Bio-ethanol is rookvrij, roestvrij en zorgt voor schoon vuur. Daarnaast behoeft het geen afvoer- of rookkanaal, waardoor je de haard praktisch overal kan inbouwen of installeren. Bio-ethanol is milieuvriendelijk en een goed alternatief voor bijvoorbeeld een traditionele gashaard.
Het vermogen is relatief klein in vergelijking met andere haarden en kachels. Bio-ethanol is in verbruik duurder dan hout, pellets of gas. Vlammen hebben zuurstof nodig en zetten die om in koolstofmonoxide en koolstofdioxide. Voldoende verluchten is een absolute must.
Het verbruik van een bio-ethanol haard is afhankelijk van het vermogen. Bij een vermogen van 2000 watt moet je rekenen op een verbruik van 0,4 tot 0,5 liter per uur. In de meeste kachels gaat zo'n 1,5 tot 2 liter vloeistof en dus bedraagt de totale brandtijd ongeveer 3 à 4 uur.
De Nederlandse Brandwonden Stichting legt uit dat bij het openen van een fles bio-ethanol altijd een gaswolk vrijkomt. Deze onzichtbare wolk blijft in de lucht hangen en is zéér brandbaar. Komt daar een vonkje bij, dan ontstaat een steekvlam.
In tegenstelling tot conventionele brandstoffen stoot de brandstof bio-ethanol tijdens de verbranding geen schadelijke stoffen en rook uit en dus wordt de lucht binnen én buiten niet vervuild. Omdat een bio-ethanol haard geen roet, rook en as uitstoot heeft de haard geen schouw nodig.
Hoewel de vloeistof wat geld kost, is een bio-ethanol haard goedkoper dan een houtkachel of gashaard. Je hebt namelijk geen afvoerkanaal nodig waardoor je geen afvoerpijp in huis hoeft te laten bouwen. De haard kun je letterlijk overal plaatsen, wat enorm scheelt in de kosten.
Het mengsel bio ethanol/benzine is tot E15 in de meeste reguliere auto's te gebruiken. Wanneer het percentage bio ethanol hoger is kan dit alleen in een hierop aangepaste auto worden gebruikt. Tegenwoordig zijn er al auto's waarmee je op E85 kunt rijden.
Bio-ethanol is niet explosief, maar extreem brandbaar. Daarom is het ontzettend belangrijk dat u bij het bijvullen en aansteken van een bio-ethanol haard goed oplet en uw gezonde verstand gebruikt.
Alle bio-ethanol haarden kun je veilig binnen gebruiken, maar ook buiten (mits het weer het toelaat).
Enkele van onze ervaringen: Höfer Chemi 96.6%: geurloos. BioFair 100%: lichte ziekenhuis geur. FarmLight >95%: zeer sterke, onaangename geur (alleen buiten gebruiken wat ons betreft)
Het verschil tussen ethanol en bio-ethanol zit hem in de productiemethode. Bio-ethanol wordt vervaardigd uit plantaardige producten, terwijl synthetische ethanol wordt gemaakt van aardolie. Daarnaast zijn er verschillen in kwaliteit. Met name bij bio-ethanol is er sprake van kleine hoeveelheden bijproducten.
Bio-ethanol haard
Deze haarden kunnen niet gebruikt worden in combinatie met een televisie erboven, omdat de televisie zal beschadigen door de rechtstreekse warmte.
Tijdens het werken met ethanol wordt de gevaarlijke stof vooral via de huid en de longen in de bloedbaan opgenomen. Omdat we het consumeren en vaak gebruiken wordt vaak vergeten hoe gevaarlijk het is. Blootstelling aan ethanol kan leiden tot kanker.
Welke bio-ethanol heb ik nodig voor mijn bio-ethanol haard? Welke bio-ethanol u precies moet gebruiken hangt af van uw bio-ethanol haard. Vaak wordt bio-ethanol aangeraden met een alcoholpercentage van 95 en 100%. Wij raden u aan om bio-ethanol te gebruiken met een alcoholpercentage van 95 en 97,5%.
Alle benzineauto's die na 2011 zijn geproduceerd, kunnen bijvoorbeeld E10 gebruiken, en in de meeste Europese landen tankt u waarschijnlijk al een beetje biobrandstof in uw auto. 'SP95-E10'-brandstof heeft het label 'E10' omdat deze tot 10 procent aan bepaalde componenten zoals bio-ethanol bevat.
Het antwoord is ja! Hoe groter de haard, hoe meer warmte de de bio ethanol haard afgeeft.
Bio-ethanol verdampt wanneer dit vrijkomt uit de keramische (poreuze) steen die als branderbed dient. Deze “scheidt” de bio-ethanol als het ware van het vuur.
Een elektrische haard is een prima en milieuvriendelijker alternatief voor een open haard. Deze haard is net zo sfeervol, want tegenwoordig bootsen deze echte vlammen bijna perfect na. En dit soort haard is veel duurzamer: er komt geen fijnstof en CO2 in de lucht en er hoeven geen bomen voor gekapt te worden.
Dit kun je het makkelijkst doen door gebruik te maken van een trechter. Zo kun je de haard netjes vullen zonder te knoeien. Je plaatst de trechter in de opening van de brander en vult de haard met de juiste hoeveelheid bio-ethanol. De haard kun je het beste aansteken met een lange aansteker.
Dit artikel is te verkrijgen in onze Blokker winkels.
Met een biohaard creëert u een aantrekkelijk, levendig en warm hoogtepunt in uw woonkamer, zonder dat u last heeft van schadelijke stoffen en vervuiling. Al onze open haarden gebruiken bio-ethanol als brandstof, wat een schone en milieuvriendelijke brandstof is.
Ethanol bindt slecht met 2-taktolie en het trekt vocht aan, waardoor er sneller water en zuur in je mengsel ontstaat. Al vlug is de mengverhouding niet meer stabiel en dus niet betrouwbaar. Al na 1 maand kan het 2-taktmengsel onbetrouwbaar zijn en is er risico op een vastlopende motor.
E85: brandstof met 85 procent bio-ethanol
Deze brandstof is alleen geschikt voor auto's die hier speciaal op aangepast zijn. In Nederland zijn zowel die auto's als de brandstof schaars, maar in onder andere Frankrijk en Scandinavische landen kun je E85 wél bij veel pompen vinden.
Als je één keer E10 benzine tankt zal dit niet direct gevolgen hebben. Maar als je vaker E10 tankt kan dit wel schadelijk zijn voor je auto. E10 benzine verbrand namelijk anders dan Euro95. Als je E10 benzine erin gooit kunnen de rubberen slangen, essentiële onderdelen en pakkingen van je auto beschadigen.