Lavendel is een schoolvoorbeeld van een droogte resistente plant. Lavendel gedijt op schrale, droge grond onder de hete zon. Droogte resistente planten hebben zich van nature aangepast aan deze barre omstandigheden. Maar dat maakt het niet minder belangrijk om deze soorten bij aanplant genoeg water te geven.
Een van de bekendste snelle groeiers is de Hedera , ook wel Klimop genoemd. Deze snelgroeiende klimplant wordt veelal gebruikt als groene erfafscheiding. De struik leent zich er uitstekend voor om tegen een schutting of afscheiding aan te plaatsen. De struik kan leiden tot goede omhoogklimmen.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is.
Een vlinderstruik groeit goed op schrale grond, en dus ook op droge grond. Al zal hij bij droogte misschien niet zo hoog groeien en wat kortere bloemstengels krijgen, dit is een sterke plant. Bovendien trek je er veel insecten mee aan!
Zo'n border zal een mediterrane uitstraling hebben met planten zoals Acanthus, lavendel, kogeldistel (Echinops), palmlelie (Yucca) en grijsbladige ezelsoren (Stachys). In zo'n border kunt u ook de cistusroos planten (Cistus) en de indrukwekkende kardoen met groot, grijsgroen blad.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
In het voorjaar en de zomer kunt u de hortensia twee keer per week water geven. Ook hier is een drinkglas (250 ml) per keer voldoende. In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags.
Het is echt wel nodig om de planten mooi in vorm te houden. Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Een snelgroeiende bodembedekker is de plant Geranium macrorrhizum ´Spessart´. Deze soort bloeit in de periode mei t/m juli met witroze bloemen. De plant vormt na enige tijd een dichte border waardoor onkruid nog nauwelijks kans krijgt om te groeien. De hoogte van deze plant is ongeveer 20 tot 30 centimeter.