Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel ( maniokwortel) In Spaanstalige landen wordt cassavemeel ook wel tapiocameel genoemd, en we gebruiken deze benaming ook in Nederland. Het kent nog veel meer benamingen, zoals tapiocabloem, maniokbloem, of bindbloem.
Het is een zetmeel, en wordt inwisselbaar tapiocameel of tapiocazetmeel genoemd. Weliswaar is zetmeel iets anders dan meel: zetmeel wordt gewonnen door processen van scheiding, en meel is de term voor iets wat in z'n geheel gemalen wordt. Bij tapioca echter worden beide termen inwisselbaar gebruikt.
Tapiocameel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt gemaakt van een knol. Deze knol, een cassavewortel, wordt na het oogsten geplet en tot een fijn poeder gedroogd. Tapiocapoeder in korrelvorm heeft een lichtzoete smaak en een hoog zetmeelgehalte.
Wanneer je het hebt over tapiocameel wordt eigenlijk tapiocazetmeel bedoeld. Het is het zetmeel van de cassavewortel (dus niet het meel van de gehele wortel). Het is een heel fijn poeder wat behoorlijk veel vocht op kan nemen.
Holland & Barrett Tapiocameel (400gr)
Tapiocameel is gemaakt van de cassave ook wel maniokwortel genoemd en komt oorspronkelijk uit Brazilië. Het is zetmeelrijk en glutenvrij. Tapiocameel kan gebruikt worden als bindmiddel in zowel zoete als hartige glutenvrije gerechten.
Het meel kun je gebruiken als ieder ander meel of bloem. Maak er bijvoorbeeld lekkere cakejes mee. Met de parels kun je vooral heel lekkere toetjes maken. Kook dan de parels in kokend water (niet in koud water, want dan lossen ze op) en spoel ze, als ze een gelei-achtige substantie hebben, af met koud water.
Tapioca of cassavemeel is een hoofdzakelijk smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Voor gebruik in de keuken is het verwerkt in dunne vlokken, of meer gebruikelijk, in kleine harde witte korrels of 'parels'. Deze dienen voor gebruik gedrenkt te worden.
Tapioca is een smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Het wordt het meest verwerkt in kleine harde witte korrels, ook wel "parels" genoemd, die gedrenkt moeten worden voor gebruik.
Tapiocameel is rijk aan vitamine B en C, mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Wij raden je aan om het regelmatig in je dieet te integreren als je last hebt van een slechte spijsvertering of darmklachten. Het wordt ook aanbevolen voor sporters omdat het een uitstekende voeding is voor de spieren.
Tapioca is verkrijgbaar als meel, vlokken en bolletjes. Je voegt de vlokken of bolletjes toe aan soep en pap om deze dikker te maken. Hierbij moet je het gerecht even laten doorkoken totdat de vlokken of bolletjes glazig worden.
Tapioca wordt gemaakt van de Aziatische cassave/maniokwortel en is een glutenvrij bindmiddel. Na het drogen van de wortel wordt hij vermalen tot een wit meel. Tapiocameel wordt ook wel tapiocazetmeel genoemd: dit kan een tikje verwarrend zijn.
Bloem bestaat voornamelijk uit zetmeel en eiwitten. Het zetmeel is een complexe vorm van suiker die in je lichaam door enzymen in je speeksel (en in je darmen) weer afgebroken wordt tot suikers en je van energie voorziet.
Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes, maar ook bij stoofpeertjes. Maïzena maakt de saus ondoorzichtig en is ook neutraal van smaak.
Maïszetmeel (ook bekend onder de handelsnaam Maizena) wordt in de keuken als bindmiddel gebruikt. Zetmeel heeft als eigenschap op te zwellen en water te binden als het in water wordt gesuspendeerd en vervolgens wordt gekookt.
Bubble tea is een combinatie van thee, melk, vruchtensiroop en tapioca balletjes. Tapioca balletjes worden gemaakt van cassave, hebben weinig smaak en zijn een beetje taai, net als gummibeertjes.
De parels worden ook wel in afgepast suikerwater gekookt dat niet wordt afgegoten, het resultaat is een meer stijfselpapachtige pudding. Ongekookte parels zijn lang houdbaar. Gekookt en gekoeld ongeveer drie dagen.
Hoe bewaar je ongekookte tapiocaparels? Tapioca-parels die niet gekookt zijn, moeten in een koele, droge ruimte worden bewaard en vervolgens in een luchtdichte verpakking worden verpakt.
De meest voorkomende balletjes met de gewilde QQ-kwaliteiten zijn: Tapioca parels: deze kleine, ronde balletjes zijn gemaakt van gekookt tapiocazetmeel en hebben een gomachtige structuur zonder smaak. Ze zijn meestal donkerpaars, maar ze kunnen ook wit of pastel van kleur zijn. Dit is verreweg de meest populaire boba.
Wat is het? De op tempex balletjes lijkende tapioca parels worden gemaakt van het zetmeel dat wordt gewonnen uit de cassave wortelknol. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. De kleinere pareltjes worden vaker gebruikt in desserts, de grotere vaker in drankjes zoals bubble tea.
Zowel cassavemeel als tapiocameel kun je in een toko kopen of bij een Aziatische kraam op een markt.
Hieronder een lijst met glutenvrije producten: Zeeuwse kroepoek. Knabbelspek.
Om de coeliakieklachten te voorkomen, is het belangrijk om helemaal geen gluten meer te eten. Neem dus geen graanproducten zoals brood, pasta, beschuit, crackers, koekjes, koek, cake, gebak, muesli en pizza. Lees het etiket op de verpakking goed voordat u een voedingsmiddel koopt of gebruikt.
Extra informatie. Rijstmeel is glutenvrij en heeft een vrij neutrale smaak. Het kan als single meel gebruikt worden om bijvoorbeeld koekjes mee te maken, maar ook om te mixen met andere melen voor het maken van Allerhande (glutenvrije) baksels.