Tempeh komt tot stand door fermentatie. Het duurt een dag of vijf en je hoeft alleen maar toe te kijken hoe de natuur haar werk doet. Het begin is even bewerkelijk, maar daarna gaat het echt vanzelf. De Rhizopus schimmel gaat nu groeien en zorgt ervoor dat je bonen beter verteerbaar en eetbaar worden.
Gefermenteerde sojabonen
Tempeh is een oeroude en plantaardige eiwitbron op basis van soja. Het wordt verkregen door de fermentatie van sojabonen. Tempeh neemt andere smaken goed op en is daardoor zeer geschikt als ingrediënt voor vele verschillende gerechten.
Tempeh is een gefermenteerd sojabonenproduct dat oorspronkelijk uit Indonesië komt, maar nu net zo populair is in Maleisië. Tempeh wordt gemaakt door sojabonen een nacht te laten weken en ze vervolgens met de schillen (Maleisisch) of zonder de schillen (Indonesisch) gedurende 30 minuten te koken.
Goed voor de darmen
We hadden het al even over de gezonde vezels in tempeh. Dit zijn met name probiotische vezels. Deze staan erom bekend dat ze de gunstige bacteriën in de darmen voeden. Daarbij bevat tempeh ook de gunstige bacteriën zelf, ofwel probiotica.
En waarschijnlijk een vieze smaak! Gekocht tempeh is waarschijnlijk in bulk gemaakt en gepasteuriseerd om de houdbaarheid te verlengen. Dit heeft een negatieve invloed op de smaak (waarschijnlijk wordt het smaakloos), maar het is niet schadelijk om rauw te eten.
Kan ik rauwe tempeh eten? Dat kan. Rauwe tempeh bevat alle voordelen en wordt meestal gegeten als het product heel vers is, direct na de incubatieperiode. Dat gezegd hebbende, raden we aan om tempeh te koken voor consumptie voor de veiligheid en een betere smaak.
Doodt het koken van tempeh niet de goede bacteriën? Alleen aan de buitenkant. Zolang de interne temperatuur niet te hoog wordt, blijven de probiotische stimulatoren in leven. Daarom raden we aan om tempeh niet in de magnetron te koken .
Door het fermentatieproces is tempeh een rijke bron van levende probiotische culturen en actieve enzymen die de gezondheid van de darmen ten goede kunnen komen . Hoewel een deel van dit probiotische voordeel verloren kan gaan door het koken, helpen deze culturen om tempeh gemakkelijk te verteren.
Tempeh bestaat uit samengeperste sojabonen die gefermenteerd zijn onder invloed van de schimmel Rhizopus oligosporus. Het is minder bewerkt dan tofu en ook gezonder, hoewel tofu al een gezond product is. Tempeh is rijker aan eiwit, vezels en vitaminen. Het is te koop in de meeste supermarkten.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Tenzij je een soja-allergie hebt, werkt tempeh voor bijna iedereen. Als je tempeh probeert en ervan geniet, dan zijn er geen redenen waarom je het niet regelmatig zou moeten gebruiken als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet . Nu je wat ideeën hebt voor tempeh, is het tijd om te gaan koken!
Alle yoghurt is gefermenteerd. Yoghurt is namelijk simpelweg gefermenteerde melk. De zure smaak van yoghurt ontstaat doordat melkzuurbacteriën aan melk worden toegevoegd. Deze bacteriën zetten melksuiker om in melkzuur en dat zorgt voor de zure smaak en dat de yoghurt dik wordt.
Vanwege dit potentieel, om de voedselveiligheid te garanderen, moet alle tempeh gepasteuriseerd of gekookt worden voordat het gegeten wordt (ter info, pasteurisatie en grondig koken zijn vrijwel hetzelfde). Dit is waarom tempeh, hoewel gefermenteerd, niet als probiotisch voedsel beschouwd moet worden. Maar maak je geen zorgen!
Tempeh, ook wel bekend als tempé, is een cake van gefermenteerde sojabonen. Het bevat ontzettend veel voedingsstoffen en daardoor is deze gebakken tempeh een heel gezond bijgerecht met een Indonesische twist.
Plantaardige yoghurt wordt net als “normale” yoghurt gefermenteerd, maar dan wel op basis van plantaardige melk. Meestal wordt sojamelk gebruikt, maar ook kokos is erg populair. Deze plantaardige zuivel bevat dus ook probiotica en heeft min of meer dezelfde gezondheidsvoordelen op je darmflora.
Tempeh goreng
Misschien wel de eenvoudigste en populairste manier om tempeh te bereiden in Indonesië. De tempeh wordt in plakjes gesneden en gekruid met een mengsel van gemalen knoflook, korianderzaad en zout, en vervolgens gefrituurd in palmolie. De tempeh kan worden bedekt met beslag voordat het wordt gefrituurd, of direct worden gefrituurd zonder beslag.
Qua voedingswaarde biedt seitan meer proteïne per portie dan tempeh ; maar tempeh biedt complete proteïne, terwijl seitan dat niet doet. Zowel seitan als tempeh kunnen gezonde proteïnebronnen zijn, maar niet iedereen zou ze in zijn dieet moeten opnemen.
Peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten, zijn een gezonde keuze om vlees mee te vervangen. Dit geldt over het algemeen ook voor bewerkte peulvruchten zoals tofu en tempé. Peulvruchten bevatten eiwit, ijzer en vitamine B1, net als vlees.
Verschil tempeh, tempé, tofu en tahoe
Tempé is wel echt iets anders dan tofu en tahoe. Tofu is gemaakt van gestremde sojamelk, en tempé is gemaakt van geperste en gefermenteerde sojabonen. Tempé is steviger en droger van structuur en heeft een heel uitgesproken smaak.
Het is een goede vervanger voor recepten die om vlees vragen. Vermijd tempeh als u een soja-allergie of schildklieraandoening hebt .
Tempeh wordt gemaakt door fermentatie met behulp van nuttige micro-organismen zoals schimmels en melkzuurbacteriën (LAB). LAB heeft potentieel als probioticum . Over het algemeen consumeren mensen echter gekookte tempeh. Zo worden de micro-organismen geïnactiveerd en worden ze paraprobiotica.
Het kan het cholesterolgehalte, oxidatieve stress en de eetlust verlagen, terwijl het de gezondheid van de botten verbetert. Tempeh bevat ook probiotica en prebiotica, die de spijsvertering kunnen verbeteren en ontstekingen kunnen verminderen .
Wij raden het eten van rauwe tempeh ten zeerste af .
Door het fermentatieproces kan tempeh een paddenstoelachtige geur bevatten en wat zurig smaken. Vooral nootachtige aroma's zullen naar voren komen, maar de bereiding zal de smaak bepalen. Zo heeft tempeh de eigenschap smaken uit bijvoorbeeld marinades goed op te nemen.
Waar is tempeh te koop? Tempé is verkrijgbaar bij biologische winkels, toko's en supermarkten (bijvoorbeeld bij Lidl). De kwaliteit kan variëren, net als de smaken.