Is schnitzel Duits of Oostenrijks?

Hoewel we schnitzels associeren met Oostenrijk, ligt de oorsprong van het gerecht in Venetië. In de 16e eeuw bakten Italiaanse chefs vlees in broodkruim. Diverse bronnen melden dat de schnitzel rond 1857 zijn intrede maakte in de Oostenrijkse keuken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culy.nl

Wie heeft de schnitzel uitgevonden?

Hoewel je vanwege de naam zou denken dat het een typisch Oostenrijks gerecht is, ligt de oorsprong van de schnitzel in Italië! Al in de 16e eeuw werd in Venetië kalfsvlees in broodkruim gebakken. Naar verluidt heeft de Oostenrijkse legeraanvoerder Josef Radetzky de schnitzel pas in 1857 in Wenen geïntroduceerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.liebherr.com

Waar komt de naam Wiener Schnitzel vandaan?

Maar hoe komt het dat wij dit gerecht onder de Oostenrijkse naam kennen? De Oostenrijkse veldmaarschalk Radetzky werd verliefd op de Milanese kotelet. Hij nam het recept mee naar het hof in Wenen en gaf het aan de keizer. Zo werd de Oostenrijkse Wiener Schnitzel geboren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op desmaakvanitalie.nl

Waar komt de Zigeunerschnitzel vandaan?

Een schnitzel met paprika en andere kruiden door het paneermeel is een zigeunerschnitzel of Hongaarse schnitzel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Waar eet je de lekkerste schnitzel?

WINTERSWIJK - De grootste én beste schnitzels eet je in de Achterhoek. Bovendien kent deze regio een hoge concentratie aan restaurants die zich grotendeels richten op het uitserveren van de gepaneerde lap vlees, liefst formaatje kettingkast, of deurmat, zo u wilt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gelderlander.nl

Wiedergutmachungsschnitzel [English & Deutsch cc]

31 gerelateerde vragen gevonden

Waar komen de schnitzels vandaan?

Hoewel we schnitzels associeren met Oostenrijk, ligt de oorsprong van het gerecht in Venetië. In de 16e eeuw bakten Italiaanse chefs vlees in broodkruim. Diverse bronnen melden dat de schnitzel rond 1857 zijn intrede maakte in de Oostenrijkse keuken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culy.nl

Wie heeft de Cordon bleu bedacht?

Het gerecht is mogelijk bedacht door de Zwitserse kok van het turbineschip Bremen dat van 1929-1933 de Blauwe wimpel voerde - maar de Franse naam daarvoor is Ruban bleu. In het Engels wordt de Cordon bleu dan ook Blue ribbon genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Is schnitzel rood vlees?

Is schnitzel rood vlees? Schnitzels worden gepaneerd en ongepaneerd te koop aangeboden en kunnen ook als zodanig worden bereid. De wienerschnitzel is de meest bekende, maar hoort uit gepaneerd, mager kalfsvlees te bestaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stuttgart-isst.com

Wat maakt een schnitzel een schnitzel?

Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Dat is ofwel gepaneerde en diep gebakken of pan gebakken met of zonder paneren. Een schnitzel wordt bereid door het stuk vlees al dan niet gepaneerd te bakken in olie of reuzel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gastropedia.nl

Wat te drinken bij schnitzel?

Met een droge Oostenrijkse Grüner Veltliner zit je vrijwel altijd goed. Naast het loepzuivere en sappige fruit, hebben deze wijnen levendige, verkwikkende zuren en een mooi kruidig bouquet. Dat sluit mooi aan bij het pure, krokante en ietwat vettige karakter van de schnitzel en de friszure toevoeging van citroensap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lesgenereux.nl

Wat voor een vlees is schnitzel?

Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Voor één schnitzel wordt 100 tot 150 gram vlees gesneden van 3 tot 5 mm dik. Het vlees wordt aan beide kanten geplet met een vleeshamer (of hakmes, deegroller of koekenpan).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op keurslager.nl

Is schnitzel altijd gepaneerd?

