Het drankje wordt vanwege zijn neutrale eigenschappen weleens beschreven als een heel zachte wodka, en dat geeft ook wel aan waarom het zo goed past bij zowel pittig als vet eten. Denk aan een stukje buikspek of kimchi. De smaak is moeilijk te beschrijven, maar complex is het zeker niet. Het drinkt juist lekker weg.
Het smaakt een beetje als wodka, maar dan met een milde smaak en zonder dat brandende gevoel in je keel. Je snapt meteen ook waarom het zo populair is: Soju drinkt gevaarlijk lekker weg. Gevaarlijk ja, want met 20-24 procent alcohol is dit drankje niet voor de poes. Dat Anju is dus noodzakelijk!
Wat is Soju eigenlijk? Soju is een Koreaans fenomeen dat veelal wordt gedronken als 'gezelschapsdrankje'. Het is licht van smaak en helder van kleur, dus je kunt Soju het beste vergelijken met een vodka die iets minder sterk is.
Soju is een Koreaans gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst. Aanvulling maar ook hoofdingrediënten zijn vaak tarwe, zoete aardappel, gerst en maniokwortel.
De heerlijke Koreaans gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst, ofwel de Koreaanse Soju is ook te koop bij Tjin's toko. Tjin's toko verkoopt verschillende soorten en smaken Soju.
Het drinken van alcohol – en met name soju – zit zo diepgeworteld in de Koreaanse cultuur dat geen enkele viering, of het nou een blije of droevige gebeurtenis is niet compleet is zonder. Soju is goedkoop – het kost ongeveer een euro in de supermarkt – en wordt overal 24/7 verkocht.
Net als Japanse sake wordt soju (meestal) gemaakt van rijst. En het is tevens kleurloos en helder. Ook drink je soju eigenlijk altijd neat, oftewel zonder ijs of andere toevoegingen aan het glas. Dus zo hup, uit de fles, in het glas.
Ze drinken om dronken te worden, niet omdat het gezellig is. Soju is daarvoor de ideale drank. Het is een destillaat gemaakt van rijst, of van zoete aardappel, met een alcoholpercentage van 20 tot 35 procent.
Soju, vaak gedestilleerde rijstwijn uit Korea, die meer vergeleken kan worden met wodka of jenever. Shochu, uit voornamelijk Kagoshima, niet alleen gemaakt van rijst maar ook van graan en suikerriet. Ook Shochu kan worden vergeleken met wodka en jenever.
De Koreaanse keuken is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofoe (dubu in het Koreaans). Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten (banchan) die rijst, soep en kimchi (gefermenteerde groenten) vergezellen.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Wil je sake graag proberen? Je kan bij Gall de junmai sake kopen! Junmai betekent puur en wil zeggen dat alle alcohol in de saké tot stand gekomen is door een natuurlijke vergisting van de rijst.
Een absolute must in een Chinees banket is het drinken van baijiu. Baijiu (letterlijk wit of transparant alcohol) behoort tot de categorie sterke dranken gestookt op basis van granen en met meer dan 50% alcohol.
Mirin is het zoete zusje van sake. Een rijstwijn met een lager percentage alcohol en een hoger percentage suiker dan dat sake heeft. Het alcoholpercentage varieert, maar ligt bij mirin meestal onder de 10 procent en bij sake rond de 15 procent.
De rijstwijn komt uit de Chinese stad Shoaxing, vandaar de naam, en is qua smaak een beetje te vergelijken met sherry. Als je er een van goede kwaliteit te pakken hebt, kun je het dus ook gewoon drinken.
Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee.
Bij ons is Zuid-Korea vooral bekend van Samsung, LG (vroeger “lucky goldstar”, een onbekend en dubieus merk….) en Koreaanse auto's (Hyundai, Kia). Minder bekend is de veelzijdige cultuur en natuur van het land. Zo vind je er vele indrukwekkende boeddhistische tempels, zoals de Bulguksa tempel in Gyeongju.
In het algemeen reageren Aziaten anders op alcohol. Dit komt omdat het enzym (A.D.H.; alcoholdehydrogenase) dat alcohol afbreekt tot de giftige stof aceetaldehyde bij veel Aziaten afwijkend is of zelfs ontbreekt.
De belangrijkste reden dat je steeds slechter tegen drank kunt, is dat in de loop der jaren de spiermassa in je lijf meer en meer vervangen wordt door vet. In spieren zit meer water dan in vet, waarin de alcohol makkelijker verdund wordt.
Wanneer je alcohol drinkt, komt dat in je maag terecht. Het prikkelt het maagslijmvlies, waardoor je misselijk kan worden na alcohol. Als je er erg gevoelig voor bent, kun je zelfs heftig gaan overgeven na alcohol. Daarna wordt de alcohol via je lever afgebroken.
Sake met eten combineren
Doordat sake veel umami bevat, matcht het met zowel vlees als gegrilde vis, sushi, groenten en kruiden. Ook is het ontzettend veelzijdig, waardoor het goed past bij de vaak verschillende smaken op één bord.
Sake heeft net als wijn verschillende smaken droog, fruiting en zoet. De kleur van de Sake kan verschillen van wit tot lichtgeel. Als je een lichtgele Sake drinkt is hij zachter en minder intens van smaak dan een witte Sake. Daarnaast heeft de soort rijst die gebruikt wordt voor de Sake ook effect op de smaak.
Een fles Ichishima Sake heeft een alcoholpercentage van 14,8% en voor 720 ML betaal je rond de €12-17,-.
Tequila kun je puur drinken maar natuurlijk ook in een cocktail of mix. Bekende tequila cocktails zijn de Margarita, Paloma en Tequila old fashioned.