De dodo was een gedrongen vogel met kleine vleugels die niet meer geschikt waren om te vliegen. De dodo kon zich alleen lopend verplaatsen. Desondanks was de dodo geen loopvogel maar een lid van de familie duiven. De lichaamskleur was grijs tot bruingrijs, de buikzijde en de vleugels waren lichter van kleur.
Evolutie. De dodo stamt af van dezelfde familie als andere duifachtigen en moet zich zo'n anderhalf miljoen jaar geleden hebben ontwikkeld tot loopvogel toen het eiland Mauritius – de enige plek waar de dodo voorkwam – ontstond. De vogel at waarschijnlijk vis die hij ving door in kleine waterpoeltjes rond te struinen.
De vogel kwam alleen voor op het eiland Mauritius, dit eiland ligt 830 kilometer ten oosten van Madagaskar. En Madagaskar ligt 400 kilometer ten oosten van Zuidoost-Afrika. Aan het eind van de zestiende eeuw bezochten wij Nederlanders voor het eerst het eiland.
Al in 1505 was Mauritius echter aangedaan door de Portugezen en zij hebben als eerste Europeanen de dodo aanschouwd. Helaas werd de dodo nog in de 17de eeuw uitgeroeid; hij toonde zich een te gemakkelijke prooi voor de Europese zeelieden, die er tijdens hun oponthoud op het eiland jacht op maakten vanwege zijn vlees.
De uitgehongerde Nederlandse zeevaarders die Mauritius bereikten stortten zich meteen op de dieren om ze op te eten. Ook de huisdieren die de Nederlanders hadden meegenomen, zoals honden, stortten zich op de beesten. De smaak van het dier viel echter tegen, het vlees bleek erg taai.
Mauritius. Ze werden ooit gevonden op het eiland Mauritius, maar sinds 1700 zijn dodo's van de aardbodem verdwenen. De bijzondere vogels kunnen echter elk moment een comeback maken.
Omdat de dodo op het afgelegen eiland Mauritius geen natuurlijke vijanden had, was hij in de loop van de tijd het vliegvermogen kwijtgeraakt; immers, als je voor niemand hoeft te vluchten, heb je niet zoveel aan vleugels. Ook de angst voor roofdieren raak je in zo'n rustige omgeving snel kwijt.
De dodo leefde in de bossen op het eiland Mauritius en is waarschijnlijk tussen 1680 en 1690 uitgestorven. De vogel staat symbool voor het verdwijnen van diersoorten als gevolg van de aantasting van de natuur door menselijk handelen.
De dodo kwam alleen voor op Mauritius, maar stierf uit aan het eind van de zeventiende eeuw. De vogel woog zo'n 20 kilo, was een meter hoog en kon niet vliegen of zwemmen.
In zijn boek spreekt Quammen zijn vermoeden uit dat de dodo het geluid 'doo-doo' maakte, en naar zijn eigen geluid is vernoemd.
De zegswijze dappere dodo komt van de gelijknamige populaire kinder-tv-serie uit de jaren vijftig en zestig. In 1955 begon de KRO met de uitzending van de kinderserie Dappere Dodo, waarin de titelheld allerlei avonturen beleefde. Hij was een creatie van marionettenspeler Bert Brugman.
Als het aan de Maori-partij in Nieuw-Zeeland ligt krijgt het land een ander naam: Aotearoa, zoals de oorspronkelijke Maori-bevolking het eiland noemde. "Nieuw-Zeeland is een Nederlandse naam.
De dodo oftewel Raphus cucullatus was een loopvogel die leefde in de bossen op het eiland Mauritius. Het dier was ongeveer een meter hoog en 20 kilo zwaar en kon venijnig van zich afbijten met zijn grote snavel.
Uitgestorven dieren in de afgelopen tien jaar
Helaas zijn er tegenwoordig nog steeds dieren die van de aardbodem verdwijnen. Recent uitgestorven dieren zijn onder andere: de Tasmaanse tijger, de Berberleeuw, de Gouden pad, de Caribische Monniksrob en de Balinese tijger.
Negen soorten broedvogels zijn in Nederland uitgestorven, waaronder de goudplevier (Pluvialis apricaria) en de hop (Upupa epops). Daarnaast worden volgens de onderzoekerstien soorten ernstig bedreigd, waaronder de velduil (Asio flammeus), dwergmeeuw (Hydrocoloeus minutus) en grauwe kiekendief( Circus pygargus).
Zeker is in elk geval dat in 1662 de laatste dodo is gezien. Wetenschappers vermoeden dat hij rond 1690 is uitgestorven. Helaas is er geen enkele opgezette dodo bewaard gebleven. Diverse musea bezitten botten, een kop of een ei, maar hoe hij er exact heeft uitgezien weet niemand zeker.
Leuk en spannend plannetje: de dodo weer tot leven wekken. De duifachtige loopvogel – in Nederland bekend geworden door de fascinatie van wijlen Boudewijn Büch – legde eind 17de eeuw het loodje nadat kolonisten de natuur van het eiland Mauritius, zijn leefgebied, hadden vernietigd. Nu lijkt zijn wederopstanding nabij.
De Mauritiaanse zoogdierenwereld is zeer beperkt. Naast de onvermijdelijke geiten, katten en honden komt de mangoest en de tenrec redelijk veel voor.De Hollanders importeerden het Java-hert.Verder leven er nog wilde zwijnen en makaken, een apensoort.
Wat eet een struisvogel? Struisvogels zijn voornamelijk herbivoren. Ze eten stengels, bladeren, bloemen en zaden. Af en toe eten ze ook kleine dieren zoals hagedissen of insecten, maar ook dierenresten die zijn achtergelaten door roofdieren staan wel eens op het menu.
Een uitgestorven diersoort terughalen is kansrijk als die kortgeleden is verdwenen of nog net niet. Want dan ligt er tenminste compleet DNA of soms een levensvatbare cel in de vriezer. Daar valt mee te klonen, en dat is iets wat wetenschappers aardig kunnen.
In het koudere westen en noorden van Europa moest Homo erectus zich aanpassen aan een klimaat van ijstijden en tussen-ijstijden om te kunnen overleven. Meer dan 300.000 jaar geleden verscheen de Neanderthaler, Homo neanderthalensis, de eerste mensachtige die we ook uit Nederland kennen.