Begin niet meteen met een feestelijke jurk. Hoewel een jurk of maatpak een leuk streven is, is het belangrijk dat je eerst de basis onder de knie krijgt. ...
Je eigen kleding maken is een stuk goedkoper. Omdat je zelf de stoffen inkoopt, heb je een veel betere kijk op wat het kledingstuk gaat kosten. Bovendien betaal je bij veel merken alleen maar voor de naam van de kleding, en dat valt bij eigen kleding maken weg.
Je hebt gelijk, dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar je eigen kleding maken is zeker niet onmogelijk. Het is zelfs heel haalbaar en erg leuk! Hier 5 handige tips waarmee jij zelf kleding kan leren maken! Zonder een goede naaimachine is het bijna onmogelijk om zelf kleding te maken.
Naaien voor Beginners: leer werken met een naaimachine
Wanneer je iets met kleding maken en ontwerpen wil gaan doen, dan moet je natuurlijk wel met een naaimachine overweg kunnen. Een cursus Naaien voor Beginners is dan een goede start. Bij NHA kun je een dergelijke cursus volgen.
Hoewel de meeste mensen een beetje hulp nodig hebben, kun je eigenlijk volledig autodidact zijn. Als je echter een complete beginneling bent en als er niemand in de familie is die je de basisprincipes laat zien, raad ik je aan om de eerste paar lessen op een plaatselijke buurthuis, naailes of workshop te volgen.
Soeters: “Zelf iets maken, geeft een gevoel van autonomie, je hebt volledig de controle over wat je in je handen hebt, daar hebben mensen tijdens corona behoefte aan. En het geeft voldoening.” Zelf kleding maken onderstreept bovendien je eigen identiteit, zegt Soeters.
Wat is Casual Wear? Casual wear is een nonchalante kledingstijl, die je na het werk en in het weekend draagt. Bijvoorbeeld een makkelijke jeans en basic shirt met sneakers eronder. Maar ook comfortabele vrijetijdsbroeken of eenvoudige jersey jurken maken deel uit van casual wear.
Ongebleekt katoen, ookwel pitjeskatoen of calico, is een katoenen stof die wordt gebruikt om proefmodellen mee te maken. De stof is makkelijk te verwerken, voordelig en je kunt er gemakkelijk aantekeningen op maken met krijt of pen.
Sener: “Mijn ervaring is dat starters bijvoorbeeld met 50 stuks beginnen. Gemiddeld hebben ze dan tussen de 2000 en 3000 euro nodig voor de productie, inclusief transport, als ze het buiten Nederland laten maken. Producenten werken met vooruitbetalen.
Er zijn een bedrijven zoals bv: Printful die zich richten op mensen die hun eigen kleding willen ontwerpen en verkopen. Het is een ideale start omdat je zelf alles ontwerpt en je eigen webshop beheert, maar productie en verzending door hen laat doen.
Dus geen knellende broeken, strakke tops of jurkjes waar je alleen maar rechtop in kunt staan. Als je zorgt dat elk kledingstuk eigenlijk net zo lekker zit als je favoriete pyjama is het een heel stuk makkelijker om je altijd leuk aan te kleden.
Als je zelf kleding maakt, kun je zelf bepalen wat voor materialen je gebruikt, hoe deze geverfd zijn, welke chemicaliën er bij komen kijken, waar ze vandaan komen en hoeveel verpakkingsmateriaal en ander afval er komt kijken bij de kleding die je draagt.
De Coupeur/ Coupeuse opleiding duurt 3 jaar en omvat 37 lesweken, één dagdeel per week. Het huiswerk is gemiddeld 8 – 10 uur per week. Deze modevakopleiding is ook te volgen in een meerdaagse opleiding.
Gratis 100en patronen: honderden gratis patronen en handleidingen op het fantastische blog van Eloleo. Naaipatronen.nl geeft een overzicht van leuke patronen die te downloaden zijn bij diverse patronenwebsites. Bij elk patroon staat een link waar u op kunt klikken naar de betreffende website.