Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen.Veel suiker kan namelijk darmproblemen zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Om klachten aan je darmen te voorkomen is het aan te raden om te matigen met de hoeveelheid fructose.
De uitkomsten van het onderzoek komen er in het kort op neer dat zoetstoffen ervoor zorgen dat 'goede' darmbacteriën ziek worden. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie op basis van een in vitro onderzoek, een onderzoek dat met geïsoleerde bacteriën in reageerbuizen, dus buiten het menselijk lichaam, is uitgevoerd.
Het gaat vooral om de onnatuurlijke suikers zoals frisdrank, snoep en koek. Daarnaast hebben ook de koolhydraten in wit brood en pasta's zoals macaroni en spaghetti een schadelijk effect. Deze voedingsmiddelen brengen de darmen in onbalans en voeden de schadelijke schimmels.
Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige.
Ook kan het eten of drinken van te veel suiker ervoor zorgen dat je te weinig andere voedingstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines en vezels. We spreken dan van een onevenwichtig voedingspatroon. Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en/of maag-darmklachten.
Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Veel suiker kan namelijk darmproblemen zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Om klachten aan je darmen te voorkomen is het aan te raden om te matigen met de hoeveelheid fructose.
Suiker en glucosefructosestroop
Suiker zit in snoep, chips en koekjes, maar wordt ook toegevoegd aan bijvoorbeeld brood, fruitsap, ketchup en yoghurt. Een van de redenen dat toegevoegde suikers schadelijk zijn is verhoogde kans op ontstekingen die kunnen leiden tot ziektes.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Insuline werkt eigenlijk als een sleutel: het opent de deuren van de lichaamscellen zodat de bloedsuiker naar binnen kan gaan. In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedsuikergehalte weer af. Bij gezonde personen is de bloedsuikerwaarde ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Een bekende bijwerking van aspartaam is diarree. Ook kun je last krijgen van winderigheid en een opgeblazen gevoel na het eten van producten met aspartaam. De stof is namelijk giftig voor je darmen en werkt een gezonde darmwerking tegen, zoals blijkt uit onderzoek (bron 6).
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken. De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Boordevol suiker en vet
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
De gezondste snoepjes ter wereld: Kiwibes. Nu volop in het nieuws geweest vanwege de gezonde eigenschappen. Lekker op een taart, in uw yoghurt, fruitsalade of als een snoepje. Heel makkelijk eetbaar: geen schil en geen pit.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Voeding die ontstekingen laat aanwakkeren
Voedsel uit een fabriek met chemische toevoegingen of kunstmatige zoetstoffen. Omega 6 vetzuren en transvetten (plantaardige olies zoals zonnebloem-, raapzaad- en maisolie (denk aan frituurvet) en alle harde vetten uit een fabriek zoals margarines)