Een radicaal, ook dikwijls vrije radicaal genoemd, is een molecuul of atoom dat al dan niet geladen kan zijn, maar dat een of meer ongepaard(e) elektron(en) heeft.
Een radicaal is een atoom met een ongepaard valentie-elektron. Een radicaal ontstaat wanneer een atoombinding wordt verbroken en beide atomen één elektron van het gemeenschappelijk elektronenpaar meenemen. Bij radicaalreacties reageren radicalen met elkaar en vormen de ongepaarde elektronen weer een atoombinding.
Een atoom bestaat altijd uit een positief en een negatief geladen deel. Een vrije radicaal is een atoom die een positief geladen deel mist en is dus negatief geladen oftewel: oneven. Zodra een vrije radicaal in contact komt met andere atomen in ons lichaam, pakt hij een positief geladen deel af.
Het woord radicaal is afkomstig van het Latijnse woord voor wortel en heeft verscheidene afgeleide betekenissen: radicaal (scheikunde), een atoom, molecule of groep met een bindingsmogelijkheid: radicaal (Chinees schrift), een onderdeel van karakters in het Chinese, Japanse, Koreaanse en Vietnamese schrift.
Schade door vrije radicalen
Zo wordt onze gezondheid op een natuurlijke manier op peil gehouden. Maar door externe factoren, zoals roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht, maakt ons lichaam heel veel vrije radicalen aan en kan een explosieve groei van vrije radicalen ontstaan.
Vrije radicalen leiden tot oxidatieve stress, waardoor de huidstructuur wordt aangetast en er vroegtijdige huidveroudering optreedt.
Echter, je lichaam kan niet álles zelf. Een teveel aan vrije radicalen, of vrije radicalen op ongewenste plekken, kan oxidatieve stress veroorzaken. Er zijn onderzoeken die erop wijzen dat oxidatieve stress na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel kan veroorzaken.
Geheel en al.Tot de wortel toe. Net als “extreem” (Z) zegt radicaal op zich niets.
Radicalisering is het proces waarbij een persoon of groep in toenemende mate opvattingen ontwikkelt die op gespannen voet staan met, of zelfs haaks staan op, de democratische rechtsorde.
radicaal (bn) : afdoende, breed opgezet, drastisch, extreem, grondig, groots opgezet, grootscheeps, ingrijpend, rats, totaal, uiterst, vergaand, verreikend, verstrekkend, volkomen, volslagen. radicaal (bn) : extremistisch.
Als jouw kind extreme gedachten of ideeën heeft, kan er sprake zijn van radicalisering. Dit is een proces waarbij iemand gedachten en ideeën ontwikkelt die niet aansluiten bij de regels in Nederland. Diegene is daarnaast steeds meer bereid om die gedachten en ideeën echt uit te voeren.
Oxidatie verhogende factoren zijn stress, ontstekingen, extreem sporten, hoge calorie inname en ziekte. Dus reduceer stress zoveel mogelijk, belast het lichaam niet te extreem, slaap goed en eet vers en gevarieerd.
Bij het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) definiëren we radicalisering als een proces waarbij een persoon geraakt wordt door radicaal gedachtengoed, steeds meer zwart-wit gaat denken en zich afzet tegen andersdenkenden. Iemand neemt steeds meer afstand van de maatschappij.
Vrije radicalen ontstaan bij de normale stofwisseling, maar ook bij roken en bij het zonnen. Verder kunnen bij bepaalde ziekten veel vrije radicalen worden gevormd, zoals bij ontstekingsreacties.
De Nederlandse AIVD gebruikt de volgende definitie: "Het nastreven en/of ondersteunen van diep ingrijpende veranderingen in de samenleving, die een gevaar kunnen opleveren voor de democratische rechtsorde (doel), eventueel met het hanteren van ondemocratische methodes (middel), die afbreuk kunnen doen aan het ...
Extreemrechts, radicaal-rechts, uiterst rechts, ultrarechts of rechts-radicaal zijn politieke opvattingen en stromingen aan de uiterste rechterzijde van het politiek spectrum. De termen worden door elkaar gebruikt en er is geen internationale overeenstemming over een exacte definitie van deze begrippen.
Iemand die radicaliseert, is overtuigd van zijn eigen gelijk en gaat de strijd aan met mensen die iets anders geloven of denken. Misschien denk je bij radicalisering aan extreemrechtse groeperingen of aan de islam. Maar ook mensen met andere overtuigingen, religies of ideeën kunnen radicaliseren.
In de getaltheorie is het radicaal van een positief geheel getal de grootste kwadraatvrije deler van dat getal. Anders gezegd is het radicaal het product van alle priemgetallen die deler zijn van dat getal: Voor de eerste positieve gehele getallen is het radicaal: 1, 2, 3, 2, 5, 6, 7, 2, 3, 10, ...
Een radicaal, ook dikwijls vrije radicaal genoemd, is een molecuul of atoom dat al dan niet geladen kan zijn, maar dat een of meer ongepaard(e) elektron(en) heeft.
Vrije radicalen is een term die je vaak hoort in de schoonheidsbranche bij huidveroudering. Vrije radicalen zijn schadelijke moleculen die vrijkomen bij de huidveroudering en zorgen voor afbraak van cellen en ontstaan van rimpels en huidverslapping.
Vooral citroenen, aardbeien en sinaasappelen zitten boordevol antioxidanten. Dit zijn de fruitsoorten waar ook veel vitamine C in zit. De antioxidanten in citroenen herken je doordat citroensap vaak wordt gebruikt om verkleuring tegen te gaan bij bijvoorbeeld gesneden avocado's of de bereiding van salades of.
Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door UV-straling in zonlicht of door luchtvervuiling. Hierdoor komen vrije radicalen in het lichaam. Dat zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.