Het ontbijt
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kom koffie en een stuk stokbrood dat men in de koffie doopt. Per regio verschilt het of hieraan nog boter en croissants worden toegevoegd. De "café au lait", koffie met veel warme melk, hoort echt bij het ontbijt.
Groenten zijn niet zo doorgedrongen, die moet je echt apart bestellen. De Fransen zien aardappels en patat als groenten. Natuurlijk zit er baguette bij de maaltijd, de bedoeling is dat je met stukjes daarvan 'sopt' en je bord schoonveegt."
Veel Fransen eten 's avonds trouwens vaak wat makkelijks zoals pasta met pastasaus en kaas of leftovers van de lunch of de dag ervoor. 2. Drie gangen – Het is in Frankrijk helemaal niet raar om drie gangen te eten. Meestal is het zelfs de gewoonte!
De middagpauze. Om twaalf uur 's middags laat hij echter alles uit zijn handen vallen en gaat hij uitgebreid eten. Deze middagpauze tussen twaalf en twee uur is heilig voor de Fransen.
In Frankrijk kennen ze heel veel lekker toetjes! Misschien wel de bekendste is de crème brulee: een soort vanille/custard pudding met een heerlijk laagje gekarameliseerde suiker erop! Een ander bekend desserts uit frankrijk is de tarte tatin: de appeltaart op zijn kop.
1. Café Au Lait. Dit is een van de meest populaire dranken in Frankrijk. Het is in feite de Franse versie van koffie en warme melk.
De baguette is een brood dat je elke dag vers haalt bij de bakker. Je hoort het dezelfde dag nog op te eten, binnen acht tot tien uur, anders is hij niet lekker meer. De Fransen eten het brood daarom ook de hele dag door. De baguette is neutraal van smaak en past overal bij: ontbijt, lunch en avondeten.
Baguette. Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken. Het lekkerste moment vind ik dat eerste puntje dat je van het brood afbreekt, vaak al direct zodra ik de boulangerie uit loop.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolat gegeten.
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
- Un café au lait: koffie met veel melk, geserveerd in een kommetje. Bedoeld om een croissant of zelfs een stuk stokbrood in te dopen. Bestel geen café au lait in een café, deze drinken de Fransen alleen thuis of in een hotel bij het ontbijt. - Un café crème: koffie met melk.
In restaurants in Frankrijk is het niet noodzakelijk om een fooi te geven tenzij de service erg goed was. Je kan dan een fooi van 5 tot 10% van de rekening geven. In een hotel is een fooi van €1 per bagagestuk gewenst. Gidsen ontvangen meestal tussen de €2 en €5 fooi.
1. Boeuf Bourguignon. Boeuf Bourguignon wordt ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd en behoort echt tot de authentiek Franse recepten. Het Franse gerecht heeft zijn naam te danken aan de Bourgognestreek, waar dit recept vandaan komt.
De gemiddelde baguette kostte vorig jaar 90 cent en de komende tijd kan de 'psychologische grens' van 1 euro wel eens overschreden worden. Voor Fransen, die meestal dagelijks een stokbrood kopen, is die prijs van 1 euro een belangrijke symbolische drempel.
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette wat letterlijk vertaald "Stokje" betekend. In Frankrijk wordt het stokbrood door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd, omdat het dus uit brood Oostenrijk komt.
Voor Fransen is stokbrood een vast onderdeel van de maaltijd. Ze gebruiken het vaak om de smaak te neutraliseren of om de saus van het bord te deppen. Het zal je dan ook niet verbazen dat er in een Frans restaurant standaard een mandje met stokbrood op tafel wordt gezet.
In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.
De belangrijkste is simpel en gaat om wannéér je kaas eet. Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
Fransen eten elke dag brood: het welbekende stokbrood. Deze wordt echter heel anders gegeten dan in Nederland. 's Morgens zul je in Frankrijk geen stokbroodje ham of jam eten, meestal eten we bij het ontbijt ontbijtgranen of dippen we een croissantje in warme chocolademelk.
Het yoghurtschap weleens goed bekeken in een Franse supermarkt? Dat is gemiddeld 3 keer zo groot als in Nederland. Yoghurt is dan ook een heel geliefd dessert in Frankrijk en dat is een gezonde manier om calcium binnen te krijgen. Bovendien is het goed voor je darmen.
Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag, Klinkt veel, maar het is een stuk minder dan een eeuw geleden, toen het nog 3,5 stokbroden per persoon waren. Negen op de 10 Fransen koopt zijn baguette dagelijks vers.
Het is net een modern land, dat Frankrijk. Natuurlijk is er Yoghurt in Frankrijk. Maar waarom zou je Yoghurt willen eten in Frankrijk ? Een heel lekker alternatief is de zgn fromage blanc of fromage frais.