Soep is erg licht en toch voedzaam Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
IS DIE SOEP DAN NOG WEL GEZOND? Zeker wel!Verse, zelfgemaakte soep bevat eerst en vooral al minder calorieën dan andere, voorgemaakte, soepen. Bovendien vult het ook goed én bevat het nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels.Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Soep is geweldig als volwaardige maaltijd. Het kan ook een licht alternatief of lekker gezelschap zijn voor je boterhammenlunch.
Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende.Maak je een maaltijdsoep, voorzie dan 500 ml soep per persoon, of iets minder als er veel extra's in zitten. Tip: check met een maatbeker hoeveel er in je pollepel kan.
Soep zit vol vitamines, mineralen en vezels
Tijdens het koken van groenten in de soep gaan er wel wat vitamines verloren, zoals vitamine C. Maar andere gezonde stoffen, zoals bètacaroteen (wortelen) en lycopeen (tomaten), worden uit soep juist beter in het lichaam opgenomen.
Soep zit boordevol vitaminen en vezels
En da's belangrijk, want voedingsvezels hebben een positief effect op de werking van je darmen, je cholesterol en je bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgen ze ervoor dat je je verzadigd voelt, zodat je niet snel naar (ongezonde) snacks zal grijpen.
Waarom kan je gewicht per dag zo erg verschillen? Zout: Door zoute dingen te eten, houdt je lichaam meer vocht vast waardoor je zwaarder weegt. Denk bijvoorbeeld aan chips, soep, stamppot, kaas, worst, kant en klaar maaltijden etc. Dit zie je de volgende dag terug op de weegschaal.
Tomatensoep heeft relatief weinig calorieën – vooral als je gaat voor een variant met veel groente en zónder room – maar zit wel boordevol vitaminen en mineralen. Zo bevat verse tomatensoep veel vitamine C, K en kalium, maar juist weinig vetten.
Soep maken met extra veel groenten. Als je gezond wil eten, dan helpt soep je daar zeker bij. Soep is namelijk het ideale gerecht om extra veel groenten in te verwerken. Maak bijvoorbeeld een goedgevulde groentesoep of broccolisoep met extra groente.
Kies voor een soep met weinig calorieën. Dit zou tussen de 100 tot 150 calorieën per portie moeten zijn. De soep moet weinig zout bevatten. Vermijdt crèmeachtige soepen en kies als alternatief voor bouillon zoals kip- of groente bouillon.
Omdat soep weinig vet en veel vocht en groenten bevat, is het goed voor de lijn en voor je cholesterol. Mensen die vaak soep eten, hebben een lagere BMI.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Het dieet is in principe heel simpel. In plaats van normale maaltijden, eet je een zelfgemaakte soep van verse producten. Je mag het dieet zeven dagen volgen, waarna je vele kilo's zult verliezen. Wanneer je het dieet langer wilt volgen wordt aangeraden om na de eerste zeven dagen eerst een stopweek te houden.
Soep als lunch is een gezond alternatief voor een belegd broodje. Bovendien kan je soep vooraf klaarmaken en zelfs in porties invriezen. Je kan er ook naar hartenlust mee variëren. Met deze recepten wordt je soepje nooit saai!
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Hoe gezond is soep? Soep op basis van verse groenten of diepvriesgroenten bevat relatief weinig vet en is energie- of caloriearm (op voorwaarde dat je niet te gul omspringt met boter en room natuurlijk, en het is een goede bron van vitaminen (o.m. foliumzuur, vitamine E, beta-caroteen…), mineralen en vezels.
Een magere groentesoep die goed past binnen een dieet. Met onder meer bleekselderij en gember is deze soep ook vochtafdrijvend.
Praktische tips bij obstipatie of verstopping
Denk bijvoorbeeld ook een soep; snert, bruine bonen soep of linzesoep. Drink minimaal 2 liter vocht per dag.
Het advies is om dan vezelrijk en gezond te eten. Dus eet veel groente en fruit, volkorengraanproducten en peulvruchten. Drink daarnaast genoeg water en beweeg voldoende. Zo help je de ontlasting soepel te maken.
De verschijnselen ontstaan doordat voeding veel vocht in de darm aantrekt. Dit vocht komt niet uit de darm maar uit de bloedbaan en voegt zich bij de voedselbrij in de dunne darm. Hierdoor ontstaat een nog voller gevoel, darmkrampen en diarree. Omdat er minder vocht in de bloedvaten zit, daalt de bloeddruk.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Het binnenkrijgen van deze stof is echt niet gelijk ziekmakend, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Er zijn evenveel manieren om soep aan te bieden als er mensen zijn. Welke genieten de voorkeur? Versgemaakte soep, diepvriessoep en UHT-soep (verse of diepgevroren groenten die een heel korte tijd zijn blootgesteld aan ultrahoge temperaturen van 130 graden, en daarna steriel verpakt) scoren het best qua voedingswaarde.
Meestal nuttig je soep – al dan niet aan tafel – met behulp van een lepel uit een (diep) bord of een soepkom. Drinken wordt in de regel gebruikt als je een vloeistof tot je neemt uit iets wat je aan je mond zet (zoals een glas, een beker of een kopje).