Allereerst spoelt de parodontoloog de pocket met speciale mondspoeling.Is er tandsteen aanwezig, dan wordt deze onder plaatselijke verdoving verwijderd. Zo'n behandeling heet een curettage. Ook wordt bij ontsteking van de tandvleespocket vaak antibiotica voorgeschreven.
Bij implantaten zijn de pockets vaak dieper en wordt meestal de grens van 6mm aangehouden, waarbij er nog sprake kan zijn van een gezonde pocket. Bij natuurlijke tanden en kiezen is er bij een pocket van 6 mm of dieper, wel sprake van een ernstige situatie.
Bij te veel ruimte tussen tand of kies en tandvlees (pockets), is een behandeling bij de mondhygiëniste en/of parodontoloog noodzakelijk om te voorkomen dat tanden en/of kiezen verloren gaan.
Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog. Bij de zogenaamde 'Pinhole-methode' wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.
Tandvleespockets zijn helaas nauwelijks te herstellen, de behandeling richt zich op het verminderen van de ontsteking. Pijnklachten zijn 'gelukkig' zelden aanwezig. Je kunt pockets bij de tanden voorkomen en een halt toeroepen door dagelijks gebruik van interdentale ragers.
Wat gebeurt er als parodontitis niet wordt behandeld? Wanneer parodontitis niet wordt behandeld zal de ontsteking zich waarschijnlijk uitbreiden en het botverlies toenemen. Dit kan uiteindelijk leiden tot het verlies van uw tanden en kiezen.
U kunt parodontitis namelijk niet zelf behandelen en geneest ook niet vanzelf. Om de ernst van deze ontsteking in kaart te brengen zal de tandarts of mondhygiënist de diepte van ruimtes (pockets) tussen de tanden en kiezen en het tandvlees meten.
De behandeling doet geen pijn. U wordt namelijk eerst goed verdoofd. Wanneer u niks meer voelt maakt de tandarts het tandvlees voorzichtig open en klapt het opzij of omhoog (de flap). Zo kan de tandarts het gebied onder het tandvlees goed reinigen.
Hoe gingivitis (ontstoken tandvlees) te genezen? Gelukkig kunt u, als u uw tandvlees snel en effectief behandelt, gingivitis omkeren en parodontitis binnen ongeveer twee weken voorkomen.
Is een parodontitis behandeling pijnlijk? Als de tandarts of mondhygiënist de pockets tussen uw tanden en kiezen meet of reinigt, dan kan dit gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Voor sommige tandvleesbehandelingen kunt u voor een verdoving kiezen.
Pijn na tandsteenverwijdering
Pijn na het verwijderen van tandsteen kan ontstaan doordat uw tandvlees ontstoken was of doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Poets de tanden niet te hard maar wel nauwkeurig met een tandpasta voor gevoelige tanden. Het probleem zal vaak binnen een paar dagen over zijn.
Wanneer je gingivitis, tandvleesontsteking hebt, is het aan te raden een product zoals Corsodyl mondspoeling te gebruiken. Deze mondspoeling is ontwikkeld voor kortdurende symptomatische behandeling van tandvleesontsteking.
Als de tandvleesrand en/of het tandvlees zelf zeer aangedaan zijn (door ontstekingen), dan kun je de tandarts ook vragen om een chloorhexidine mondspoeling. Chloorhexidine is zoals bekend zeer bacteriedodend en kan helpen snel een ontsteking de kop in te drukken.
Te denken valt aan: ondervoeding, pijn en zelfs sociaal isolement. Tevens kunnen slechte bacteriën via de bloedbaan in de rest van het lichaam terechtkomen en leiden tot allerlei ziekten, zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, longontsteking of reuma.
Doordat Meridol mondspoeling schadelijke bacteriën aanpakt, kan het bij diverse problemen een positieve rol spelen, aldus de fabrikant. Onder meer bij gevoelig tandvlees, tandplakvorming, terugtrekkend tandvlees en gaatjes kan Meridol mondspoeling de klachten verminderen. Ook zou het de adem kunnen verbeteren.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Hoewel Parodontax vrij effectief schadelijke bacteriën en tandplakvorming kan tegengaan, kleven er ook duidelijke nadelen aan het gebruik van het mondwater. Met name de toevoeging van chloorhexidine kan leiden tot diverse klachten, zoals verkleuringen van het gebit en de vorming van zweertjes en aften.
Doordat tandplak rond je tandvlees wordt verwijderd, helpt parodontax om het tandvlees en de tanden nauw op elkaar aan te laten sluiten. * Bij 2x per dag poetsen, na 6 maanden gebruik. Met uitzondering van Whitening.
Parodontax® is een bijzondere tandpasta dat een unieke formule bevat met natriumcarbonaat. Dat geeft de zoutige smaak, maar hierdoor verwijdert het ook tandplak beter dan andere tandpasta's.