Het land produceert zo'n 40 ton aan goud en is daarmee de vierde grootste producent op het continent na Zuid-Afrika, Ghana en Mali. Toch behoort het grootste land in Oost-Afrika nog steeds tot de allerarmsten ter wereld. Tanzania is rijk aan een hele reeks waardevolle grondstoffen.
Volgens het Tanzaniaanse National Bureau of Statistics leeft bijna een kwart van de bevolking onder de armoedegrens. Armoede is voornamelijk te wijten aan factoren zoals gebrek aan toegang tot kwaliteitsvol onderwijs, ongelijke verdeling van middelen, hoge werkloosheid en gezondheidsproblemen.
De Tanzaniaanse economie blijft sterk afhankelijk van de landbouw, goed voor een groot deel van het bbp en een groot deel van de export. De landbouwsector stelt 80% van de beroepsbevolking te werk.
Driekwart van de Tanzanianen leeft van landbouw. Meestal leeft een familie van de producten die zij zelf verbouwt en van de paar geiten en kippen rond het huis. De lage opbrengst in de landbouw is een van de be- langrijkste redenen voor armoede in Tanzania.
Tanzania is een van de grootste landen in Oost-Afrika. Het land staat bekend om zijn toeristische attracties zoals grote wildparken en de prachtige stranden in deelstaat Zanzibar. Daarnaast exporteert het ook veel producten, zoals avocado's, goud en hout.
Tanzania is niet bepaald een goedkoop land. Zeker niet als je min of meer een levensstandaard zoals je in Europa gewend bent in stand wilt houden. Huren in een stad als Dar es Salaam kunnen gemakkelijk oplopen tot 1.500 à 3.000 dollar per maand voor een relatief klein appartement.
Tanzania is één van de meer stabiele en rustige landen in de regio Oost-Afrika. Het is er over het algemeen dan ook zeer veilig. Toerisme is de belangrijkste vorm van inkomsten op het eiland en daarom nemen de lokale autoriteiten de veiligheid van toeristen heel serieus.
Tanzania is het safari land bij uitstek. Met de hoogste wildpopulaties van heel Afrika, de schitterende uitgestrekte Serengeti en de unieke Ngorongoro krater zijn er weinig landen die dit kunnen evenaren. Niet alleen het noorden is mooi.
De levensverwachting in Tanzania en Zanzibar is 65 jaar. In 2000 was dat nog rond de 50. In Nederland is het meer dan 81 jaar. Het aantal mensen boven de 65 in Tanzania is iets meer dan 2%.
Tanzania is ongeveer 22 keer zo groot als Nederland. Tanzania's grote trots is de hoogste berg (Kilimanjaro) en het grootste meer van Afrika (Victoriameer).
Het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking bedroeg vorig jaar ruim 24 euro per maand, vergeleken met ruim 21 euro in 2000/01. Armen in de stad en op het platteland, geven 64 procent van hun inkomen uit aan eten, ongeveer evenveel als in 2000/01. Weinig Tanzanianen hebben toegang tot basisdiensten.
Zanzibar is voor ons misschien een luxe bestemming, de bevolking is voornamelijk arm. Straatverlichting is schaars op Zanzibar.
In de Tanzaniaanse cultuur is respect erg belangrijk. De meeste Tanzanianen zullen andersdenkenden respecteren en netjes behandelen. Zo zullen sommige gewoontes/gedrag van toeristen wel geacepteerd worden terwijl dat in hun eigen cultuur als ongepast wordt gezien.
Het percentage van de bevolking dat in armoede leeft is volgens de Wereldbank het hoogst in Madagaskar (82 procent), Burundi (78 procent) en de Democratische Republiek Congo (77 procent). Maar ook in veel andere Afrikaanse landen leven nog steeds veel mensen in armoede.
In Tsjechië liepen mensen het minste risico op armoede volgens Eurostat. Het laat staat onderaan de lijst: 'slechts' elf procent van de bevolking had te maken met het risico om af te glijden.
Zo'n twee miljard mensen over de hele wereld hebben geen toegang tot medische zorg. In Zuid-Tanzania zijn goede medische voorzieningen nauwelijks aanwezig. Jaarlijks overlijden veel vrouwen en baby's tijdens de bevalling. Een veel voorkomende doodsoorzaak die met goede medische hulp en kraamzorg voorkomen kan worden.
De bekendste en grootste stad is Dar es Salaam, hoewel dat niet de hoofdstad is. Als hoofdstad is het centraler gelegen Dodoma gekozen. Veruit het grootste deel van de bevolking woont in de steden aan de kust of op de eilanden Zanzibar of Pemba.
De gezonde levensverwachting wordt uitgedrukt in een cijfer dat het aantal jaren uitdrukt waarin een individu naar verwachting in gezonde toestand zal leven. In 2000 stond dat voor Afrika nog vast op 46 jaar, maar in 2019 is dat dus gestegen naar 56 jaar.
Douane. Het is verboden om schelpen, schilden, huiden, koraal en ivoor mee te nemen uit Tanzania. Meer informatie over wat je wel en niet mee mag nemen, vind je op de website van de douane.
Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en makkelijk te wassen is. Het is aan te raden een stel warme en winddichte kleren mee te nemen, want het kan 's avonds behoorlijk afkoelen in Tanzania. De zon is scherp in Afrika dus vergeet niet een hoofddeksel mee te nemen.
Dar es Salaam is met 4.3 miljoen inwoners de grootste stad van Tanzania. Deze voormalige hoofdstad is nog steeds het economische, kloppende hart van het land en heeft daarnaast ook de belangrijkste haven.
Tanzania is één van de veiligste Afrikaanse landen, je hoeft je geen zorgen te maken dat je iets zal overkomen tijdens de Tanzania safari of vakantie. Je zult gedurende de Tanzania reis continu op pad zijn met één van onze Tanzania Specialist gidsen en zij zorgen voor jullie veiligheid.
Naast de Shilling kunt u in Tanzania ook terecht met de US dollars en euro's, met name in de lodges. Pinpas: in Arusha en Dar es Salaam zijn beperkt ATM (geldautomaten) aanwezig.