Onder glutenvrij snoep vallen bijvoorbeeld spekjes en schuimpjes, lollies, autodrop en winegums. Let wel op dat per merk kan verschillen of snoep daadwerkelijk glutenvrij is.
Snoepgoed van Topsnoep.nl is ontzettend lekker. Heeft u een gluten- of lactose-intolerantie? Dan kunt u ook gewoon Haribo goudberen eten. Deze zijn namelijk glutenvrij en lactosevrij.
Kleurrijke traditionele kabelspekjes met een zachte en luchtige textuur met een volle en zoet roomvanille smaak. De spekken zijn glutenvrij en verpakt in een hersluitbare tubo.
Chips is van over het algemeen glutenvrij. Aardappel, frituurvet en zout bevatten van nature geen gluten. Bij chips met een smaak, zoals barbecue chips of paprika chips, bestaat er een kans dat deze wel gluten bevat.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Met de snacks van Consenza kan je lekker gluten en tarwevrij snacken.
Spekjes worden gemaakt van de grondstoffen suiker, glucose (dat is een soort stroop), gelatine, water, lucht, kleurstoffen en smaakstoffen.
Helaas zijn heel veel candybars niet glutenvrij en niet al te gezond. Een Mars, Twix of een Lion, eet jij glutenvrij dan moet je deze helaas laten liggen. Snickers zijn wel glutenvrij.
Glutenvrije chips Lays
De volgende soorten zijn daarvan glutenvrij: Naturel. Sticks naturel. Cheese Onion.
Onze chocolade (op onze limited met koek en chilipeper na) is in principe glutenvrij ð Omdat in de fabriek waar het geproduceerd wordt ook producten met gluten worden gemaakt, hebben we besloten om 'kan gluten bevatten' op onze wikkel te vermelden.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Men zou denken dat aardappelchips en popcorn van maïs glutenvrij zouden zijn – maar als het om kant-en-klare producten gaat, kan men helaas niet zeker zijn. Omdat gluten vaak bij de productie als stabilisator en vooral als dragersubstantie van kruiden en aroma's ingezet worden, kun je er beter van afblijven.
Tarwe, rogge, gerst, haver* en spelt bevatten gluten en mogen niet gebruikt worden. Ook producten waarin deze graansoorten zijn verwerkt, moeten worden vermeden. *Haver is van nature glutenvrij, maar wordt toch afgeraden omdat in Nederland geen zuivere haver beschikbaar is.
Frites/patat gemaakt van aardappelen en zonnebloem of palmolie zijn glutenvrij, net als ovenfriet, Rösti zonder toevoegingen of ribbelfriet. Check wel altijd even de ingrediënten op de verpakking. Let extra op bij crunchie of extra knapperige frites of patat. In de laag voor de extra crunch kan gluten zitten.
Unox rookworst is glutenvrij. Lekker voor door de erwtensoep of bij de stamppot.
Ketchup, mayonaise, mosterd, curry, tomatensaus, jus en dressings kunnen allemaal gluten bevatten. LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten. Sommige restaurants gebruiken pannenkoekenbeslag of voorverpakte eimengsels met dit beslag, wat de scrambled eggs luchtig houdt.
Sinds 2015 is McDonalds lid van de Horeca Alliantie Glutenvrij. De frietjes worden apart gefrituurd en er worden geen glutenbevattende toevoegingen aan gedaan. Op de website van McDonalds kan je per item bekijken wat de allergenen zijn; dus ook voor de sausjes.
Hieronder een lijst met glutenvrije producten: Zeeuwse kroepoek. Knabbelspek. Knabbelbacon BBQ.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Groente en fruit
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij en kun je dus gewoon eten. Let bij gedroogde zuidvruchten op het etiket. Soms wordt meel gebruikt als anti-kleefmiddel. Het is dan niet glutenvrij.
Bij ketchup en mayonaise geldt hetzelfde: er kunnen om levensmiddeltechnologische redenen glutenhoudende ingrediënten toegevoegd worden. Dus: altijd nauwgezet lezen, wat er op de verpakking staat en navraag doen.