Salie werkt rustgevend en kalmerend (3). Vroeger werd het in melk gekookt, traditioneel na de aardappeloogst, en voor het slapen gaan gedronken. Een kopje saliethee voor het naar bed gaan is dus niet zo'n slecht idee.
Salie kan ingezet worden tegen klachten van de luchtweg. Het is desinfecterend en ontstekingsremmend. Denk aan klachten als verkoudheid, amandelontsteking, keelontsteking, maar ook bloedend tandvlees en aften (als thee of als theewater om te gorgelen). Verder werkt salie ook kalmerend en versterkend.
Saliethee mag je dagelijks maximaal twee keer drinken. Het is prima wanneer je saliethee 2 a 3 weken dagelijks achter elkaar drinkt. Houd er rekening mee om saliethee niet langer dan 3 weken achter elkaar regelmatig te drinken.
Houd het liever bij één of twee kopjes. Je kunt het drinken van saliethee het beste zien als een kuur. Drink saliethee maximaal drie weken achtereen, bijvoorbeeld in stressvolle periodes of als je last hebt van een zere keel of verkoudheid. Salie bevat namelijk het stofje thujon.
Saliethee heeft een geneeskrachtige werking op het lichaam. Salie bevat namelijk heel veel antioxidanten en is rijk aan vitamine A, K, B6 en calcium en ijzer. Een kop saliethee geeft dan ook een boost aan je lever en het lymfesysteem. Ook de luchtwegen zijn blij met saliethee.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
Salie-extract is nuttig voor de huid vanwege de anti-oxiderende werking. Vanwege de anti-bacteriële eigenschap worden producten met salie toegepast bij zweertjes, eczeem en acne. Daarnaast wordt het toegepast in (natuur)cosmetica om de vermeende talgregulerende en adstringerende (porie vernauwende) werking.
Mocht je de thee liever aan je laten voorbijgaan, dan kan je in natuurwinkels en zelfs in de supermarkt ook tinctuur van salie vinden. De werkzame dosis hiervan is 3 keer 25 druppels per dag. Heb je vooral 's nachts last van zweten, dan kan je 1 dosis van 50 druppels nemen voor je gaat slapen.
Huismiddel tegen keelpijn : salie
En niet zonder reden : salie verzacht de slijmvliezen en is een ware traktatie bij jeukende keelpijn! Het begin van een ontsteking kan worden afgeremd met salie. Als je speciaal geoogste salie wilt gebruiken voor een verkoudheid, dan is de bereiding als thee ideaal.
Saliethee is een typische kruidenthee gemaakt van gedroogde of verse saliebladeren. Het drinken van saliethee is een eenvoudige manier om van de voordelen van salie te genieten. Zo wordt het vaak gebruikt om opvliegers en (nachtelijk) zweten te voorkomen.
Gedroogde salie is nog sterker van smaak dan verse. Het helpt bij de vertering van bijvoorbeeld vet vlees. Het kruid wordt gebruikt in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees, salades, soepen en eiergerechten. In de Amerikaanse keuken snippert men het door de aardappelpuree.
Alles over salie branden
De salie werd gezien als heilig kruid, zou spirituele krachten hebben en ruimtes kunnen ontdoen van negatieve energie en geesten.
Ook gorgelen met saliethee is zeer effectief. Gebruik hiervoor een volle eetlepel salie (vers of gedroogd) en laat het een kwartiertje trekken tot een sterke thee. Laat de drank afkoelen, gorgel drie keer per dag, een paar dagen achter elkaar. Let op: Saliethee is dus gezond, maar overdrijf je inname niet.
Laat de Boel Lekker Doorwaaien
Witte salie branden in huis wordt al snel intens, omdat de geur lang kan blijven hangen. Gebruik dus niet al te grote hoeveelheden en zet zoveel mogelijk ramen en deuren open. Zo kan de rook bovendien het hele huis door waaien en alle vertrekken reinigen.
Kook het water en schenk in een grote kop. Voeg de honing, de gember en de salie toe en laat vier minuten trekken. Voor een extra kruidige thee laat je de gember en salie er gewoon in wanneer je hem drinkt. Voor een lichtere thee verwijder je dat na vier minuten.
Lichaamsbeweging is belangrijk om de overgangsklachten te beperken. Sport regelmatig, pak de fiets of ga lekker wandelen. Probeer ook vaak buiten te bewegen, want zonlicht heeft een goede invloed op je botten en je lichaam. Een sport waar je aan zou kunnen denken, is yoga.
Waarom heb je last van nachtelijk zweten? De menopauze wordt vooral geassocieerd met klachten zoals opvliegers waar je het plots erg warm krijgt en ook plots kunt beginnen zweten. De oorzaak van nachtelijk zweten is dezelfde als die van een opvlieger: namelijk een verandering in de hormoonverhoudingen in je lichaam.
Salie wordt vooral in warme gerechten gebruikt, waarbij je eerst de blaadjes fijn moet snijden, zodat ze zo veel mogelijk smaak af geven. Je kunt de hele bladeren echter ook bakken in wat boter en op deze manier verwerken in gerechten.
Oregano is een zeer gezond kruid. Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels.
Rozemarijn bevordert de spijsvertering en helpt bij chronische galaandoeningen, slechte leverfunctie, hoofdpijn en migraine door lever- en galstoornissen, winderigheid, zwakke maag, maagdarmkrampen en gebrek aan eetlust. Niet in grote doses gebruiken bij zwangerschap (wel als keukenkruid).
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
Alleen de Salvia officinalis is eetbaar als keukenkruid, de overige soorten zijn vooral voor de sier. Het blad is heerlijk in Italiaanse gerechten. Een makkelijk kruid dat eigenlijk behoorlijk winterhard is.
Salie smaakt heerlijk in Italiaanse pasta- en vleesgerechten. De bekende klassieker is natuurlijk saltimbocca – vleeslapjes bedekt met rauwe ham en blaadjes salie, gesmoord in witte wijn. Maar ook herfstgroenten zoals pompoen, pastinaak of paddenstoelen smaken heerlijk gesmoord met een paar blaadjes.