Kunstgras vastmaken met kitMet 1 tube kunstgras lijm kit je ongeveer 8 tot 10 meter vast. Het is belangrijk om het kunstgras helemaal rondom te kitten. Af en toe een klein stukje vrijlaten helpt de kit goed te drogen en uit te harden. Het beste kit je het kunstgras per meter om vervolgens 5 cm droog te houden.
Kunstgrasankers zijn een soort pinnen die door het kunstgras in de onderbouw geslagen worden. Deze worden altijd langs de randen en op de hoeken geplaatst. Wanneer de ankers geplaatst zijn wordt deze volledig omsloten door de kunstgrasvezels.
Net als bij een gewone straat, kan het kunstgras niet rechtstreeks op de grond gelegd worden. Op de grond moet altijd een goede fundering gelegd wordt van zand. Zand zorgt ervoor dat de grond niet zal verzakken waardoor kunstgras egaal blijft liggen. Daarnaast groeit er onkuid in grond, niet in het zand.
Worteldoek is een geweven product. Alle andere doeken zijn non-woven producten, dus geperst. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond onder kunstgras stabiel blijft. Als je geen stabilisatiedoek zou plaatsen dan heb je een grote kans dat er bobbels in de ondergrond komen door spelen, stoelen, zwembaden etc.
De ideale ondergrond voor kunstgras is brekerzand. Dit voldoet namelijk aan alle gewenste eigenschappen.
Kunstgras kan in de tuin op verschillende soorten ondergrond geplaatst worden, maar het is niet goed om het direct op zwarte aarde te leggen: het is namelijk veel moeilijker om zwarte aarde egaal te krijgen. Bovendien voert zwarte aarde het water minder goed af dan zand.
Kunstgras is uit de gratie. Steeds meer profclubs kiezen voor puur natuur, zeker in de eredivisie. Het kostenaspect (kunstgras is goedkoper) heeft verloren van het sentiment ('afgetrapt veld heeft charme').
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Bij het leggen van kunstgras is het belangrijk om te zorgen dat de ondergrond egaal is. Zo worden bulten en kuilen in het gazon voorkomen. Resultaat: het gelegde gazon blijft lang mooi. Het voordeel van kunstgras leggen op zand/aarde, is dat water moeiteloos afgevoerd kan worden.
Jutematten. Nog een hulp tegen vervelende onkruiden zijn jutematten of jute gronddoek. Deze kan je net als anti-worteldoek gebruiken in borders en plantvakken zodat er minder tot geen onkruid zal groeien.
Kunstgras gaat zo'n 12 tot 20 jaar mee. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het type dat u uitzoekt. Buitengrass kunstgras heeft deze lange levensduur door de technisch hoogwaardige constructie en de gebruikte materialen.
Hoe lang kunstgras meegaat is afhankelijk van een aantal factoren. Goed onderhouden kunstgras gaat gaat langer mee dan kunstgras waarbij dit niet het geval is. Ook de intensiteit van het gebruik en de kwaliteit van het gekozen kunstgras spelen een rol. Daarom is de levensduur van kunstgras tussen de 10 en 15 jaar.
Het zand valt tussen de kunstgrassprietjes en zorgt ervoor dat de vezels omhoog blijven staan. Het vertraagt het proces van platliggen. Het zand beschermt de grasmat en zorgt tevens voor stabiliteit, daardoor komen er geen vouwen of kreukels in het gras bij veelzijdig gebruik.
Kunstgras leggen is niet erg moeilijk maar het vergt wel enige voorbereiding. En toch worden er veel fouten gemaakt bij het zelf installeren van kunstgras. Door rekening te houden met een paar kleine tips kunnen veel van deze fouten voorkomen worden zodat u een perfect gelegd kunstgrasgazon heeft.
Door het kunstgras rondom de omtrek vast te kitten aan het beton, blijft het kunstgras goed vastplakken aan het beton. Hierdoor gaat je kunstgrasmat jaren mee. Een andere manier om het kunstgras vast te maken is het vastplakken met dubbelzijdig kunstgrastape.
Met het kunstgras kopen en laten leggen van de juiste drainagematten als ondergrond welke nodig zijn ter behoud en bescherming van het kunstgazon. Wanneer men dit niet doet, is de kans groot dat er schimmels, algen en mos onder gaan groeien wat een vervelende geur kan geven.
Waterafvoer is erg belangrijk in de ondergrond van kunstgras, want anders komt uw vers aangelegde kunstgras onder water te staan. Geel zand moet u daarom vermijden, omdat dit het water moeilijk doorlaat. Daarnaast zorgt een goede ondergrond ervoor dat er geen onkruid op uw nieuwe kunstgazon groeit.
Kunstgras en veel regen
Ook regen heeft weinig invloed op kunstgras, zolang er maar geen plasvorming ontstaat op het gazon. Blijft het water te lang op een plek liggen? Dan kan algvorming ontstaan. Om dit te voorkomen kunt u zorgen voor een goed afwateringssysteem, zo loopt het water makkelijk weg.
Het doek bevat UV bescherming, voor ongeveer 5 jaar. Hierdoor wordt het doek niet hard. Anti-worteldoek wordt direct op de grond gelegd.
Worteldoek, ook wel anti-worteldoek genoemd of gronddoek, is een doek dat onkruid tegen houdt.Het laat wel water door, maar geen licht en onkruid.
Vastmaken van het anti-worteldoek
De sleuven hoeven niet diep te zijn. Ongeveer 20 tot 30 centimeter is voldoende. Duw met de schop het worteldoek in de sleuven.
Het mooie van kunstgrasmatten die je op het terras neerlegt, is het feit dat je er gerust een stoel, tafels en andere spullen op kunt zetten. Je hoeft niet bang te dat zijn de kunstgrasmat beschadigd raakt. De grasmat is namelijk goed bestand tegen gewicht en bewegende objecten als schuivende stoelen.
Kunstgras kan warm worden als het de zon er fel op schijnt. Echter, dit is niet te vergelijken met de warmte van bijvoorbeeld keramische tegels. Kunstgras kan wel warmer worden dan gewoon natuurgras.
Op dit moment werken in de eredivisie vier clubs hun thuiswedstrijden af op kunstgras: Cambuur, FC Emmen, FC Volendam en Excelsior. Voor de eerstgenoemde drie clubs geldt echter dat ze op korte termijn overstappen naar natuurgras. De Friezen betrekken komend seizoen een nieuw stadion, waarin echt gras ligt.