De wettelijke opzegtermijn bedraagt één maand, dus tussentijds opzeggen is niet mogelijk. Alleen als het uitzendbureau (tijdelijk) geen loon uitbetaalt aan de uitzendkracht, omdat er geen werk voorhanden is (loonuitsluiting), geldt voor de uitzendkracht geen opzegtermijn.
Zelf je uitzendovereenkomst beëindigen in de eerste 78 weken
In de eerste 78 weken van de overeenkomst kan dit per direct. Je moet het uitzendbureau wel minimaal 1 werkdag van te voren op de hoogte stellen, zodat zij op zoek kunnen gaan naar vervanging.
Bij een uitzendovereenkomst voor bepaalde tijd gelden voor de uitzendkracht de volgende opzegtermijnen: Minder dan 3 maanden in dienst: 7 kalenderdagen opzegtermijn. 3 tot 6 maanden in dienst: 14 kalenderdagen opzegtermijn. Langer dan 6 maanden in dienst: 28 kalenderdagen opzegtermijn.
Een uitzendkracht die in fase A met uitzendbeding zit, mag op elk moment opzeggen en hoeft geen rekening te houden met een opzegtermijn. Wel is het verplicht om dit één werkdag van tevoren aan te geven, zodat het uitzendbureau nog op tijd vervanging kan regelen.
De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken. U mag een langere opzegtermijn afspreken met uw werkgever.
Met een ontslagbrief zonder opzegtermijn kun jij je oude werkgever verlaten zonder de wettelijke of contractueel vastgestelde opzeggingstermijn te respecteren. Je kunt je werkgever van de een op andere dag verlaten door middel van deze brief, maar dit brengt natuurlijk wel gevolgen met zich mee.
Als u zelf ontslag neemt, hebt u in principe geen recht op een werkloosheidsuitkering. Concreet zal de RVA van u willen horen waarom u uw werk hebt opgezegd, en op basis daarvan uw uitkering wellicht een tijdlang schorsen. Na die schorsing kunt u opnieuw een uitkering aanvragen.
Een uitzendovereenkomst in fase A kan maximaal 78 gewerkte weken doorlopen. Daarna stopt het óf krijg je een nieuw contract. Je komt dan in fase B (ABU) of fase 3 (NBBU). Ook als je er even tussenuit gaat, maar binnen 26 weken weer wordt ingezet via hetzelfde uitzendbureau.
Wanneer je dus wordt uitgezonden door een uitzendbureau bij een inlener, is er sprake van een uitzendovereenkomst. Dit is dus een vorm van een arbeidsovereenkomst, die voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd kan zijn. Ook kan dit een arbeidsovereenkomst van een uitzendbureau met een uitzendbeding zijn.
Opzegtermijn nulurencontract
De opzegtermijn voor een nulurencontract is hetzelfde als de oproeptermijn: 4 dagen. Als in uw cao een kortere oproeptermijn is afgesproken, dan geldt deze termijn als opzegtermijn.
U heeft recht op loon zolang het contract duurt. Het uitzendbureau moet 100% van uw loon doorbetalen als het werk wegvalt. Soms zoekt het uitzendbureau in dat geval passend werk voor u. U bent dan verplicht om dat andere werk te doen.
Een uitzendovereenkomst met uitzendbeding mag tussentijds en met onmiddellijke ingang worden opgezegd door zowel uitzendkracht als uitzendbureau.
Opzegtermijn bij een uitzendovereenkomst met uitzendbeding
De uitzendonderneming is, bij beëindiging van de uitzendovereenkomst die langer dan 26 weken had geduurd, verplicht om dit ten minste 10 kalenderdagen van tevoren te melden aan de uitzendkracht.
Als oproepkracht heeft u recht op loon over de uren die u werkt. Uw werkgever moet u op tijd oproepen, en voor minimaal 3 uur. Hij moet u ook informatie geven over de dagen en uren die u moet werken, en uw oproeptermijn. Buiten de afgesproken dagen en uren bent u niet verplicht te werken.
Volgens de wet mag je als werknemer maximaal 3 tijdelijke contracten gedurende een maximale periode van 2 jaar krijgen.
fase B. Als de uitzendkracht direct na fase A of binnen zes maanden daarna weer uitzendwerk verricht bij hetzelfde uitzendbureau, komt hij in fase B. In fase B wordt gewerkt op basis van een of meer 'gewone' arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (zonder minimumduur).
Daarnaast worden er een paar regels vastgelegd. Zo moet je werkgever jou minimaal vier dagen van tevoren oproepen voor werk, en geldt dezelfde termijn voor werk afzeggen. Zegt je werkgever jouw dienst niet op tijd af? Dan krijg je wel betaald.
Het nadeel is dat uitzendkrachten relatief dure werknemers zijn. Het uitzendbureau rekent immers ook een marge. Totaal komt het op ongeveer 2 tot 3 keer een brutoloon. Maar bent u op zoek naar toptalent, dan zult u ook daarvoor moeten betalen.
Tijdens je opzegtermijn mag je je afwezig melden om ander werk te zoeken met behoud van loon. Dit is je sollicitatieverlof. Je hebt hier altijd recht op: als je ontslagen wordt, maar ook als je zelf ontslag neemt.
De wet zegt dat je een opzegtermijn moet geven als je de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Dat geldt zowel voor werkgevers als voor werknemers. Het is dus niet de bedoeling dat je van de ene op de andere dag op straat staat. Tijdens deze opzegtermijn moet er in principe gewerkt worden.
Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De geldigheid van het ontslag hangt dan ook niet af van het akkoord van je werkgever.