“Je neus telkens hard snuiten kan zeer schadelijk zijn voor je bloedvaten,” zegt Purvi Parikh, allergist en immunoloog. Je kunt het zelfs verergeren door lucht, neus bacteriën, virusdeeltjes en prikkelende stoffen in je oren en sinussen te blazen.
Door de druk komt het ook terecht in je holtes waardoor je natuurlijke afvoer wordt belemmerd. Daarnaast heeft snuiten nog een ander groot nadeel: het kan namelijk pijn doen aan je oren. Doordat mensen hun neus te hard snuiten komt het zelfs voor dat ze hun trommelvliezen opblazen.
Slijm in de neus is een symptoom dat helaas veel voorkomt. Dit kenmerkt zich door een overtollige productie van neusslijm. Dit kan ontstaan door diverse oorzaken zoals een infectie, allergie, blootstelling aan irriterende stoffen of een verkeerde neusademhaling.
Snot wordt pulk doordat je inademt
Het stof en de andere viezigheid dat zo je neus binnenkomt, blijft plakken aan het snot. Het inademen zorgt vervolgens dat je snot uitdroogt. Zo ontstaat het pulk dat sommige mensen graag opeten.
Een bijholteontsteking behandelen door je neus te spoelen
Met een neusspoeling week je namelijk het vastzittende slijm in de holtes los, dat je lichaam vervolgens via je neusgaten verlaat. Het spoelen van je neus is daarom effectiever dan bijvoorbeeld neusspray, aangezien het slijm daarbij in je lichaam achterblijft.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard.
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.
"Je produceert 1 tot anderhalve liter snot per dag.Het meeste daarvan slik je in, dus het is helemaal niet nodig om het zelf uit je neus te halen om het vervolgens op te eten". Sterker nog, neuspeuteren kan voor alleen maar meer infecties zorgen, zegt Van Hemert.
Het eten van je eigen snot is misschien geen probleem, maar gezond is het ook zeker niet te noemen. De stelling is fictie.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Als er naast het brokgevoel ook klachten zijn zoals hoofdpijn, snot, neusverstopping en reukverlies kan er sprake zijn van een ontsteking van de neusbijholten. De extra ontstoken slijmafscheiding kan zich in de keel ophopen.
'Het autonome zenuwstelsel bepaalt door welk neusgat je ademt door de bloedtoevoer naar die zwellichamen te reguleren', zegt Adriaensen. Zwellen ze in het rechterneusgat op, dan adem je voornamelijk door het linker. Om de paar uur houden de neusgaten een wisseling van de wacht. 'Dat heet de nasale cyclus of neuscyclus.
Waarom zitten je neusgaten afwisselend dicht? Toch zit niet alleen tijdens een verkoudheid eerst je ene en dan je andere neusgat dicht. Er bestaat zoiets als de nasale cyclus.Dit mechanisme van het autonome zenuwstelsel dirigeert wisselend bloed naar zwellichamen van het linker- en rechterneusgat.
De functie van snot is het bevochtigen van de ingeademde lucht en het opvangen/filteren van kleine stofdeeltjes en ziekteverwekkers. Snot bevat antilichamen en antibacteriële stoffen. De productie van snot is een continu proces. Mensen produceren per dag 1 tot 1,5 liter snot en ander slijm.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid. De Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger beweert zelfs dat het eten van snot gezond is!
'Van overmatig neuspeuteren kun je wondjes en korstjes krijgen, waarvan je weer meer gaat peuteren. De kans op infecties door schadelijke bacteriën neemt hierdoor toe, omdat je slijmvliezen deels stuk zijn,' aldus de Nederlandse dermatoloog.
Teveel neuspeuteren en droge lucht kunnen leiden tot beschadiging van het slijmvlies van de neus en dat kan neusbloedingen veroorzaken en zelfs een gat in het neustussenschot.
Droge korstjes in je neus kunnen een trigger zijn voor neuspeuteren. Dit kan ervoor zorgen dat er bacteriën via je vingers in je neus komen. Omdat je neusslijmvlies al te droog is, kan het zich moeilijker verweren tegen ziekteverwekkers.Hierdoor kun je (weer) verkouden worden.
Top, zo komt het niet verder in je lichaam terecht en helpt het voorkomen dat je ziek wordt. Een gezond lichaam maakt maar liefst 1 tot 1,5 liter snot per dag! Het meeste verdwijnt ongemerkt via je keel. Door een flinke verkoudheid, een allergie of een irritatie maak je meer slijm aan.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Groen: de infectie is flink gevorderd en je voelt je waarschijnlijk aardig beroerd. De afvalstoffen maken je snot groen. Pas als je weken met groen snot rondloopt, moet je naar de dokter.
U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheid (loopneus of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn in uw gezicht of minder ruiken. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over.
Gezond snot zou doorzichtig en dun moeten zijn. Als het dik en 'wolkig' wordt is dat een teken van ontsteking, infectie of allergie. Als je snot geel of groen wordt komt het door een extra grote hoeveelheid witte bloedcellen.