmark. De soepen zouden veel meer zout bevatten dan het Voedingscentrum gezond acht. De tomatensoep in blik van Unox deed het het slechtste: deze soep bevat 0,88 gram zout per 100 milliliter.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Tomaat kan altijd
Een tomaat of wat snoeptomaatjes zijn ook een prima tussendoortje. Het mooie is dat je met een flinke tomaat al bijna een kwart binnen hebt van wat je volgens onze PuurGezond richtlijnen per dag aan groenten nodig hebt (300-400 gram).
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Twee eetlepels pindakaas per dag zouden je darmflora een boost geven. Een Amerikaanse studie toont immers aan dat pindakaas de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert. Dat zou dan weer een positieve invloed hebben op je bloedsuikergehalte.
De schil van een komkommer bevat vezels die obstipatie tegen kunnen gaan. Vezels houden namelijk water vast in je lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Bovendien bevat de komkommer zelf ook veel water, waardoor het een ideaal voedingsmiddel is bij verstopping.
Soep zit vol vitamines, mineralen en vezels
Tijdens het koken van groenten in de soep gaan er wel wat vitamines verloren, zoals vitamine C. Maar andere gezonde stoffen, zoals bètacaroteen (wortelen) en lycopeen (tomaten), worden uit soep juist beter in het lichaam opgenomen.
Soep. Voorverpakte soep uit blik of pak wordt sterk afgeraden. Door verschillende marketingtrucjes wordt er geprobeerd om dit gezonder te laten lijken. Helaas bevatten de voorverpakte soepen veel zout.
Soepen in blik- en poedervorm bevatten immers enorm veel zout en bewaarmiddelen, en vaak wordt er ook room in poedervorm aan toegevoegd om het geheel te binden. Hoewel de caloriewaarden nog steeds laag kunnen liggen is instant- of bliksoep dus echt niet zo gezond.
Praktische tips bij obstipatie of verstopping
Denk bijvoorbeeld ook een soep; snert, bruine bonen soep of linzesoep. Drink minimaal 2 liter vocht per dag.
Het gaat vooral om de onnatuurlijke suikers zoals frisdrank, snoep en koek. Daarnaast hebben ook de koolhydraten in wit brood en pasta's zoals macaroni en spaghetti een schadelijk effect. Deze voedingsmiddelen brengen de darmen in onbalans en voeden de schadelijke schimmels.
Het advies is om dan vezelrijk en gezond te eten. Dus eet veel groente en fruit, volkorengraanproducten en peulvruchten. Drink daarnaast genoeg water en beweeg voldoende. Zo help je de ontlasting soepel te maken.
Je hebt een verstopping als je minder vaak poept dan voor jou normaal. De ontlasting is daarbij vaak hard en droog. Soms zó hard en droog dat je het niet zelf naar buiten kunt persen.
2. 1,5 tot 2 liter per dag drinken. Elke dag 1,5 tot 2 liter drinken helpt om verstopping tegen te gaan. Water, koffie en thee zijn een goede keuze.
Recente studies tonen aan dat de bacteriën in onze darm onze gemoedstoestand kunnen beïnvloeden. We voelen ons dan ook letterlijk ellendig als we een flinke buikgriep onder de leden hebben. Een soort van kortdurende depressie. Omgekeerd voelen we ons vaak heel fit en opgewekt als onze spijsvertering goed is.