Een tegellijm is niet waterdicht. Om bijvoorbeeld een badkamer waterdicht te maken, adviseren wij een integraal systeem waardoor de wand- en vloerafdichting een sluitend geheel vormen met de waterafvoer.
De tegellijm van Bostik is bestand tegen vocht en is vorst bestendig. Desondanks de hardheid van de tegellijm blijft deze vervormbaar, dit maakt de tegellijm uitermate geschikt voor het verlijmen van bijvoorbeeld badkamer tegels. De lijm is ook zeer geschikt voor het verlijmen op moeilijke ondergronden.
Ze is flexibel, waterbestendig én hecht sterk ook op zoutbelaste muren.
Ga je buiten betegelen? Let er dan zeker op dat je een tegellijm voor buiten neemt die vorstbestendig is. In de badkamer is het dan weer belangrijk een watervaste lijm te gebruiken. Wanneer je een vloer met vloerverwarming of een houtachtige ondergrond betegelt, gebruik je best een flexibele tegellijm.
Tegels, kitten en lijmen zijn waterwerende producten.Maar daarmee vormen ze nog geen garantie voor een waterdicht systeem. In de praktijk blijkt dat vooral langs afvoeren, doorvoeren en wand/vloeraansluitingen, vocht kan doordringen in vloeren en wanden.
De voegen waterdicht maken (impregneren)
Het waterdicht maken van een voeg ook wel impregneren genoemd doen wij met het Seal Guard afdichtmiddel voor voegen en tegels in spuitbus. Deze spuitbus is eenvoudig in gebruik, en is erop gericht voegen te beschermen tegen het indringen van bijvoorbeeld water.
Kimband gebruiken om de badkamer waterdicht te maken
Een belangrijke waterdichte laag achter de tegel is kimband. Kimband is een combinatie van een pasta en een soort tape. De pasta breng je ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte. Daarna druk je de brede tape in de pasta.
Nooit onder de 5 graden. Voor alle cementgebonden producten geldt: te koud is echt niet oké. Bij een temperatuur onder 5 °C komt de chemische reactie van cement en water namelijk nagenoeg stil te liggen. Het gevolg hiervan is een verminderde sterkteontwikkeling van de cementgebonden lijm of het voegmiddel.
Bij tegelformaten kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm is de lijmlaag best ongeveer 3 mm dik (eenmalig lijmen). Voor tegels groter dan 40 × 40 cm, kies je een dikte van zo'n 5 mm (dubbele verlijming). Grote tegels hebben meestal een dubbele verlijming nodig.
Door toepassing van de vezelversterkte tegellijm SCHÖNOX SEK is het mogelijk om reeds na 28 dagen tegels te verlijmen op betonnen ondergronden. De tegellijm met een geschikte lijmkam aanbrengen. De tegels met een schuivende beweging in het verse lijmbed drukken.
Welke lijm moet ik gebruiken bij een vloer met vloerverwarming? Bij vloerverwarming en op houtachtige ondergronden moet men altijd een flexibele lijm gebruiken. Door een betere elasticiteit van een dergelijke lijm kan deze lichte vervormingen opvangen.
Een tegellijm voor op beton kan zowel een poederlijm als een pastalijm zijn. Op de vloer gebruik je altijd een poederlijm op beton, op de wand kun je ook een pastalijm overwegen. Wanden van beton komen alleen in nieuwbouw voor en daarom zal er vaak een poederlijm op beton gebruikt worden.
Pastategellijm mag op gipshoudende ondergronden worden toegepast. Poedertegellijmen zijn er voor wanden en vloeren. Door de grotere toepasbare laagdikte kunnen de ondergronden minder vlak en zelfs ongelijk zijn.
De kleur kiezen
Bij poreuze steensoorten in een lichte kleur (natuursteen) adviseren we een witte lijm te nemen en zo egaal mogelijk te verlijmen. Vermijdt dotten. Zo voorkom je verkleuringen. In het algemeen geldt: op een witte wand ook witte tegellijm gebruiken.
Je kunt tegellijm van tegels verwijderen met een behangafstomer, maar ook door een papje van soda en water op de tegellijm te smeren. Laat het intrekken en neem de tegel vervolgens af met een vochtige doek. Dit werkt alleen als de tegellijm nog niet is uitgehard.
Als de tegellijm is uitgehard, is het tijd om te voegen. Er zijn verschillende voegmiddelen mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voegmiddel in poedervorm dat je moet aanmaken met water of kant-en-klaar voegmiddel. Een populair voegmiddel is de Ben Univoeg.
Bruislijm is een andere benaming voor constructielijm. Dit is een houtlijm of PU-lijm met een D4 classificatie geschikt voor buiten. Simpel gezegd: bruislijm is een watervaste houtlijm welke geschikt is voor natte toepassingen.
Lijm | 30x50 cm | Tegellijm Ultralite S2 Quick
Geschikt voor het verlijmen van keramische tegels, natuursteen en mozaïek, zowel binnen als buiten. Speciaal ontwikkeld voor grote vloeroppervlakken en voor het aanbrengen van grootformaattegels.
Tegellijm moet minstens 24 uur drogen voordat je begint met voegen.
Bij producten op cementbasis zijn onder de 5 °C aanvullende maatregelen nodig om schade te voorkomen. Voor lijm- en voegproducten op cementbasis ligt de ideale temperatuur voor verwerking op 15 tot 20 °C. Bij temperaturen tussen 5 en 15 °C zijn de producten nog goed te verwerken, maar reageren ze wel anders.
Verlijmen van de tegels
Verlijm de tegels met Webercol aquaflex. Dit is de meest geschikte tegellijm voor zwembaden. Klop de tegels zorgvuldig aan om een goede hechting van de tegels op de ondergrond te bekomen. Laat na de plaatsing de lijm 24u drogen.
Je kan de badkamer niet waterdicht maken met half werk. Het is daarom belangrijk om alle voegen in de badkamer te impregneren zodat deze ook daadwerkelijk waterdicht zijn. Doe je dit niet, trekt vocht alsnog in de tegels.
Lekkages in je badkamer kun je eenvoudig voorkomen door voegen tussen muren en vloeren te behandelen met een waterdichte coating. Daarna kun je de badkamer verder afwerken.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.