Een saus monteren is een saus voorzien van een dikkere en zachtere structuur. Daarnaast krijgt de gebonden saus en een vollere smaak en een glanzende laag. Dit doe je door het toevoegen van boter.
Een gemonteerde saus kun je best meteen opdienen. Verwarm 'm later niet opnieuw, dit doet afbreuk aan de textuur.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Saus = Oh ja, na 'kaas' heeft ook 'saus' een andere betekenis dan dat wat je op je bord zou leggen. Wanneer je tiener zegt dat iets voor saus was, betekent dat dat het voor niks was.
Hiphopartiesten gebruiken de term saus al sinds 2013 als straattaal voor swagger en luxe merkkleding en accessoires. Deze betekenis komt waarschijnlijk voort uit de betekenis van saus als "iets dat pit of pit toevoegt", aangezien een designerhorloge het imago van een artiest kan beïnvloeden.
Een saus is een eetbare en enigszins gebonden vloeibare substantie die meestal over een gerecht wordt gesprenkeld of ernaast wordt gegeten om smaak toe te voegen. Voorbeelden zijn mayonaise, gebonden vleesbouillon en ketchup.
*Tip: is je vlees na een uur nog niet zo zacht als je zou willen, of is de saus nog te waterig? Laat het geheel dan nog een uurtje zonder deksel op een laag vuur pruttelen.
Een sneller trucje: maïszetmeel! Maak eerst een papje van wat koude vloeistof (bijvoorbeeld water of melk) en voeg het toe aan je saus. Roer goed om en laat nog even rustig doorkoken tot je saus voldoende ingedikt is.
Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de verhouding vet en vloeistof niet (meer) in balans zijn. Als je het vette ingrediënt te snel en in te grote hoeveelheden erbij doet of je de saus te snel en op te hoge temperatuur verhit. Als een saus schift, scheidt meestal het vet zich van de andere ingrediënten.
3 Saus binden met eidooiers
Splits het ei en klop de dooier (eventueel met een beetje room) los in een kom. Dit heet een liaison. Klop een klein beetje van de warme saus door de liaison, tot de massa mooi glad is. Giet dit dan vervolgens weer bij de rest van de warme saus, en laat al roeren indikken.
Monteren is het binden van een warme vloeistof met klontjes boter. De koude boter wordt met een garde door de warme vloeistof geroerd. Hierdoor krijgt de vloeistof een dikkere structuur en een vollere smaak.
Dat is bizar heet en deze hitte komt van de Habanero, Trinidad scorpion en een natuurlijke chili-extract van maar liefst 6,6 miljoen Scoville. Insane dus! Ondanks dat dit volgens ons de heetste is, is er nog één saus waar echt iedereen het altijd extreem moeilijk mee heeft: Da Bomb Beyond Insanity.
Ook kun je er sausjes dik mee maken. Voeg maïzena nooit direct toe aan de saus, dan gaat het klonten. Meng een theelepeltje maïzena met een klein scheutje koud water en meng dit glad.Giet dit bij de saus en roer dit direct goed door.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche. Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20%.
Hoe warm je roomsaus op? Ook bij het weer opwarmen van roomsauzen kan het fout gaan.Doe dit bij voorkeur au bain-marie, zodat de saus niet te warm wordt en gaat schiften.
Mijn rendang is te taai, hoe krijg ik het vlees zachter? Het is essentieel dat je tijdens het stoven rond de temperatuur van 80 graden blijft hangen. Als je de rendang constant laat koken dan wordt het sowieso taai. Langer stoven is ook een optie.
Je kunt rendang prima een dag van tevoren maken en de volgende dag weer opwarmen. Zoals dat bij veel stoofpotjes het geval is, zal ook de smaak van dit gerecht de volgende dag alleen maar beter zijn. Zet de pan wel even in de koelkast.
Je laat het vlees te heet worden
Voor het perfecte stoofvlees zorg je dat het vlees van binnen niet te warm wordt, anders wordt het taai. Gebruik dus vooral een vleesthermometer om er zeker van de zijn dat je rendang zacht en mals wordt.
We smeren mayonaise al eeuwen overal op. Het is een van de oudste en meest gebruikte sauzen ter wereld.