Kippenmestkorrels worden gebruikt in de uitgebalanceerde landbouw, groente, fruitteelt, bloemen en gazon. Kippenmestkorrels bevatten een hoge concentratie aan organische stoffen. Deze organische stoffen worden gemakkelijk opgenomen door de bodem en stimuleren de wortelvorming van planten.
Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen. Verse mest dat direct van dieren komt is erg scherp om direct aan planten te geven, daar kunnen wortels van verbranden.
Toch adviseren wij om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels. De reden is relatief eenvoudig. Het heeft te maken met de voedingswaarde die in de kippenmestkorrels aanwezig is. Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5.
Welke meststoffen gebruik je? Voor het bemesten van je bloemen en planten kun je gebruik maken van kunstmest en organische mest. Er is een heel belangrijk verschil tussen deze twee te noemen. Kunstmest werkt namelijk snel en kort, terwijl organische mest langzaam en lang werkt.
Boeren kunnen ook profiteren van hun mest, door het bijvoorbeeld gebruiken om hun gewassen te bemesten (na een paar maanden te hebben laten composteren). Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen.
Bemesting. Als basisbemesting is een gift van 80-100 ton oude stalmest ideaal. Natuurlijk dient u rekening te houden met de landelijke wetgeving omtrent toediening van mest. Verse stalmest, drijfmest, kippenmest en champignonmest moeten bij voorkeur in de herfst van het voorgaande jaar toegediend worden.
Gecomposteerde kippenmest kan op de aarde van uw bloembedden of groentetuin worden gestrooid of met de aarde worden vermengd. U kunt de mest ook gebruiken door een handvol aan het water in een gieter toe te voegen om uw bloemen een voedzame douche te geven.
Stikstof, fosfor en kalium
Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Stikstof (N) is nodig voor de bladgroei, fosfor (P) voor sterke wortels en groei, en kalium (K) bevordert de bloei en de vorming van vruchten.
In principe zijn er twee soorten meststoffen: kunstmest en organische mest. Kies liever voor organische mest, want dat is beter voor de planten en de bodem. Kunstmest werkt sneller, maar ook korter en maakt de planten zwakker.
Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken. Organische mest heeft een dierlijk of plantaardig karakter en bevat bovendien veel voedingsstoffen en sporenelementen. Na het aanbrengen van de mest op de hortensia werkt het ongeveer drie maanden.
Koemest is een goede organische meststof voor Hortensia's. Het bevat niet te veel stikstof en heeft verder de goede samenstelling van voedingsstoffen. Minerale mest is voor de plant direct beschikbaar. Bij deze mest is het zo dat alles wat je teveel geeft, in het grondwater terecht komt.
Om uw rozen in de herfst/winter bij te mesten, kunt u ook gedroogde koemest nemen. Kijk op de verpakking voor de juiste hoeveelheid. Deze mest is langzaamwerkend. Vanaf begin april mag er rozenmest gegeven worden.
Eénjarige planten, potplanten en kuipplanten kunnen vanaf de maand april worden bemest. Je kunt hiervoor gebruik maken van meststoffen speciaal voor bakken en potten, ook wel langwerkende meststoffen. Anderzijds is het ook heel goed mogelijk om gebruik te maken van speciale mest voor kuip- en terrasplanten.
Lange werking van kippenmestkorrels
Deze meststof geeft geleidelijk voeding af aan het gazon. Het werkt 2-3 maanden.
In Nederland wordt per jaar ongeveer 1,2 miljoen ton kippenmest geproduceerd. Ongeveer de helft van de kippenmest wordt geëxporteerd. Kippenmest kan gebruikt worden voor bemestingsdoeleinden, maar kan ook verbrand worden.
Kippenmestkorrels bevatten een hoge concentratie aan organische stoffen. Deze organische stoffen worden gemakkelijk opgenomen door de bodem en stimuleren de wortelvorming van planten. Ook bevorderen ze de biodiversiteit in de bodem.
In principe kan je elk soort mest gebruiken voor zowat alle doeleinden (met hier en daar wat uitzonderingen). Je kan deze mest dus perfect gebruiken voor je bloembakken. Houd er wel rekening mee dat kunstmest heel snel zijn voedingsstoffen afgeeft en dat je dus beter niet te veel in een keer geeft.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Toepassing koemestkorrels
Onze koemestkorrels zijn uitermate geschikt voor gazon, siertuin, border, bol- en knolgewassen, moestuin, rozen, potplanten & fruitbomen. Het verbetert de bodemstructuur en vochtvasthoudend vermogen door het hoge organisch stofgehalte.
Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig. Check welke bodem jouw tuin heeft, dan kun je de bemesting aanpassen.
Welke mest bevat veel fosfor? Fosfor is in grote hoeveelheden terug te vinden in onder andere stalmest. Ook beendermeel en zeewier bevatten grote hoeveelheden fosfor. Uiteraard kan je een fosfaatrijke meststof gebruiken.
Lavendel is een kalkminnende plant. Strooi daarom na het planten drie à vier keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid kalk bij de planten. Verwerk een deel van de kalk in de grond. Mesten moet u juist niet doen.
Variatie en diversiteit is zoals vaak de oplossing. Ook inzake het materiaal dat je in de kippenren kiepert om er compost mee te fabriceren. Na ongeveer een jaar is de compost klaar.
Kippen hebben voldoende persoonlijke ruimte nodig, vandaar dat kippen van scharrelen houden. Overbevolking is niet alleen een onaangename ervaring voor kippen die ervoor zorgt dat ze 's nachts hun hok niet meer in willen, het kan ook leiden tot problemen zoals een ophoping van ammoniak en ziektes.