In vlees zitten geen gluten, een steak is dus altijd glutenvrij, zo ook alle verse groentes en aardappelen. Dus zeggen wij hier mee dat glutenvrij eten hetzelfde smaakt als eten met (is dus ook zonder) gluten. Smaakverschil kan er dan ook niet zijn natuurlijk.
Onbewerkt vlees en vis zijn glutenvrij . Bij bewerkt vlees, zoals gehaktsoorten en worstsoorten, kant-en-klaarmaaltijden en – sauzen met vlees en vis, gemarineerde tofu en vegetarische vleesvervangers moet je goed de ingrediënten lezen.
Onbewerkt(e) vis, peulvruchten, tofu, tempé, vlees, ei en ongezouten noten zijn van nature glutenvrij. Door bewerkingen zoals paneren en marineren en door gebruik van kruidenmengsels, kunnen deze producten wel gluten bevatten. Seitan (een vleesvervanger) is gemaakt van tarwe-eiwit en bevat dus gluten.
Rundergehakt wordt het meest gebruikt voor gehaktballen, maar ander gehakt zoals kipgehakt of varkensgehakt is ook prima om een mooie glutenvrije gehaktbal van te maken. Ook erg belangrijk voor een goed balletje gehakt zijn paneermeel en ei om de gehaktbal bij elkaar te houden.
De onderstaande producten zijn niet toegestaan: • Producten waarin tarwe, rogge, gerst, haver, kamut en spelt zijn verwerkt als brood, beschuit, koek, gebak; • Bindmiddelen als vermicelli, macaroni, spaghetti, griesmeel, bloem, Brinta, Bambix, havermout; • Puddingpoeders; • Paneermeel; • Soep uit pakjes en blik, ...
Ingrediënten: kruidnagel, koriander, peper, gember, foelie, kardemom, chili, zout. De rollade is E-nummer en glutenvrij.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Gluten zit bijvoorbeeld in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.En ook in producten die van die granen worden gemaakt, zoals brood of pasta. Op de verpakking kun je zien of ergens gluten in zit. In veel supermarkten zijn speciale glutenvrije producten te koop.
Chocolade zelf, zonder bijvoorbeeld toevoegingen van koek, is in principe glutenvrij. In het algemeen zijn het de chocolades met vulling of andere toevoegingen – zoals biscuit - waar je extra op moet letten als je glutenvrij wil of vanwege gezondheidsredenen moet eten.
Het is logisch om glutenvrij te eten bij glutensensitiviteit en coeliakie. Maar ook bij een opgeblazen gevoel, obstipatie of winderigheid kan een glutenvrij dieet uitkomst bieden. Deze soms onverklaarbare klachten worden vaak bestempeld als prikkelbaar darm syndroom (PDS).
Sommige personen krijgen direct klachten, bij anderen komen de klachten na een aantal dagen opzetten. Iemand met glutensensitiviteit zal waarschijnlijk minder heftig reageren op het binnenkrijgen van gluten dan iemand met coeliakie die per ongeluk gluten gegeten heeft.
Ketchup, mayonaise, mosterd, curry, tomatensaus, jus en dressings kunnen allemaal gluten bevatten. LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten. Sommige restaurants gebruiken pannenkoekenbeslag of voorverpakte eimengsels met dit beslag, wat de scrambled eggs luchtig houdt.
Onbewerkt vlees ia altijd glutenvrij, maar zodra deze gemarineerd is bestaat er een kans dat het vlees wel gluten bevat. Hierdoor zal ook gluten op de BBQ achterlaten. Dit geldt voor het gebruik van een zelfde tang. Do: Om kruisbesmetting te voorkomen kan je bijvoorbeeld je eigen (wegwerp)barbecue meenemen.
Albert Heijn introduceert als eerste supermarkt in Nederland dagvers glutenvrij brood uit speciale bakkerij. Goed nieuws voor iedereen die uit noodzaak of uit eigen beweging graag glutenvrij eet. Vanaf maandag 4 september kun je elke dag vers glutenvrij brood kopen bij Albert Heijn.
Groente en fruit
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij en kun je dus gewoon eten. Let bij gedroogde zuidvruchten op het etiket. Soms wordt meel gebruikt als anti-kleefmiddel. Het is dan niet glutenvrij.
Als een van je ouders coeliakie heeft, dan heb jij een verhoogde kans op coeliakie met ongeveer 10 tot 15 procent. Maar daarbij zijn er ook veel mensen die geen aanwijsbare erfelijke verbanden hebben met deze ziekte. Bij hen kan het dus inderdaad 'zomaar' ontstaan.
Olie en bereidingsvetten zijn glutenvrij. Roomboter, halvarine en margarine zijn meestal glutenvrij, maar kunnen ook bewerkt zijn. Houd dat dus in de gaten.
Verboden. Bereide vleeswaren zoals filet americain, frikadellenkoek, vleesconserven, leverpastei.
Ja, gluten blijven achter in de olie, ongeacht de temperatuur. Je kunt dan frites of andere snacks niet glutenvrij aanbieden.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.