Grind voorkomt dat de dakbedekking kan wegwaaien van het dak. Omdat dakbedekking kwetsbaar materiaal is, is het van belang dat het grind rond is en dus vrijwel geen scherpe hoeken bevat die door de dakbedekking heen zouden kunnen prikken en lekkage kunnen veroorzaken.
Dakgrind, ook wel ballastgrind genoemd, wordt doorgaans geadviseerd als ballast op een plat dak, het voorkomt het opwaaien van de dakbedekking bij veel wind. Om te voorkomen dat de dakbedekking opwaait wordt er een laag dak grind over gelegd. Al is niet elk plat dak voorzien van dakgrind.
Een bitumen platte dak gaat tussen de 25 en 30 jaar mee. Aan het einde van de levensduur droogt het uit en kun je last krijgen van lekkages. Om de levensduur van een bitumen te verlengen moet je het platte dak beschermen met leislag, grind of daktegels. Dit beschermt het bitumen voor langere periode tegen uv-straling.
Hoeveelheid dakgrind
Met 1m3 kunt u 25 m2 dak bedekken. Dat komt neer op 60kg per m2. Meestal wordt de maximale dakbelasting voorgeschreven, raadpleeg daarvoor het bestek.
Een plas water op je plat dak hoeft dus zeker geen probleem te zijn. Het is normaal dat er na een regenbui nog een tijdje plasjes water op de dakbedekking aanwezig zijn. Het is wel iets dat je best in de gaten houdt en regelmatig nakijkt. Door geregeld je plat dak na te kijken kan je heel wat ellende voorkomen.
Mosvorming is niet schadelijk voor de dakconstructie of de dakbedekking. Maar louter een esthetisch probleem. Als dat mos voor jou een doorn in het oog is, kan je het op verschillende manieren verwijderen.
Bij normale temperaturen kunt u gerust op uw dak lopen. Let er wel op dat u niet op randen of details gaat staan. UV-straling beinvloed de levensduur van uw dak. De dakbedekking gaat in de loop der jaren kleine scheurtjes vertonen (krakuleren) die water gaan doorlaten.
Dakgrind zuigen en afvoeren
Dakgrind verwijderen is een lastige klus die je bijna niet zelf kan doen. Vaak is het inschakelen van een professional dan ook de beste keuze om het dakgrind. Een specialist maakt gebruik van een krachtige zuigwagen, waarmee het grind gemakkelijk van het dak gezogen kan worden.
De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie.
Grind voorkomt dat de dakbedekking kan wegwaaien van het dak. Omdat dakbedekking kwetsbaar materiaal is, is het van belang dat het grind rond is en dus vrijwel geen scherpe hoeken bevat die door de dakbedekking heen zouden kunnen prikken en lekkage kunnen veroorzaken.
Het antwoord is EPDM dakbedekking, een veelzijdige rubbersoort die vrijwel geen nadelen kent bij gebruik als dakbedekking op een plat dak. Het is bovendien eenvoudig aan te brengen op een dak. En komt u er niet uit, dan heeft Interexpress een duidelijke video handleiding over het leggen van EPDM.
Bitumen dakbedekking gaat gemiddeld 25 jaar mee; Riete daken gaan vaak minder dan 30 jaar mee; Een pannendak gaat 40 – 80 jaar mee; PVC daken gaan ongeveer 20 – 25 jaar mee.
De levensduur van een plat dak ligt tussen de 25 en 40 jaar. Heb je een groendak op je dakbedekking laten plaatsen, dan kan de levensduur oplopen tot wel 60 jaar.
Een heel gemakkelijke manier om je huis met een plat dak koel te houden is je ramen en je deuren goed dicht te houden als het warm wordt. Hierdoor duurt het tijdens de dag een stuk langer voordat de temperatuur in je huis stijgt en is je airconditioner een stuk efficiënter.
Een dak met grind is bijna net zo zwaar als een sedumdak
De meeste grinddaken hebben 5 cm grind. Er ligt dan 80 kg/m² grind op het dak en dat is nog zonder water gerekend! Het minimum is 4 cm grind, wat een droog gewicht heeft van 64 kg/m² met water erbij kom je dan op ongeveer 75 kg/m².
Welke grindsoort is geschikt op een EPDM dak
Deze soorten grind zijn het meest geschikt: Alpengrind. Cordoba Grind. Flat Pebbles stenen.
Over het algemeen heeft het ballast een gewicht van 20 tot 50 kilo per vierkante meter.
Aanbrengen nieuwe laag bitumen over oude
Dakdekkers gebruiken een brander tijdens het aanbrengen van bitumen dakbedekking. De nieuwe dakbedekking wordt verhit, de hitte maakt het bitumen vloeibaar en kleverig. De dakdekker plakt de laag vervolgens over de oude laag heen.
Wanneer je toe bent aan nieuwe dakbedekking, doordat de huidige bijvoorbeeld beschadigd is, kun je deze zelf gemakkelijk verwijderen. Dit is niet altijd nodig. EPDM kan over vele bestaande dakbedekkingen heen worden gelegd, maar soms is het handiger de huidige dakbedekking te verwijderen.
Met of zonder leislag
Kiest u voor een bitumen dakbedekking rol met leislag, dan is het materiaal nóg beter beschermd tegen vocht en UV-straling. Leislag is een strooisel van fijngemalen leisteen, dat als toplaag op bitumen wordt gebruikt. Tegenwoordig is er echter ook APP gemodificeerd bitumen.
Bitumen dakbedekking, gemaakt van teer, wordt het meest gebruikt en gaat ongeveer 30 jaar mee.
EPDM dakbedekking heeft een lange levensduur. Indien u EPDM op de juiste manier legt en daarbij onze EPDM lijm gebruikt, kunt u verwachten dat uw dakbedekking minstens 40 jaar meegaat.