Spelt is een graansoort waar, net als bij tarwe, meel van wordt gemaakt. Dat meel is het belangrijkste ingrediënt van speltbrood. Je kunt speltbrood vinden in verschillende soorten: wit, bruin en volkoren.
"Volkorenbrood, of het nu spelt of tarwe is, is gemaakt van volkorenmeel. Hett bevat daarom meer vezels, vitamines en mineralen dan wit brood. Die voedingsvezels kun je ook uit andere bronnen halen.
Ook van speltbrood heb je wit-, bruin- en volkorenbrood. Volkoren speltbrood is gemaakt van volkorenmeel en bevat veel meer vezels, vitamines en mineralen dan wit speltbrood. Ook bij speltbrood kun je dus beter volkoren kiezen. Als er volkoren op de verpakking staat, bestaat het brood voor 100% uit volkorenmeel.
Makkelijker verteerbaar: Vanwege de samenstelling van spelt kunnen sommige mensen het gemakkelijker verteren dan tarwe.Dit kan resulteren in minder darmklachten en een meer comfortabele spijsvertering. Voedingsstoffen: Spelt is een voedzaam graan dat rijk is aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Speltbrood wordt gemaakt van spelt.Dit is een oude graansoort die nauw verwant is aan tarwe.Tarwe is de bekendste graansoort, hier wordt 'gewoon' brood van gemaakt. Spelt is het broertje van de welbekende tarwe en wordt ook steeds populairder.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel spelt als tarwe afstammen van emmertarwe. Dit betekent dat er genetisch geen verschil is. De hoeveelheid vezels, zetmeel, gluten en voedingswaarden zijn ongeveer hetzelfde. Omdat de verschillen zo minimaal zijn, is spelt dus niet gezonder dan tarwe.
Speltmeel biedt een veelvoud aan zeer voedzame inhoud zoals vezels, eiwitten, alcium, selenium en vitaminen die uw lichaam nodig heeft. Daarnaast is het perfect voor alle soorten bakwaren zoals brood, muffins of koekjes !
Spelt bevat gluten. Glutenintolerantie komt regelmatig voor, ook onder mensen die nergens last van hebben.Het kan leiden tot buikpijn, diarree en een verlaagde weerstand.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge.
Is het tarwe-intolerantie of -gevoeligheid? Als uw symptomen terugkeren, bevestigt het dat u gevoelig bent voor tarwe en laat het u ook zien welke voedingsmiddelen bijzonder lastig zijn. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld alleen problemen met pasta, terwijl anderen het prima vinden totdat ze brood eten.
Dat komt mede omdat tarwe meer opbrengst levert per hectare dan andere granen. Dat betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid spelt een groter teeltoppervlakte nodig hebt. Daarbij komt dat de speltkorrel anders is dan de tarwekorrel. De speltkorrel moet eerst nog gepeld worden.
Waldkornbrood is een meergranenbrood en staat erom bekend om nog donkerder te zijn dan volkorenbrood. Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix), maar bevat ook andere graansoorten zoals gerst, mais, spelt, rijst en boekweit. Deze graansoorten zorgen voor een rijkere smaak aan het brood.
Volkorenbrood
Dankzij hun hoge vezel- en voedingswaarde zijn broden gemaakt met volkoren granen, inclusief volkoren tarwe, over het algemeen de gezondste broden die diëtisten aanbevelen. "De meeste mensen hebben meer vezels nodig in hun dieet, dus het vinden van brood met veel vezels is vaak een goed idee", zegt Dodd.
Wat is volkorenbrood? Zoek naar brood gemaakt van hele graankorrels. Dat heb je op zich zo gevonden, want elk brood onder de noemer 'volkorenbrood' wordt zo gemaakt. In Nederland mag je namelijk een brood alleen volkorenbrood noemen als het ook echt volkoren is.
Ja, speltbrood kan zeker helpen bij afvallen! Hoewel het evenveel koolhydraten bevat als tarwebrood, zit het wel voller met eiwitten en vetten. Dat betekent dat je sneller een vol gevoel hebt en minder snel weer trek krijgt. Ook zorgt speltbrood ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.
Spelt is een graansoort die al duizenden jaren verbouwd wordt. In de loop van de tijd is spelt grotendeels vervangen door tarwe, omdat dit een hogere opbrengst per oppervlakte grond heeft. Daarnaast kan het vliesje om de tarwekorrel gemakkelijker verwijderd worden dan bij de speltkorrel.
Voordelen van speltbrood
Sommige mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen speltgranen makkelijker verdragen dan tarwegranen. Dit zou komen doordat spelt minder fructanen bevat; dit is de voedingsstof waar mensen met PDS klachten van kunnen krijgen.
Voedingsmiddelen die mogelijk triggerend kunnen werken en klachten kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld: ui, knoflook, bonen, peulvruchten, bloemkool en spruitjes.Er is ook fruit zoals appels, peren en gedroogd fruit, dat zeer rijk is aan fructose en bij sommige mensen klachten kan uitlokken.
Speltbrood bevat ongeveer evenveel koolhydraten en vezels als tarwebrood. Sommige mensen hebben bij het eten van speltbrood minder last van een opgeblazen gevoel. Voor hen kan volkoren speltbrood een goede keuze zijn.
Brood van spelt kan een meerwaarde zijn voor iedereen met een spastische darmen, doordat spelt minder fructanen en (mogelijk) andere eiwitten bevat dan tarwe. Als je speltbrood neemt, kies dan bij voorkeur de volkoren variant. Kies dus brood gemaakt van speltmeel en niet van speltbloem.
De verhouding verschilt: spelt bevat meer gliadine en minder glutenine dan tarwe. De structuur van de gluten in spelt en tarwe is bovendien ook verschillend, waardoor spelt iets lichter verteerbaar zou zijn.
Om een speltkorrel zit, in tegenstelling tot tarwe, een hard vliesje dat één voor één moet worden verwijderd. Dat maakt het productieproces, ondanks de komst van de moderne landbouw, een stuk intensiever en dus duurder. De populariteit van spelt daalde, maar werd herontdekt bij de opkomst van de biologische landbouw.
Spelt, met zijn milde, nootachtige smaak, is een populair alternatief voor tarwe. Het levert ook verschillende essentiële voedingsstoffen, zoals ijzer, magnesium en zink. Het consumeren van spelt en andere volkoren granen kan de gezondheid van het hart verbeteren, de spijsvertering bevorderen, het risico op diabetes verminderen en mensen helpen een gezond gewicht te bereiken of te behouden .
Als je iets maakt dat structuur nodig heeft, zoals een cake, begin dan met het vervangen van 25% speltmeel en experimenteer met verschillende verhoudingen totdat je 50% bereikt , waarbij je let op het effect op zowel textuur als smaak. Spelt heeft een delicatere vorm van gluten en te veel kneden of mengen kan leiden tot een kruimelige textuur.