Ja, HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) wordt via seks overgedragen. Het virus is erg besmettelijk: van iedere 100 seksueel actieve mannen en vrouwen worden er 80 besmet met het virus. Dit betekent dat 80 procent van deze mannen en vrouwen een keer besmet wordt met HPV.
HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij ook besmet raken. Ook als je 1 seksuele partner in je hele leven hebt, kan je het van die partner krijgen.
Het wordt overgedragen via seksueel contact. Als man merk je niets van een besmetting met HPV. Er bestaan verschillende typen van het virus die o.a. kanker of genitale wratten veroorzaken. Er zijn veertien hoog-risicovarianten van HPV die kanker kunnen veroorzaken.
Naar schatting tussen 70 en 80% van de seksueel actieve bevolking krijgt ooit een HPV-infectie. Dit omdat HPV heel gemakkelijk wordt doorgegeven. Je hoeft er zelfs geen seks (in de vorm van penetratie) voor te hebben. Vanaf je eerste partner heb je kans om besmet te raken met het virus.
Mannen kunnen HPV inderdaad ook bij zich dragen op hun penis/eikel. Voor mannen is er echter eigenlijk geen 'risico' omdat het maar heel zelden (veel minder vaak dan bij vrouwen) tot problemen leidt zoals dat bij vrouwen leidt tot afwijkingen op de baarmoedermond. Testen en screening heeft dus voor mannen geen zin.
Ja, HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) wordt via seks overgedragen. Het virus is erg besmettelijk: van iedere 100 seksueel actieve mannen en vrouwen worden er 80 besmet met het virus. Dit betekent dat 80 procent van deze mannen en vrouwen een keer besmet wordt met HPV.
Je kunt HPV krijgen als de huid rond jouw penis, vagina of anus diezelfde plekken bij iemand anders aanraakt. Of via het slijmvlies van de baarmoeder, anus, penis, vagina of keel. Je kunt het krijgen en doorgeven: Als je met de penis in de vagina of anus gaat en geen condoom gebruikt.
Het virus kan baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken. Het kan ook kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, en mond- en keelholte veroorzaken. Je krijgt HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) via seksuele handelingen. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen.
In het algemeen geneest een HPV-infectie zonder behandeling. Van nieuwe infecties was 20% na 3 maanden spontaan genezen en 90% na 2 jaar (Boeke 1999, Zielinski 1999).
Als het afweersysteem HPV niet opruimt, kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Dit heet dysplasie en kan het voorstadium van baarmoederhalskanker zijn. Zijn de cellen een beetje afwijkend? Dan kan het lichaam die cellen herkennen en zelf opruimen.
Kanker door HPV bij jongens
Ieder jaar krijgen naar schatting 400 mannen kanker door HPV. Jongens kunnen door HPV kanker krijgen aan de mond- en keelholte, de penis en de anus.
HPV bij mannen kan niet worden getest. Wel kun je je laten onderzoeken door een van onze artsen als je genitale wratten hebt. Als die worden herkend, kun je meteen een behandeling meekrijgen.
Voor 2020 zijn voorlopige data gebruikt. Rekening houdend met het deel van de kankers dat veroorzaakt wordt door HPV (dus de HPV-attributies), krijgen jaarlijks in Nederland naar schatting ruim 1.100 vrouwen en bijna 400 mannen kanker door HPV.
De HPV-virussen worden erg vaak overwonnen door het immuunsysteem. De infectie verdwijnt in dat geval na ongeveer 1 jaar vanzelf zonder dat ze ooit werd opgemerkt. In sommige gevallen kunnen de virussen inactief in het lichaam aanwezig blijven zonder symptomen te veroorzaken.
Op dit moment is er geen effectieve antivirale therapie ondanks het feit dat infecties door deze virussen zeer vaak voorkomen. Eerdere studies hebben gesuggereerd dat HPV-gerelateerde kankerontwikkeling kan worden geïnduceerd door oxidatieve stress.
Samenvattend: bijna iedereen raakt in zijn leven besmet met een hr-HPV en het virus kan tientallen jaren aanwezig blijven. De aanwezigheid van een hr-HPV is daarom geen aanwijzing dat de vrouw of de huidige partner wisselende seksuele contacten heeft of in het verleden heeft gehad.
Jongens én meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen HPV. Dat vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker. Je krijgt een uitnodiging om het vaccin te halen in het jaar dat je 10 jaar oud wordt. Jongens en meisjes die al ouder zijn, maar nog niet eerder waren uitgenodigd, krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV.
Er is HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) gevonden en er zijn licht afwijkende cellen gevonden. Dit is niet ernstig en heeft geen behandeling nodig. Het lichaam ruimt licht afwijkende cellen meestal zelf op. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is wel belangrijk.
Hoe gaat het verder na de behandeling van onrustige cellen door HPV? De onrustige cellen door HPV kunnen weer terugkomen na de behandeling. Dit gebeurt bij ongeveer 35 van de 100 vrouwen. Daarom komt u na de behandeling 2 keer per jaar op controle bij de gynaecoloog.
Een infectie met het HPV geeft meestal geen klachten. Ook veranderingen aan de cellen van de baarmoederhals leiden niet tot klachten. Een HPV-test toont aan of het virus in het lichaam aanwezig is. Afwijkende cellen zijn alleen met een uitstrijkje te vinden.
Bij peniskanker gaat het meestal om HPV-type 16 of 18. Deze soorten kunnen ook bijvoorbeeld baarmoederhalskanker of anuskanker veroorzaken. Bij ongeveer 4 op de 10 mannen speelt HPV een rol bij het ontstaan van peniskanker of van een voorstadium ervan.
Meestal is HPV niet gevaarlijk en gaat het weer over zonder dat je dat merkt. Soms kun je jaren later wel ziek worden. Je kunt bijvoorbeeld baarmoederhalskanker, anuskanker of keelkanker krijgen. Je kunt ook genitale wratten krijgen.
De oorzaak van baarmoederhalskanker is het humaan papillomavirus ( HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)). Dit virus is wel erg besmettelijk. Nee, baarmoederhalskanker is niet erfelijk.
Bij een uitslag vanaf Pap 3b wordt de kans groter dat de gynaecoloog bij onderzoek een voorstadium van baarmoederhalskanker vindt. Maar de kans op kanker is nog steeds klein. Het wil alleen zeggen dat je er op tijd bij bent. Een voorstadium is goed en makkelijk te behandelen.
Van de Nederlandse vrouwen van achttien tot dertig jaar is 11,8 procent besmet met één of meerdere van de HPV-virussen, die een verhoogd risico kunnen geven op baarmoederhalskanker later in het leven.