Dat zout in het zeewater komt van rivieren die in de zee uitmonden. Voordat ze dat doen stromen ze eerst door allerlei gebergten en landschappen. Daarbij voeren ze kleine stukjes gesteente mee. Die steendeeltjes kunnen chemische verbindingen met elkaar aangaan waardoor er zout wordt gevormd.
Het zout in de zee komt uit de grond. Sodium (een belangrijk bestanddeel van zout) komt uit de oceaanbodem. Chloride (een ander bestanddeel van zout) komt uit het binnenste van de aarde door middel van vulkanen. Samen vormen sodium en chloride zout.
Niet elke zee is even zout. De Noordzee is in het gebied voor de Nederlandse kust een van de minst zoute zeeën op aarde. Per liter water bevat deze 31 tot 35 gram zout. Ter vergelijking: de Middellandse zee bevat zo'n 38 gram zout per liter water, de Dode Zee maar liefst 332 gram per liter.
Zout komt in de natuur voor in zoutmijnen, zeeën en oceanen, en zelfs in sommige landplanten.Het wordt gewonnen door zeewater te verdampen of door zoutlagen uit de grond te halen. In Nederland is er bijvoorbeeld een bekende zoutwinninglocatie in de regio Twente.
Het water van de Noordzee is niet overal even zout. In het Atlantische water, dat door Het Kanaal en in het noorden langs Schotland de Noordzee binnen komt, bevat een liter zeewater gemiddeld circa 35 g zout.
Destillatie is dé klassieke methode voor ontzil- ting. Men laat zeewater verdampen onder lage druk en hoge temperatuur. Opgeloste stoffen zoals zouten blijven achter en de waterdamp wordt opgevangen als gezuiverd water.
Voordelen van zeewater voor de huid
Het zeewater verdient de voorkeur boven chemische middeltjes, die te agressief kunnen zijn voor de huid en daardoor sneller littekens veroorzaken. De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking.
Simpel gezegd: een zee is een stuk kleiner en staat in verbinding met een oceaan. Neem de Noordzee, die staat weer in verbinding met de Atlantische Oceaan en met de Oostzee. Oceanen zijn meestal ook dieper dan zeeën. De diepste plek op aarde ligt dan ook in de Grote Oceaan.
Als zeewater verdampt, dan stijgt die damp op en ontstaan er wolken. Uit die wolken valt weer regen op aarde. Het zout uit de zee verdampt bijna niet mee, dat blijft achter in de zee. Neerslag is daarom altijd zoet.
In het noorden en oosten van Nederland zijn op veel plekken in de ondergrond zoutlagen van soms wel honderden meters dik te vinden. De ondiepste zoutlagen bevinden zich op een diepte vanaf 100 m (Zuidwending), de diepste zoutlagen zijn aanwezig tot een diepte van 5000 m.
Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater.
In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien.
Destillatie is de klassieke methode voor ontzilting. Zeewater verdampt onder lage druk en hoge temperatuur. Opgeloste stoffen als zouten blijven achter en de waterdamp wordt opgevangen als gezuiverd water.
Daardoor komt er weinig zout in, terwijl er wel veel zoet water in komt uit rivieren en regen. De Dode Zee is de zoutste zee ter wereld: meer dan tweehonderd gram per liter water. Dat komt door de warmte en de droge omgeving. Er verdampt veel water, maar het zout verdampt niet mee.
Het is de Dode zee. De Dode zee ligt op de grens van Jordanië en Israël en hij heet zo omdat er helemaal niets leeft in deze zee. De Dode zee is namelijk heel erg zout. Het is de zoutste zee ter wereld.
We weten het allemaal: zeewater smaakt zout. Dat komt doordat in elke liter zout zeewater ongeveer 35 gram zout zit.
Door de getijdenbeweging dringt zeewater de rivierarmen binnen en komt het in aanraking met zoet rivierwater. Buitendijkse zones met brak water zijn het gevolg. Als er veel aanvoer van rivierwater is, vergeleken met de hoeveelheid zeewater, zijn die zones heel groot. De hele Zuiderzee was ooit brak.
In Nederland eten we gemiddeld ongeveer negen gram zout per dag. Dat is dus veel meer dan nodig. Uw lichaam kan het natrium uit voeding niet goed verwerken.Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk en het vasthouden van vocht.
Grote Oceaan – 10.935 meter
De grootste en diepste wereldzee is de Grote Oceaan, ook wel Stille Oceaan genoemd. Het diepste punt in deze zee ligt op een diepte van maar liefst 10.935 meter.
De Internationale Hydrografische Organisatie erkent de Noordelijke IJszee als de kleinste van de vijf oceanen op Aarde, terwijl er binnen de oceanografie wetenschappers zijn die de Noordelijke IJszee typeren als het Middellandse zeetype van het noordpoolgebied.
Verreweg de meeste leven echter in gewoon sediment, zoals zand en klei. In dat soort omgevingen heerst vaak een enorme voedselschaarste. Meestal komt het beschikbare voedsel uit de oceaan, waarin organisch materiaal van onder meer algen en zeedieren naar de bodem zinkt.
Wanneer je hebt gezwommen in de zee wordt aanbevolen om bij thuiskomt altijd direct onder de douche te springen. Dit heeft verschillende redenen. Het belangrijkste is toch wel de bacteriën die in de zee worden aangetroffen. Uit verschillende studies is gebleken dat de zee bomvol bacteriën zit.
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven van een platworm, die in de uitwerpselen van eenden en andere watervogels zitten. Vooral bij warm weer kunnen in zoet natuurwater veel van deze larven zitten. Ze proberen in de huid te kruipen, waar ze meteen overlijden en dus verder geen kwaad kunnen.
Nadelen van zeewater voor je haar
Het slechte aan zout water is dat het je haar flink kan uitdrogen, waardoor het poreus wordt en sneller afbreekt. Op het strand ben je al gauw geneigd om het haar even vast te binden met een elastiekje, maar dit is dus geen goed idee wanneer je net uit zee komt.