Het is niet gevaarlijk, maar het kan wel vervelend zijn voor je kleintje. Daarom is het verstandig om altijd een afspraak te maken met je huisarts als je vermoedt dat je kindje een schimmelinfectie heeft.
Hoe behandel je schimmel op babybillen? Een schimmel op babybillen is makkelijk te behandelen met een antischimmelzalf. Heeft je kindje een schimmelinfectie, dan ga je best even langs bij de huisarts: hij of zij zal je een geschikte zalf aanraden.
Je herkent een schimmelinfectie aan: een schilferende plek op de huid ter grootte van een muntstukje (bij hoofdschimmel ook kalend) een lichte verkleuring van de huid (bij een blanke huid ziet de plek er rood uit, bij een donkere huid bleek)
Baby's kunnen tijdens de geboorte in aanraking komen met de Candida-schimmel en daardoor spruw ontwikkelen. Te vroeg geboren baby's, baby's met een laag geboortegewicht en zieke of overgevoelige baby's hebben een verhoogde kans op spruw. Spruw kan ook overgedragen worden door het laten zuigen op een vinger.
Vocht en schimmels zijn vaak niet de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch zijn, krijgen vaker klachten.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Schimmel kun je met een oplossing van soda of chloor van de muur verwijderen maar er zijn in de handel ook uitstekende chemische schimmelverwijderaars te koop. Een soda-oplossing kun je maken van 6 gram soda op één liter water. Met een plantenspuit kun je de oplossing op de schimmelplekken spuiten.
Huidinfecties, eikelontsteking en voetschimmel: meestal 2 tot 6 weken. Doorsmeren tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen. Luieruitslag: meestal 2 weken. Doorsmeren tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
Huidschimmel is besmettelijk: u kunt het van iemand anders krijgen en aan iemand anders doorgeven. De schimmel komt meestal van iemand in uw omgeving. De schimmel zit in schilfers van de huid. De schilfers laten los van de huid en komen op bijvoorbeeld de vloeren van zwembaden, doucheruimtes en sportruimtes.
Bij de meeste baby's gaat de spruw vanzelf over. Wel is het aan te raden om uw huisarts te bellen als een van de volgende punten van toepassing is op uw baby: Uw baby heeft na 2 tot 3 weken nog steeds spruw. Uw baby is erg onrustig tijdens het voeden.
Hoewel schimmel pas gevaarlijk wordt als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, kun je beter geen risico's nemen. Verwijder dus niet alleen de schimmel, maar gooi het hele product weg. Zacht fruit, brood, een stuk komkommer, roomkaas of een potje compote: je kunt ze allemaal beter weggooien als je schimmel ziet.
Schimmels in huis zijn naast schadelijk voor de structuur of materialen ook absoluut niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Het zijn vooral de schimmelsporen die veel schade kunnen aanrichten, omdat deze continu in de lucht circuleren.
We spreken van gevaarlijke schimmels wanneer ze grote hoeveelheden potente allergenen in de lucht verspreiden! Schimmel of schimmelsporen aanraken of inademen kan leiden tot allergische reacties bij gevoelige personen.
Het evenwicht tussen de bacteriën en schimmels herstelt zich vaak vanzelf waarna de schimmelinfectie ook vanzelf weer overgaat.
Schimmel kunt u verwijderen met soda. Los een schep soda op in water en roer het mengsel door. Breng dit mengsel aan op de schimmel en boen vervolgens met een harde borstel over de schimmelplekken heen. Voor de voegen kunt u een kleine borstel of een tandenborstel gebruiken.
Spruw is te herkennen aan een hardnekkige, witte aanslag op de lippen, de tong en in de mond van je baby. Je kunt het niet wegvegen. De spruw kan de huid en het slijmvlies van de mond gevoelig maken. Bij het drinken aan de borst of fles, kan je baby daardoor onrustiger zijn, vaker loslaten en een klakkend geluid maken.
Veel schimmelinfecties kunnen worden behandeld met medicijnen. Voor lokale schimmelinfecties van de huid of slijmvliezen kan een antischimmelcrème of -zalf met schimmeldodende stoffen de oplossing zijn.
Schimmels zijn ook zeer sterk. Zo kunnen ze tot wel een jaar overleven op deze oppervlakken om zich op het juiste moment verder te verspreiden. Iemand in de familie die voetschimmel heeft kan anderen dus zeer snel besmetten. Bepaalde beroepen vormen een groter risico voor voetschimmel dan anderen.
Iedereen kan ringworm krijgen, vooral kinderen. Mensen met minder afweer tegen ziektes kunnen sneller schimmelinfecties krijgen. De klachten kunnen dan ook erger zijn.
Doordat de luier tegen de babyhuid wrijft kan de huid ook beschadigen. In sommige gevallen ontstaan schimmelinfecties, zoals infecties met de Candida-gist. Bij beginnende irritatie kunt u een zalf met zinkoxide (zinkolie, zinkoxidevaselinecrème, ZOK-zalf of zinkzalf) gebruiken.
Maar soms heb je pech en krijg je een schimmelinfectie. Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Kinderen > 2 maanden
De behandeling voortzetten tot 1 week na het verdwijnen van de huidaandoening, meestal gedurende 2 weken. Volgens het Kinderformularium van het NKFK bij neonaten en zuigelingen crème, zalf of zo nodig miconazol met zinkoxide (smeersel FNA, ZOK-zalf FNA): 2×/dag aanbrengen gedurende 2 weken.
De geur van schimmels wordt meestal omschreven als: Muffig of vochtig. Vergelijkbaar met de geur van rottend hout. Gistend.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Sporen zijn zeer kleine deeltjes (diameter 1-10 µm) die vaak gemakkelijk door de lucht worden meegenomen en zodoende zorgen voor verspreiding van de schimmel. Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal.