Je wordt niet verkouden van de sauna. Door het regelmatige opwarmen en afkoelen raakt je lichaam gewend aan de constante temperatuurswisselingen. Je bent hierdoor minder vatbaar voor verkoudheid door weerswisselingen.
Verkouden naar de sauna gaan maakt je namelijk alleen nog maar zieker. Dit komt omdat de temperatuur van je huid met wel tien graden wordt verhoogd in de sauna, terwijl je lichaamstemperatuur maar één tot twee graden stijgt. Overbodige hitte gaat moeilijk weg uit je lichaam als je immuunsysteem al hard aan het werk is.
Het is altijd beter om ziekte te voorkomen, maar bij een beginnende verkoudheid is het zeker aan te raden om af en toe een bezoekje te brengen aan de sauna. Door de warmte en de stoom wordt de ademhaling en doorbloeding gestimuleerd. Voel verlichting bij het ademhalen doordat u dieper (en dus beter) in kunt ademen.
Hoewel het meestal een kwestie van 'uitzieken' is, kan een bezoek aan de sauna deze vervelende symptomen verzachten en verminderen.
Een regelmatige saunasessie is gezond, maar als je te vaak naar de sauna gaan of te lang in de sauna blijft zitten, dan krijg je last van hoofdpijnen en zal je juist meer stress en pijnklachten gaan ervaren.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
Tijdens een saunabezoek hebben de hitte en de tropische temperaturen een positief effect op uw luchtwegen. Door de hitte ontspannen uw spieren zich in de sauna, ook de kleine spieren rondom de luchtwegen. Dit is een voordeel voor u als astmapatiënt, omdat uw ademhaling dieper en rustiger wordt.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
KLAFS Wellness FAQ
Als de aanval al een feit is, helpt de sauna niet. Let op de signalen van uw lichaam. Als er sprake is van pijn veroorzaakt door spanningshoofdpijn of migraine, kan een tijdig bezoek aan de sauna verlichting bieden, maar er bestaat ook een kans dat de pijn juist heviger wordt.
Er bestaan overigens geen bezwaren tegen drie saunagangen per week. Maar dan moet u er wel op letten dat u niet te lang in de hitte blijft zitten, u het lichaam na het bad afkoelt en ook voldoende tijd neemt voor de rustpauzes. Als u een ervaren saunaganger bent, kan voor u telkens één saunagang volstaan.
Een infrarood sauna verbetert uw immuunsysteem
Niet alleen tegen verkoudheid, maar ook tegen andere ziektekiemen werkt een infrarood sauna heel goed. Wanneer het lichaam al witte bloedcellen heeft aangemaakt, kan het sneller reageren op lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen of ontstekingen.
Een lauw bad zal even je symptomen verlichten, maar na het bad stijgt je temperatuur gewoon weer tot die hogere waarden. Neem vooral geen koud bad bij koorts. De koude zal de bloedvaten in je huid vernauwen waardoor je lichaam minder snel afkoelt.
Iedereen weet dat je lichaam zweet tijdens een sauna bezoek, en je huid daarvan kan uitdrogen, maar we vergeten soms dat het ook een effect op ons haar heeft. Door de warmte verliest je haar namelijk veel vocht en hierdoor kan het droog en stug worden.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
Sauna & de gezonde huid
Transpireren Alle warmte therapieën, zoals stoombaden en sauna's, zorgen ervoor dat de poriën van je huid openen. Door de aanwezigheid van kalium en natrium in zweet kunnen dode huidcellen en andere ongewenste stoffen in je huid worden afgevoerd. Je huid wordt hierdoor zachter.
Een sauna wordt warm door middel van een saunakachel. Deze kan de cabine verwarmen tot wel 110 graden celsius. De saunastenen die op een saunakachel liggen, nemen heel veel warmte op. Door water over de stenen te gieten, verdampt het en ontstaat er een hogere luchtvochtigheid.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, blijkt dat zo'n sauna naast spierpijn bijvoorbeeld ook rugpijn kan verminderen. De lampen in een infraroodcabine verwarmen je lichaam, waarbij de stralen diep doordringen in je huid.
Astma is geen contra indicatie voor een sauna bezoek, maar een bezoek aan de sauna kan invloed hebben op de medicijnen die je gebruikt. Zo vinden er tijdens het bezoek aan de sauna in het lichaam tijdelijke veranderingen in de hormoonspiegels plaats. Deze kunnen mogelijk van invloed zijn op de werking van je medicatie.
Reumatische aandoeningen zullen niet genezen, de sauna kan echter wel een verlichtende werking bieden. Veel mensen met reuma ervaren vermindering van klachten na een saunabezoek. De warmte van de sauna zorgt voor een betere doorbloeding waardoor pijn en stijfheid in gewrichten, spieren en botten af kunnen nemen.
Wil je toch graag een grotere maaltijd eten dan wacht je best minstens één of twee uur voor je in de sauna gaat. Ook is het niet verstandig om voor (of ook tijdens) je saunabezoek alcohol te drinken. Dat lijkt wel leuk en ontspannend, maar je lichaam zal daar minder blij mee zijn.
In principe ben je alleen naakt als je de sauna in gaat (als je geen handdoek omslaat), onder de douche staat of in één van de baden zit. Daarnaast heb je over het algemeen bijna altijd je badjas aan. Sterker nog, op sommige plekken zoals het restaurant is het helemaal niet toegestaan om zonder badjas rond te lopen.