Vezels van de synthetische stoffen nylon en polyester hebben mogelijk een nadelig effect op het herstel van longen. Onderzoekers waarschuwen dat dit 'met name gevolgen kan hebben voor kinderen en mensen die beschadigde longen hebben door bijvoorbeeld corona'.
Polyester is moeilijk te verven en maakt daardoor gebruik van zware kleurstoffen, die voor veel vervuiling zorgen. Polyester laat microplastics los bij het wassen. Deze microplastics zijn enorm klein en hebben een enorme impact op het milieu, dieren en zelfs ons eigen lichaam.
Synthetische kleding laat op grote schaal microplastics los die mogelijk slecht zijn voor de gezondheid. Dat staat in een overzichtsrapport van honderden studies naar zogenaamde plastic microvezels, samengesteld door de Plastic Soup Foundation.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Veel voorkomende vezels zoals polyester, acryl, rayon en nylon kunnen schadelijk zijn voor mensen met huidproblemen. Deze vezels hebben de neiging om vocht vast te houden en zijn hydrofoob, wat uw huid kan irriteren.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Polyester is een ademende stof
Dat kan een voordeel zijn als je slechts gemiddeld zweet.
Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen. En ook fijn: het is gemakkelijk schoon te krijgen. Katoen en linnen zijn geliefde stoffen omdat ze goed vocht opnemen en lekker aanvoelen op het lichaam, maar ze zorgen wel voor natte, donkere vlekken.
Polyester heeft allerlei voordelige eigenschappen. Zo is het ademend, kreukt het niet en blijft de kleur lang mooi. Ook is het vormvast en slijt het niet snel. Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.
Viscose wordt vaak gemengd met andere materialen. Je ziet de stof vaak in de polyester-viscose mix. Het voordeel van deze mix is dat het veel beter ademt dan enkel polyester. Daarbovenop is het wel nog steeds kreukvrij en kleurvast.
Hiervoor een aantal tips: Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch!
Werkbroeken met een doeksamenstelling van 65% katoen/35% polyester hebben eigenlijk alle positieve eigenschappen van katoen en polyester in zich: hoge warmte-isolerende eigenschappen, een uitstekende vochtopname, het is goed wasbaar, kreukherstellend en heeft een beperkte krimp.Verder is het slijtvast en dus duurzaam.
Polyester is een synthetische textielvezel.
Polyester is een transparante kunststof met een breed toepassingsgebied. De hoge slagvastheid, uitstekende vacuümvormbaarheid en goede mechanische eigenschappen maken dit materiaal bij uitstek geschikt voor toepassingen in de reclame industrie.
Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten.
Polyester is kreukvrij, stevig en ademend. Doordat de stof, in tegenstelling tot katoen, geen vocht opneemt blijven er geen gele (zweet)vlekken achter. Het nadeel is echter dat je dus relatief snel zweet in polyester en de natte plekken juist wel zichtbaar zijn.
Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest. Sla dus genoeg wollen truien in voor de winter.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Beddengoed van polyester en microvezel is niet erg geschikt voor de zomer, omdat je het al snel erg warm kunt krijgen onder de synthetische vezels, waardoor het voor je lichaam erg lastig wordt om de temperatuur te reguleren.
Minder geschikte alternatieven zijn wol of polyester, omdat zij de huid niet voldoende laten ademen. In termen van prijs en comfort kan katoen een goed compromis vormen tussen zijde en polyester. Kies voor flanel als je gevoeliger bent voor de kou.
Was de lakens extra vaak en op een hoge temperatuur (60 graden) om het fris te houden. Nachtkleding van polyester of andere synthetische stoffen vergroot het nachtelijk zweten. Draag om die reden bij voorkeur katoenen of linnen nachtkleding.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Ademend: Viscose heeft (net als katoenen en linnen kleding) een goede luchtdoorlatendheid, waardoor het de huid kan helpen ademen en warmte kan reguleren.Hierdoor zweet je minder en dat maakt natuurlijk materiaal een betere optie in de warmte dan bijvoorbeeld polyester.
Schadelijke stoffen: fijnstof, stikstofoxiden en ozon. Van alle vormen van luchtverontreiniging is fijnstof het meest schadelijk voor de gezondheid. Fijnstof is een verzamelnaam voor hele kleine deeltjes die in de lucht zweven.