Als je schutting gemaakt is van kaal of onbewerkt hout, dan kun je direct beginnen met beitsen. Is de schutting recent nog gebeitst, gelakt of geverfd, dan moet je deze wellicht kaal schuren voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Is de huidige verflaag goed gehecht en helder of licht van kleur, verf er dan overheen.
Het is niet altijd nodig om het hout eerst te schuren. Je schutting beitsen zonder te schuren is vaak mogelijk doordat beits diep in de vezels van het hout trekt.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
De eerste ronde schuren kan het best met een grove korrel: 150 tot 200. Beitsen. Breng wanneer het te behandelen oppervlak vet- en stofvrij is bij voorkeur 3 lagen beits aan. Wacht tussen elke laag 24 uur.
Je kunt de beits het best aanbrengen door met de nerf mee te schilderen. Eventuele druppels dien je meteen weg te vegen, om die niet te laten drogen. Laat het hout na de eerste laag minimaal 24 uur drogen. Daarna kun je er een tweede laag met beits op aanbrengen, eventueel door het hout weer licht te schuren.
Over het algemeen is één laag beits voldoende. Vooral als je schutting uit zachthout bestaat. Toch kan het zijn dat je nog een tweede laag beits wil aanbrengen. Bijvoorbeeld om een betere dekking te krijgen of om de kleur nog beter uit te laten komen.
Als het hout al eens gebeitst is, volstaan twee lagen. Nieuw, onbehandeld hout heeft vaak wel drie lagen beits nodig. Voor transparante beits geldt: hoe meer lagen, hoe dieper de kleur.
Beits kan prima over een hoogglansverf worden aangebracht. Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten.
Het beitsen van een tuinhuisje is niet moeilijk, maar er is wel een goede voorbereiding nodig. Zo is het erg belangrijk dat u het hout eerst schoonmaakt en dat u groenaanslag, vet en stof verwijdert.
De juiste beits kiezen
Als het hout dat je wilt schilderen al nat is of nat gaat worden, kies dan voor een beits met een hoge vochtregulering, zoals tuinbeits. Hierdoor kan het natte hout beter ademen, terwijl het toch beschermd is tegen regen.
Waarom moet je schuren? Het resultaat van schilderwerk wordt in grote mate bepaald door het schuren. Zowel bij een kale ondergrond als bij een ondergrond waar al verf op zit is schuren belangrijk, omdat dit de ondergrond “open” maakt en het contactoppervlak vergroot. Hierdoor kan de verf goed aan de ondergrond hechten.
Je moet altijd éérst ontvetten, bijvoorbeeld met St. Marc, en dan pas schuren. Dus niet andersom! Eerst ontvetten en daarna schuren is de juiste volgorde wanneer je de ondergrond voorbehandelt om te gaan schilderen.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Beits dringt slechts deels tot in het hout. Het verzorgt en beschermt het hout en heeft een vochtregulerende werking. Lak vormt een duurzame beschermlaag op het hout. Het dringt minder door tot in het hout en is minder vochtregulerend.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Beits er niet overheen. Het is helaas onverstandig om over groene aanslag heen te beitsen. Je zal dit altijd zien in het eindresultaat! Gebruik daarom schoonmaakazijn en een schrobborstel, een hogedrukreiniger of groene aanslagreiniger om de groene aanslag zoveel mogelijk te verwijderen voordat je gaat beitsen.
Bij een hoge temperatuur droogt de beits (te) snel en bij een lage temperatuur (te) langzaam. De ideale temperatuur om te beitsen ligt rond de 20 graden.
Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur. Beits: 24 uur.
Mits een grondige voorbereiding kan je zowel gevernist als gebeitst hout overschilderen. Ontvet eerst de ondergrond grondig. Schuur vervolgens het oppervlak mat.
Laat het hout na de eerste laag beits 4 uur drogen. Schuur het hout nogmaals, maar dan lichtjes. Hierna breng je de tweede laag beits aan. Afhankelijk van het hout kun je nog een 3e laag aanbrengen.
Het biedt bescherming tegen vocht, vlekken en krassen. En bij transparante beits blijft de natuurlijke structuur van het hout ook nog goed zichtbaar. Met beits kan je daarnaast tweedehands meubels, antieke erfstukken of oude kozijnen opknappen.
Beste dekkende beits – Cetabever Tuinschuur & Tuinhuisbeits
Dan raden we deze Cetabever Tuinschuur- en Tuinhuisbeits aan. Deze beits beschermt het hout van je schuur, tuinhuis of buitenmeubelen tegen uv-stralen, regen en wind, en geeft deze items bovendien een stijlvolle look.
Over het algemeen zul je kiezen tussen beits aanbrengen met een roller of kwast. Het mooiste resultaat behaal je als je een beits aanbrengt met behulp van een kwast.