Soep als lunch is een gezond alternatief voor een belegd broodje. Bovendien kan je soep vooraf klaarmaken en zelfs in porties invriezen. Je kan er ook naar hartenlust mee variëren. Met deze recepten wordt je soepje nooit saai!
Soep is de ultieme snelle, bevredigende, troostende lunch . Aan de dikkere, stevigere kant van de schaal (prei en aardappel, pompoen, linzen – alles waar je een lepel in kunt laten staan) is het als een dikke knuffel; aan de pittigere, bouillonachtige kant is het een welkome klap op de sinussen.
Soep als maaltijd? Een maaltijdsoep is pas een gezonde maaltijd als deze ook de voedingsstoffen levert die een maaltijd moet leveren.
Kies voor een maaltijd die rijk is aan voedingsstoffen. Bijvoorbeeld een zelfgemaakte soep, een rijkgevulde salade met vlees, vis, noten of ei, een groente-omelet of rijstwafels met gezond beleg zoals hummus, ei, notenpasta, hüttenkäse of gerookte zalm.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Geweldige bron van fruit en groenten
Soep eten is een fantastische manier om meer van deze voedingsmiddelen in uw maaltijden te krijgen voor een gezonder en completer dieet . Studies tonen aan dat het eten van voldoende fruit en groenten zeer gunstig kan zijn voor uw algehele gezondheid.
Soep als lunch is een gezond alternatief voor een belegd broodje. Bovendien kan je soep vooraf klaarmaken en zelfs in porties invriezen. Je kan er ook naar hartenlust mee variëren. Met deze recepten wordt je soepje nooit saai!
Elke goed uitgebalanceerde maaltijd — inclusief lunch — bestaat uit magere eiwitten, vezelrijke bronnen van koolhydraten en groenten, en gezonde vetten . De typische lunchbasis van een sandwich kan worden omgezet in een goed uitgebalanceerde maaltijd als u het volgende toevoegt: 100% volkorenbrood. Verse kalkoen of restjes gegrilde kip.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Het is aan te raden om soepen zo vroeg mogelijk in de avond te eten, uiterlijk om 19:00 uur als u thuis bent en uiterlijk om 20:00 uur als u uit eten gaat. Soep bevat namelijk veel zout, wat kan leiden tot vochtretentie in het lichaam als u het te laat eet.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Een kop soep is standaard 250 ml, in een diep bord kan doorgaans ook 250 tot 350 ml. Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende. Maak je een maaltijdsoep, voorzie dan 500 ml soep per persoon, of iets minder als er veel extra's in zitten.
Als het gaat om gewichtsverlies, kan soep bijzonder nuttig zijn. Als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan soep weinig calorieën bevatten, maar veel voedingsstoffen , waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die willen afvallen.
Soep is geweldig als volwaardige maaltijd. Het kan ook een licht alternatief of lekker gezelschap zijn voor je boterhammenlunch.
De ideale gezonde lunch bevat magere of plantaardige eiwitten, een portie volkoren granen, verse groenten, gezonde vetten en fruit als dessert . Een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat je al deze voedingsmiddelen gebruikt, is door een salade of een lunchvariatiebord te maken.
Een stuk fruit of groente, zoals komkommer, tomaat of radijs, is een goede aanvulling op de lunch. Bij je lunch kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken. Wil je geen zuivel gebruiken? Kies dan voor een sojadrink met toegevoegd calcium, vitamine B2 en vitamine B12.
In de Verenigde Staten en Canada is de lunch meestal een maaltijd van gemiddelde grootte die over het algemeen tussen 11 en 1 wordt gegeten. Tijdens de werkweek eten Noord-Amerikanen over het algemeen een snelle lunch die bestaat uit een soort sandwich, soep of restjes van het avondeten van de vorige avond (bijvoorbeeld rijst of pasta).
De eerste is natuurlijk brood om te dopen in de soep, maar ook gewoon als belegd broodje voor erbij. Denk ook aan lekkere toastjes met een dip, wat ook nog eens feestelijk staat. Liever niet te vullend? Dan zijn rauwkost (met een sjiek woord ook wel crudités genoemd) en salades altijd een fijn bijgerecht voor bij soep.
Een sneetje volkorenbrood bevat ongeveer dubbel zoveel calorieën dan een cracker. Zo zitten er ongeveer 80 calorieën in een boterham en 30 à 40 in een cracker. Wil dat zeggen dat crackers gezonder zijn? Neen, want om hetzelfde verzadigingsgevoel te krijgen, eet je verhoudingsgewijs meer crackers.
3. Soep bevat weinig calorieën. Afvallen met soep gaat ook uitstekend omdat zo'n kom superweinig calorieën bevat, tenminste als je geen room gebruikt of je groenten niet aanstooft in tonnen boter of olie. Pas ook op met bouillonblokjes: die bevatten heel wat verborgen calorieën en zout.
Uit ander onderzoek is gebleken dat soep, vergeleken met vast voedsel zoals kaas, crackers en meloen, beter werkt bij het beperken van het eten van later . Waarom soep? Volgens wetenschappers is textuur de sleutel. Hoewel vloeistoffen sneller uit de maag verdwijnen dan vaste stoffen, zijn dikkere vloeistoffen zoals soep anders.
Soep is een lekker en gezond tussendoortje, maar kan ook als complete maaltijd (als je er volop groenten in stopt en ook eiwitten als gekookt ei, peulvruchten, vlees, vis of kip). Soep is handig om, in de vriezer, achter de hand te hebben. Ideaal na een drukke werkdag of bij onverwachts bezoek rond lunchtijd.