Een opleiding volgen op kosten van de werkgever (gedeeltelijk) onder werktijd met behoud van loon. Investeren in 'human capital' wordt veel gedaan door werkgevers. Opleidingen zijn duur, en daarnaast betaalt de werkgever ook loon over de uren die de werknemer niet werkt.
Dus naast opleidingskosten ook de kosten voor reizen, boeken en ander studiemateriaal, zoals examengelden. De werkgever mag bepalen of hij verplichte scholing zelf aanbiedt of dat hij dit uitbesteedt aan derden. De opleidingstijd geldt daarbij als arbeidstijd.
1 antwoord
Een werkgever mag het volgen van opleidingen of cursussen verplicht stellen. U zegt dat u in deze verplicht wordt om de cursus te volgen op een tijd en dag waarop u normaal gesproken geen arbeid hoeft te verrichten.
Kan mijn werkgever mij verplichten om een opleiding te volgen? Wanneer jouw werkgever goed kan beargumenteren dat een bepaalde cursus of studie nodig is voor het goed uitvoeren van jouw functie dan kan jij als werknemer deze cursus of studie niet zomaar weigeren.
Van verplichte scholing is pas sprake als de wet, de cao (of regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan) zegt dat de werknemer de betreffende opleiding moet volgen. Een aantal voorbeelden zijn: Opleidingen op het gebied van veiligheid en arbeidsvoorwaarden.
Als je in loondienst werkt, kun je jouw werkgever vragen om de opleiding te betalen. Vaak zijn daarover afspraken gemaakt in de CAO. Werkgevers die hun personeel opleidingen aanbieden, kunnen vergoedingen uit opleidingsfondsen krijgen. In steeds meer cao's worden afspraken gemaakt over een persoonlijk ontwikkelbudget.
Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
De richtlijn bepaalt onder andere dat werkgevers een opleiding kosteloos moeten aanbieden wanneer zij op grond van de wet of de cao verplicht zijn de werknemer een opleiding te verstrekken in het kader van de functie.
U moet studiekosten terugbetalen als u een 'studiekostenbeding' heeft. Dit is een afspraak die uw werkgever met u maakt. Voor een studiekostenbeding gelden voorwaarden. U hoeft bijvoorbeeld alleen studiekosten terug te betalen als u zelf weggaat.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Wat moet er minimaal in de studieovereenkomst staan? De soort cursus/opleiding/studie, naam, startdatum, duur, kosten van de studie. Specifiek vermelden welke kosten je wel en niet betaald.
Duale studie: u combineert werken met een studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Een duale studie is niet hetzelfde als een deeltijdstudie. Het verschil met een deeltijdopleiding is dat bij een duale studie uw beroep moet passen bij uw studie. Bovendien wordt u op het werk begeleid.
In de Arbeidstijdenwet staan onder andere de regels over werktijden, rusttijden, pauzes en nachtdiensten. Deze wet geldt voor alle werknemers van 18 jaar en ouder. Dus ook voor stagiairs, uitzendkrachten en gedetacheerden.
Het betaald educatief verlof kan omschreven worden als het recht toegekend aan werknemers uit de privé-sector om erkende opleidingen te volgen en om op het werk afwezig te zijn met behoud van hun loon. Sinds de Zesde Staatshervorming zijn de gewesten bevoegd voor het Betaald Educatief Verlof.
Het deelnemen aan een cursus wordt daarom gelijkgesteld aan het verlenen van toegang tot een evenement en valt onder de specifieke 'plaats van dienst-regel'. Het deelnemen aan een cursus is hiermee btw-belast in het land waar de cursus plaatsvindt.
Een opleiding kan bijvoorbeeld intern of extern plaatsvinden. Een interne opleiding volg je alleen met mensen uit dezelfde organisatie of van je afdeling.
Het noodzakelijkheidscriterium houdt in dat je als werkgever zelf beoordeelt of een medewerker een mobiele telefoon nodig heeft om zijn werk naar behoren te kunnen doen. Is dat volgens jou het geval, dan mag je de telefoon verstrekken. De medewerker kan deze zowel zakelijk als privé gebruiken.
In de Arbeidstijdenwet (ATW) is er geen maximale leeftijdsgrens voor het werken in een nachtdienst. Feitelijk kan iedere werknemer vanaf 18 jaar en ouder altijd nachtdiensten draaien. Maar er is wel vrijstelling mogelijk voor werknemers die gezondheidsklachten krijgen door nachtdiensten en voor zwangere vrouwen.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Per 1 augustus 2022 mag je voor opleidingen die verplicht zijn op basis van de wet of de cao geen studiekostenbeding meer afspreken. Verplichte opleidingen zijn: opleidingen die uit het nationaal recht, het Europees recht, een cao of een rechtspositieregeling voortvloeien.
Stopt uw contract binnenkort? Dan mag uw werkgever alle bedragen verrekenen die hij nog van u moet krijgen. Bijvoorbeeld studiekosten, een lening, of een boete omdat u het concurrentiebeding overtreedt. Uw werkgever verrekent deze bedragen vaak bij de eindafrekening.
Studiekosten niet meer aftrekbaar
Sinds 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. Misschien komt u wel in aanmerking voor STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden.
Werknemers hebben het recht om een erkende opleiding te volgen tijdens hun werkuren, mét loonbehoud. Dat is het zogenaamde 'Educatief Verlof'. Als werkgever kan je dit niet weigeren, maar er moet wel een akkoord zijn wat betreft de (werk)planning.
Denk dan aan de kosten voor de opleiding, maar ook aan kosten voor studiemateriaal en examengelden. De verplichte scholing moet vanaf 1 augustus 2022 dus ook als werktijd worden beschouwd. Als het enigszins mogelijk is, moet de scholing tijdens werktijd plaatsvinden.
Werkgever vergoedt studiekosten
Een werkgever kan in de werknemer investeren door zijn of haar studie of opleiding te betalen. Er kunnen afspraken worden gemaakt over de voorwaarden waaronder de werkgever de studie betaalt. Dat noemt men een studiekostenbeding.
De overheid wil scholing voor een brede doelgroep mogelijk maken. Daarom is per 1 maart 2022 het STAP-budget gestart. Via STAP kunnen volwassen werkenden of werkzoekenden jaarlijks maximaal € 1.000 financiële hulp krijgen om scholing te betalen.