Het is-niet-gelijk-aan-teken of ongelijkheidsteken is het wiskundige symbool ≠ voor de ongelijkheidsrelatie, dat aangeeft dat de twee operanden aan weerszijden van het symbool niet gelijk zijn aan elkaar. Daarmee is dit symbool dus de tegenhanger van het bekendere isgelijkteken (=).
Om het cijfer 0 en de letter o te onderscheiden, wordt in het cijfer 0 soms een punt of schuin streepje gezet. Vooral in de computerwereld ten tijde van MS-DOS kwam dit vaak voor. De variant met het streepje 0̷ lijkt op de letter Ø, maar het streepje komt niet buiten de ronde vorm.
In de techniek wordt het teken ⌀ (een kleine cirkel met een schuine streep) gebruikt om de diameter van bijvoorbeeld een duiker of buis mee aan te geven.
Een teken heeft altijd maar een betekenis, een symbool meerdere betekenissen. Een symbool geeft te denken over de hoofdzaken van het leven. Ook menselijke, dierlijke, halfmenselijke of bovenmenselijke figuren hebben binnen godsdiensten soms een heel specifieke betekenis.
Het (is)gelijkteken of gelijkheidsteken (in België veelal met is gelijk aan aangeduid) is de naam van het wiskundige symbool =. Dit teken geeft de gelijkheid aan van de twee operanden waar het tussen staat.
Speciale tekens zijn tekens die niet aanwezig zijn op uw toetsenbordindeling. Ze kunnen worden gebruikt door een combinatie van toetsen op het toetsenbord in te drukken of het overzicht met speciale tekens in Windows te gebruiken.
Een teken heeft altijd maar een betekenis, een symbool meerdere betekenissen. Een symbool geeft te denken over de hoofdzaken van het leven. Ook menselijke, dierlijke, halfmenselijke of bovenmenselijke figuren hebben binnen godsdiensten soms een heel specifieke betekenis.
Een symbool is een voorwerp, teken of beeld dat een idee, een concept, een emotie of een waardering vertegenwoordigt. Zo is de rode roos vaak een symbolisch teken van liefde, kan de duif een symbool van vrede zijn, terwijl een schedel vaak wordt gebruikt als symbool van de dood.
Leestekens zijn tekens die je bij het schrijven gebruikt om een tekst begrijpelijker te maken, bijvoorbeeld een punt of een komma. Als je iets vertelt, kun je met pauzes, intonatie of gebaren duidelijk maken wat je bedoelt. In geschreven taal doe je dit met punten, komma's, vraagtekens en andere leestekens.
Teken zitten in struikgewas, bomen en op grassprieten te wachten tot een gastheer langskomt. Ze gaan extreem zuinig met hun energie om en kunnen meer dan een jaar zonder voedsel, sommige soorten wel vijf jaar. Teken detecteren hun potentiële gastheer door de uitgestraalde lichaamswarmte, en wellicht ook door de geur.
Wiskunde en techniek. In de verzamelingenleer is ∅ (een grote cirkel met een schuine streep) het symbool voor een lege verzameling of voor de onmogelijke oplossingsverzameling. Buiten de wiskunde wordt dit symbool soms gebruikt als afkorting voor niets.
Op een toetsenbordindeling waar geen speciale toets of toetsencombinatie voorhanden is, zijn de combinaties voor Ø en ø respectievelijk Alt + 157 en Alt + 155 en ook Alt + 0216 en Alt + 0248 . In HTML worden de codes Ø en ø voor respectievelijk Ø en ø gebruikt.
Op de Amerikaans-internationale toetsenbordindeling die in Nederland gebruikt wordt, kunnen ø en Ø met de combinaties Alt Gr + L en ⇧ Shift + Alt Gr + L worden getypt. Op de Apple Macintosh is de combinatie Option + O of ⇧ Shift + Option + O .
Altijd nul
Het kan soms onduidelijk zijn of er een letter O in staat of het cijfer 0. Maar de letter O komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer 0. Dit geldt ook voor het nummer op uw identiteitskaart.
De letter 'O' komt in de documentnummers nooit voor. Reden hiervoor is om verwarring te voorkomen met het cijfer '0'. Alleen het cijfer komt dus voor. Sinds 1 december 2019 wordt ook het cijfer '0' niet meer vermeld in nieuw uit te geven paspoorten en Nederlandse Identiteitskaarten.
Het is-niet-gelijk-aan-teken of ongelijkheidsteken is het wiskundige symbool ≠ voor de ongelijkheidsrelatie, dat aangeeft dat de twee operanden aan weerszijden van het symbool niet gelijk zijn aan elkaar.
Er zijn wereldwijd bijna 1000 soorten teken, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen harde en zachte teken. In Nederland komen zo'n 15 tekensoorten voor.
De schuine streep wordt meestal gebruikt om een keuzemogelijkheid aan te geven. Daarnaast komt de schuine streep voor in breuken en in sommige afkortingen. Ook heeft het teken enkele specifieke toepassingen, zoals het gebruik in internetadressen.
Waar komen teken voor? Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen.
Iets (een object, gebaar, sein of iets dergelijks) dat dient als zichtbare of tastbare representatie van iets anders (een gevoel, kwaliteit, hoedanigheid, lading, etc).
Symbolen zijn communicatiemiddelen, zij zeggen ons iets over de werkelijkheid. Om het symbool te begrijpen, moet je een begrip hebben van de werkelijkheid die erachter ligt. Symbolen zijn dus ondergeschikt aan de werkelijkheid in dit geval de religieuze kennis.
Hij koos het apenstaartje. Het was vroeger al gebruikt als 'at', zodat je kon spreken van 'jantje at willemwever' ([email protected]). In veel andere landen heeft het symbool een rare naam. In Frankrijk noemen ze het teken een kleine slak, in Finland een kattenstaart en in Duitsland een slingeraap!
In een tekst staan behalve letters ook altijd tekens. Dit zijn leestekens en alle teksten maken gebruik van deze leestekens. Veelvoorkomende leestekens zijn de punt (.), de komma (,), het vraagteken (?) en het uitroepteken (!).
Diakritische tekens kunnen in verschillende talen een verschillende status hebben: Een letter met een diakritisch teken is een aparte letter met een eigen plaats in het alfabet van de desbetreffende taal.