Een sport voor iedereen. Er zijn verschillende vormen van skiën. Denk aan freestyle skiën en alpineskiën. Officieel zijn snowboarden en langlaufen zelfs ook skisporten.
Skiën is volgens de dokter ook een vorm van intervaltraining, waarbij je korte perioden van intensieve beweging afwisselt met rustmomenten. Zo bouw je snel een conditie op, terwijl je ondertussen ook nog eens je beenspieren traint.
Met ski oefeningen bereid je je optimaal op je volgende wintersport voor. Deze verminderen de kans op blessures , maken je minder gevoelig voor spierpijn en geven je meer zekerheid op de piste. Daarom is het belangrijk om een paar weken voor je op wintersport gaat te beginnen met skigymnastiek.
Je pakt vooral de bovenbenen, hamstrings en bilspieren, maar ook je gehele core. Deze spieren gebruik je tijdens het skiën en snowboarden erg veel, waardoor het belangrijk is deze goed te trainen.
Beide sporten kunnen belastend zijn, maar bij skiën is het eenvoudiger om je 'gebreken' te compenseren. Snowboarden is lichamelijk zwaarder dan skiën maar niet specifiek voor bepaalde delen van je lichaam.
Leren snowboarden is misschien pijnlijker, maar u leert het ook sneller. De techniek van snowboarden is op zich gemakkelijker. Met skiën is het omgekeerd: in het begin is het gemakkelijker om zich voort te bewegen zonder te vallen, maar het duurt langer om de techniek goed beet te krijgen.
Skiën gaat sneller dan snowboarden
Het brede snowboard heeft meer wrijving en een hogere luchtweerstand. Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard 'slechts' rond de 200 km/h. Het snelheidsrecord op ski's staat echter op maar liefst 255 km/u!
Je pakt vooral de bovenbenen, hamstrings en bilspieren, maar ook je gehele core. Deze spieren gebruik je tijdens het skiën en snowboarden erg veel, waardoor het belangrijk is deze goed te trainen.
Enkels, knieën en heupen buigen
Door het buigen van je enkels, knieën en heupen zorg je ervoor dat je recht boven je voeten blijft en zo dus ook je hele voet goed kan belasten. Hoe diep je buigt hangt van meerder factoren af; de piste, je snelheid en je manier van skiën.
De gemiddelde skiër zien wij als iemand die voornamelijk de rode piste neemt en er soepel vanaf gaat, maar ook af en toe wat snelheid probeert te maken. Als je rond de 60 kg weegt dan verbrand je ongeveer 400 calorieën per uur en als je 80 kg weegt verbrand je ongeveer 560 calorieën per uur.
Als beginner heb je zeker een week groepsles nodig of drie maal twee uur privéles om je veilig en in controle te voelen op je ski's of snowboard.. Hoe meer lessen, hoe sneller je zal verbeteren. Als je verbetert, krijg je ook meer vertrouwen om steilere pistes aan te kunnen en verschillende soorten bochten te maken.
Gemiddeld verbranden mannen (die meestal zwaarder zijn) ongeveer 500 calorieën per uur tijdens het skiën. Vrouwen (die gemiddeld lichter zijn dan mannen) verbranden ongeveer 400 calorieën per uur.
Jouw persoonlijke succes is afhankelijk van je motivatie en je fitness. Meestal kunnen beginners na 3 dagen hun eerste bochtjes op de piste maken. Vaak moeten ze dan nog 1 of 2 dagen oefenen voordat ze zelfstandig van de blauwe pistes kunnen skiën.
Als je een beginner bent, zoek dan voor het leren skiën een eenvoudig skigebied uit met veel blauwe pistes. Neem de tijd en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Pak een opkikkertje en neem genoeg geld mee voor de skikaart en het proviand, zodat de eerste dag op de piste een volledig succes kan worden.
Snowboarden is beter voor de knieën dan skiën. Als je met een snowboard door de sneeuw klieft, belast je je knieën niet al te erg. De meeste knieblessures bij snowboarders zijn het resultaat van een botsing of een plotselinge rare draai.
Zowel skiën als snowboarden is een goede work-out voor sterkere spieren, én een effectieve cardiotraining. De bewegingen die je maakt versterken je spieren en verbeteren je evenwichtsgevoel, je flexibiliteit en behendigheid. En ondertussen verbrand je een hoop calorieën.
De wintersportwereld is het er over eens dat skiën eenvoudiger is te leren dan snowboarden. Dit heeft te maken met het feit dat je voeten bij skiën in een natuurlijke houding staan. Bij snowboarden sta je als het ware zijwaarts en zijn de eerste meters een stuk lastiger.
Er zijn namelijk skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië die het hele jaar geopend zijn. Het gaat hier om hooggelegen gletsjer skigebieden waar 365 dagen per jaar sneeuw ligt, de liften draaien en de pistes geprepareerd worden.
Snowboard schoenen zitten als pantoffels. Niet alleen lopen snowboardschoenen een stuk fijner in de sneeuw (je hebt veel meer grip dan met skischoenen), ze zitten over het algemeen een stuk lekkerder.
Houd je gezicht steeds naar het dal toe gericht, de berg af. Stuur om en om met je linker- en rechtervoet naar links en naar rechts en ga zo al zigzaggend de berg af. Blijf ondertussen druk zetten op je hakken om je snelheid af te remmen.
Hoe snel kun je leren snowboarden? De meeste snowboarders leren de basis binnen een week, waarna ze de piste of de baan op kunnen, of zelfs off-piste kunnen gaan.
Een goed en nieuw snowboard gaat ongeveer 10 tot 12 weken mee. Dus dit betekend circa na 5 a 6 jaar. Na verloop van tijd verliezen boards hun spanning en veranderen de eigenschappen van je board. Waar je eerst nog vol gas kon carven en je board lekker stabiel lag gaat het board steeds meer bewegen.
Een ding is zeker: leren skiën is vermoeiend! Zodra je de latten in bedwang kan houden en gecontroleerd de berg af kan, wordt het pas echt leuk. Maar voordat je zover bent, heb je er waarschijnlijk al wel een paar dagen op zitten.