Kant en klare schnitzels kun je kopen bij zowel de slager als in de supermarkt. Meestal zijn ze gepaneerd en dus klaar om te bakken, soms kun je ook ongepaneerde schnitzels kopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gehaktbrood.eu

Hoe lang moet een schnitzel in de frituur?

3 minuten frituren is voldoende. Halverwege de baktijd omkeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op smulweb.nl

Kun je schnitzel rauw eten?

Rauw varkensvlees eten in West-Europa draagt geen risico's meer met zich mee. Mocht je op vakantie willen gaan naar Oost-Europa raden we je aan om je schnitzel wel goed doorbakken te vragen, omdat de parasiet in die landen, zoals Bulgarije en Roemenië, wel nog kan voorkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culinaireambiance.com

Hoe krijg je een schnitzel krokant?

Verhit op hoog vuur 5 eetlepels Croma Bakken en Braden Vloeibaarin een koekenpan en wacht tot de Croma bruin kleurt. Bak de schnitzel snel aan beide kanten lichtbruin. Draai het vuur dan lager en braad de schnitzels in 8 minuten gaar en krokant. Keer het vlees af en toe om.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op croma.nl

Hoe weet je of een schnitzel gaar is?

Zet het vuur half hoog en bak de schnitzel aan beide zijden goudbruin. Wanneer de schnitzel goudbruin van kleur is, haal je hem met de tang uit de pan. De baktijd, die afhangt van de dikte van de schnitzel, bedraagt circa 7 minuten per kant. De paneerlaag moet krokant zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op passie.horeca.nl

Is cordon bleu Frans?

De benaming is afkomstig van de École Le Cordon Bleu, een Franse gastronomische opleiding. Het gerecht zou zijn naam bij een Franse kookwedstrijd gekregen hebben. De korst, beter gekend als 'Le Cordon', staat voor de korst en 'Le Bleu' is de vulling van ham en kaas die zich in het midden van 'Le Cordon' bevindt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op m.facebook.com

Waarom heet het cordon bleu?

De naam Cordon Bleu is afkomstig van de Franse gastronomische opleiding 'École Le Cordon Bleu'. Het zou de naam bij een Franse kookwedstrijd gekregen hebben. 'Le Cordon' staat voor de korst en 'Bleu' is de ham en kaas vulling die zich in het midden bevindt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgnatuur.nl

Kun je een cordon bleu frituren?

Hoe lang moet een cordon bleu in de frituur? Bak het vlees snel aan beide kanten lichtbruin. Draai het vuur dan lager en bak de Cordon Bleus in 6 minuten (per kant) gaar en krokant. Keer het vlees af en toe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stuttgart-isst.com

Is schnitzel bewerkt vlees?

Wiener Schnitzel is een klassiek vleesgerecht, dat gemaakt zou moeten zijn van kalfsvlees. Sterker: het zou gemaakt moeten zijn van de platte bil oftewel de kalfsfricandeau. De lappen die voor de schnitzel gesneden worden, dienen mooi egaal en even dik te zijn, met een gemiddeld gewicht van 150 gram.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlees.nl

Welk vlees is escalope?

Een kalfslapje wordt ook wel escalope genoemd. Het is een lekker stukje mager vlees dat snel gebakken kan worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lekkervanbijons.be

Wat is een Schlemmerschnitzel?

Een geheel andere schnitzel de " Schlemmerschnitzel" . Schlemmer staat voor Fijnproever, Smulpaap, Lekkerbek, Likkepot en Snoeper ! Daar kunnen we ons van alles bij voorstellen. Het is even wat meer werk dan een gewone schnitzel bakken, maar het is de moeite zeer zeker waard.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op smulweb.nl

Wat kost een schnitzel in Oostenrijk?

De prijzen voor een Wiener Schnitzel in de diverse skigebieden liggen uiteen. Zo betaal je voor een schnitzel in Restaurant Rüfikopf in Lech am Arlberg maar liefst € 18,50. In Kleinwalsertal hoef je slechts € 13,80 af te rekenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op snowplaza.nl

Populaire vragen

Volgende artikel  
Hoe schoon is bio-ethanol?