Als de billetjes ingesmeerd en wel zijn, mag de schone luier aan. Vouw de luier goed uit en leg hem op zo'n manier onder de billen van je baby dat de luier aan de achterkant net iets hoger zit dan de navel. Breng de luier vervolgens tussen de benen door aan de voorkant omhoog en maak hem vast met de plakstrips.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard. Breng eventueel een beschermende crème aan.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
Controleer of de luier niet te strak zit. Dit kan je zien door te kijken of je wijsvinger ongeveer er tussen past als speling. De luier is verschoond en de nieuwe luier zit goed. Tijd om de kleren weer aan te doen!
In het eerste jaar gebruikt een baby er het meeste, namelijk ruim 2500 luiers. Het tweede jaar is dit 1800 en het derde en vierde jaar 1500 luiers. Gemiddeld duurt een luier verschonen zo'n 2 minuten, wat dus neerkomt op 10 dagen achter elkaar luiers verwisselen per kindje!
De meeste luiers bevatten drie verschillende lagen. Een absorberende laag: deze laag ligt net onder de toplaag en trekt het vocht weg van deze toplaag. Een distributielaag: deze laag houdt het vocht vast en verdeelt het in een absorberende kern.
De luier absorbeert niet voldoende
In bijna alle gevallen als er lekken zijn, is het omdat de luier niet voldoende absorbeert. Het zijn de inlegger en de luier die het vocht moeten absorberen. Het overbroekje is enkel een buffer die ervoor zorgt dat de vochtige luier de kleren niet nat maakt.
Kinderen worden tegenwoordig een jaar later zindelijk dan 50 jaar geleden. Toch kun je ook nu nog je kinderen met 1,5 jaar uit de luiers hebben. Maar lang niet iedereen weet nog hoe je je kinderen op een leuke manier zindelijk kan maken.
Hoe vaak moet je een luier verschonen? Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
De verloskundige: niet meer 's nachts verschonen maar foppen
Zijn geboortegewicht was hoog en omdat hij nu al aankomt, is een schone luier om de drie uur echt niet meer nodig. Wij kunnen hem het beste voortaan om de vier uur verschonen en hem een wat dikkere luier geven.
Wat is de voorkant van een Tena luier ? : De kant waar geen plakkers aan vast zitten en waar het Tena logo staat + De absorptie sterkte (Het aantal druppels) + Maat (XS, S, M, L) + Urine indicator (aan de voorkant is deze hoger) staan.
Gemiddeld verbruikt een baby in het eerste levensjaar zeven luiers per dag. Dat is een behoorlijk aantal, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je altijd voldoende luiers op voorraad hebt. Wanneer je dit aantal per dag doorrekend naar een aantal luiers per jaar, dan kom je uit op een aantal van 2555 stuks!
Aantal natte luiers
Voor baby's wordt meestal als vuistregel aangehouden, dat zes tot acht flink natte katoenen luiers (of 4-6 wegwerpluiers) per etmaal betekent dat de baby voldoende voeding heeft binnengekregen.
Wanneer kies je voor + maten? De + maten van Pampers® Baby-Dry™ luiers zijn handig als je baby grotere plasjes doet, of voor de nacht. Deze luiers bieden dezelfde luiermaat, maar hebben een groter absorptievermogen.
Trek de luier andersom aan
En dit is vooral handig advies voor de buikslapers, want aan de achterkant van heel wat merken zit net wat meer absorberend polymeer.
Dit komt overeen met één huisvuilzak per week. Een gebruikte wegwerpluier weegt gemiddeld 250 gr (50 gram voor de wegwerpluier en 200 gram ontlasting). In totaal komt dus 1062 kilogram (4.250 x 250 gram) wegwerpluiers per kind in het restafval terecht.
In een luier zitten verschillende materialen, waaronder een soort watten en kleine witte korrels. Deze zorgen ervoor dat de plas van een klein kind wordt opgenomen.
Normale luiers zijn gemaakt om vocht te absorberen. In een zwembad zuigt een gewone luier zich dus vol met water, zwelt op en wordt behoorlijk zwaar. Dat zit ongemakkelijk en door het gewicht kan de luier afzakken, of zelfs je baby laten zinken. Zo'n volgezogen luier is dus niet alleen onhandig, maar ook gevaarlijk.
Een natuurlijke vezel gaat gemiddeld 9-12 maanden mee, ongeveer 100 wasbeurten. Het meest kwetsbare onderdeel van voorgevormde luiers, is het printje.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Fluffpulp bestaat uit katoen-, hout- of hennepvezels. SAP zit als poeder of korrels in de luier. Bij het opnemen van vocht verandert het poeder of de korrel in een gelachtig materiaal. De buitenste laag van de luier bestaat ook uit polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), geweven textiel of rubber.
De zwaarste baby die ooit via een natuurlijke manier ter wereld kwam, woog 10,2 kilo. Dat gebeurde in 1955 in Italië. Die baby staat in het Guinness Book of World Records.