Het is als volksvermaak een typisch Nederlands verschijnsel. Een groot aantal schilders uit de lage landen hebben vanaf de middeleeuwen de winterse ijspret vastgelegd met kwast en verf. Ook in andere landen van het noordelijk halfrond is schaatsen in trek, met name in Scandinavië (Zweden, Finland, Noorwegen).
In Scandinavische landen (Finland, Noorwegen en Zweden) en Rusland is sprake van veel overeenkomst waar het de ontwikkeling van het schaatsen betreft. Scandinaviërs en Russen beschikken over uitgestrekte merengebieden. Zij hebben bovendien te maken met lange en vaak strenge winters.
'Schaatsers kunnen zich door sponsoren volledig op hun sport focussen. Ze hoeven daarnaast niet te werken en kunnen ook genoeg rust pakken om elke training weer alles te geven,' zegt Mureau. 'Dat is zeker een reden waarom ze zo goed zijn geworden.
Waarom dus juist in Nederland? In de eerste plaats is er in Nederland veel oppervlaktewater dat vroeger een nagenoeg ononderbroken netwerk vormde en tot in de bewoonde wereld reikte, met bijvoorbeeld de grachten in de steden. In de tweede plaats zijn onze winters in het algemeen minder streng.
De Finnen zouden zo'n vijfduizend jaar geleden als eersten schaatsen hebben gemaakt van dierenbotten. In het huidige Zuid-Finland hadden de bewoners volgens het onderzoek, het meeste baat bij het schaatsen. Daar waren toen namelijk al een groot aantal meren te vinden en die waren vaak bevroren.
De bekendste schaatstocht aller tijden is de Friese Elfstedentocht, een barre tocht langs de Elf Friese steden over een afstand van maar liefst 200 kilometer. Schaatsen wordt, buiten de winters om, op de ijsbaan beoefend.
Volgens de KNSB schommelt dit tussen 35.000 en 37.500 actieve schaatsers.
Je kunt eenvoudig pleiten voor Kramer als de beste schaatser van het professionele tijdperk. De cijfers liegen er niet om: een groot aantal wereldrecords, zes keer Nederlands kampioen allround, vijf keer gecombineerd met winst op het EK en WK.
Omdat Nederland best een rijk landje is, heeft het genoeg geld om veel te investeren. Daardoor zijn er goede trainingscomplexen en sterke competities waar onze vrouwelijke sporters snel beter in worden. Doordat we in Nederland vaak best wat geld hebben, zijn we vaak goed in sporten die wat duurder zijn om te beoefenen.
Na voetbal en Formule 1 is schaatsen de meest populaire sport in Nederland. Nog opvallender is dat het totaalaantal fans van de schaatssport stabiel blijft en vooral jongeren tussen de 16-29 jaar het steeds meer gaan volgen.
De KNSB verzorgt al vele jaren opleidingen voor alle disciplines van de sport. Langebaan, Marathon, Shorttrack, Kunstrijden of Inlineskaten; wie als trainer aan de slag wil, kan bij de KNSB terecht. KNSB Meerjarenopleidingsplan centraal.
Schaatsen is een sport. Bij de schaatsvereniging kun je zowel wedstrijden schaatsen als je schaatstechniek verbeteren. Onder leiding van gediplomeerde trainers ga je samen met leeftijdsgenoten het ijs op.
Volgens berekeningen van Team Support Systems, de Rijksuniversiteit van Groningen en schaatshistoricus Marnix Koolhaas is Eric Heiden de beste mannelijke schaatser ooit en Gunda Niemann de beste vrouwelijke.
1. Noorwegen – 303 Medailles (107 Goud, 106 Zilver, 90 Brons)
Nederland is daarmee één van de beweegkoplopers in Europa, waar het gemiddelde beweegcijfer (44%) een stuk lager ligt. Met meer dan de helft (56%) van de Nederlanders die wekelijks sport, scoort Nederland ook in die ranglijst hoger dan het EU-gemiddelde (40%).
Sportdeelname wekelijks
In 2021 zaten Nederlanders van 4 jaar en ouder die minimaal één keer per week sporten (gemiddeld 9 uur en 30 minuten) op een gemiddelde dag in de week iets meer dan Nederlanders die minder dan één keer per week aan sport doen (gemiddeld 8 uur en 42 minuten).
Jongeren sporten het meest, ouderen het minst
In 2021 sportten Nederlandse jongeren (12 t/m 17 jaar) het meest (74%), gevolgd door kinderen (4 t/m 11 jaar, 60%) en daarna volwassenen (18 t/m 64 jaar, 56%). Ouderen (65 jaar en ouder) sportten het minst (37%).
Olympisch schaatskampioen Michel Mulder kan niet alleen schaatsen, maar ook zingen! Michel Mulder heeft alle reden om feest te vieren in Sotsji want hij heeft goud (500 m) en brons (1.000 m) op zak! En dat deed hij dan ook maandag 17 februari.
Een standaardbaan voor hardrijden is een open, overdekte of gesloten ijsbaan, met dubbele wedstrijdrijbanen, maximaal 400 meter en minimaal 333 1/3 meter lang, met twee gebogen einden van elk 180 graden, waarbij de straal van de binnenbocht niet minder dan 25 meter en niet meer dan 26 meter mag bedragen.
De schaatsers Melissa Wijfje, Merel Conijn, Dai Dai N'tab en Beau Snellink gaan als reserves mee naar Peking voor de Olympische Spelen. Zij wisten zich eind vorige maand op het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf niet te plaatsen, maar mogen alsnog met TeamNL mee naar China.
De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) zet zich in voor de versterking en promotie van de schaats- en inlineskatesport. De bond richt zich op de topsport en breedtesport, verenigingen, accommodaties, commerciële partners en schaatsfans.