“Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest.”
Volgens voormalig huisarts Ted van Essen zoeken mensen graag een verklaring voor hun griep en grijpen dan terug op volkswijsheden. Maar verkoudheid en griep zijn niet het gevolg van blootstelling aan koude lucht. Het is het gevolg van een virus. Dat wordt bevestigd door de bekende viroloog Ab Osterhaus.
Tocht: niet zo onschuldig als het lijkt
Bekende gevolgen van langdurig op de tocht zitten, zijn stijve schouders of een stijve nek. Soms wordt dit toegeschreven aan een muisarm en komen mensen er later pas achter dat de werkelijke oorzaak de tochtstroom op kantoor is.
Als het lichaam sterk afkoelt, vernauwen de bloedvaten in het slijmvlies van neus en keel zich, waardoor daar minder bloed naartoe stroomt. Door die verminderde doorbloeding gaat de weerstand ook achteruit. Hierdoor kunnen de slijmvliezen in neus en keel gevoeliger worden voor een infectie.
Iemand kan het virus ook via de handen doorgeven. Iemand die verkouden is, zit bijvoorbeeld aan zijn neus of doet zijn hand voor de mond om te niezen of te hoesten. Vervolgens geeft hij een ander de hand. Of hij raakt iets aan wat anderen daarna ook aanraken.
“Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest.”
Meestal is er geen hoge koorts, maximaal 38,5° Celsius, behalve bij kleine kinderen. Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. Je kunt je daar op kleden of, in overleg met je arts, je medicijnen meer of minder gebruiken.
Gelukkig zijn deze zorgen voor niks: uit onderzoek is namelijk gebleken dat je helemaal geen warme winterjas, mooie tussenjas of een zomerjas zoals een smart parka aan hoeft te hebben om wel of niet ziek te worden. Kou heeft namelijk in eerste instantie niets te maken met het feit dat je ziek wordt.
Stijve spieren
Luchtverplaatsing of tocht is in de zomer immers meestal veel acceptabeler doordat de waterdamp op het lichaam (= zweet) dan sneller verdampt en de huid hierdoor koelt. Tocht kan ontstaan bij te sterke ventilatie. Ventileren met koude en vooral droge lucht kan zelfs zeer hinderlijk zijn.
Door de brievenbus, langs het kruipluik of 'gewoon' onder de deur door: tocht kan overal vandaan komen. Het zorgt voor kou en onnodig energieverbruik. De oplossing is simpel: maak alle naden en kieren in je huis dicht, bijvoorbeeld met tochtstrips of kit.
Als er luchtdruk verschillen zijn (veroorzaakt door bijvoorbeeld warmte of vochtigheid), dan zal de lucht zich gaan verplaatsen. In de open lucht heet dit wind, in huis heet dit tocht.
U kunt verkouden worden door tocht of kou.
Toch is het niet uitgesloten dat ook koude en luchtvochtigheid een rol spelen bij luchtweginfecties. Mogelijk maakt de koude onze slijmvliezen kwetsbaarder voor virussen, waardoor we sneller een infectie oppikken. Maar dan nog is er een virus nodig om verkouden te worden.
Een longontsteking krijgt u niet door wisselingen van het weer, kou vatten of door het in de tocht zitten. De veroorzakers zijn namelijk deeltjes die in de lucht zweven. Een airco die niet schoon is (en dus veel vieze bacteriën bevat) kan wél een reden zijn.
Water en slijm hopen zich op in je neus
Adem je uit via je neus, dan komt er verwarmde en vochtige lucht terecht in een koude, droge omgeving. De waterdamp in je adem condenseert dan. Water en een beetje slijm hopen zich op in je neus. Het mengsel valt vanzelf in druppelvorm naar beneden.
Zeker als je fietst in het zonnetje, dan maakt je lichaam wat extra vitamine D en endorfine aan. Dat laatste geeft je een goed gevoel en is dus heel goed tegen winterdipjes en neerslachtigheid.
Bij koud weer kan ons zenuwstelsel veranderingen in het lichaam veroorzaken, waarbij spieren zich spannen om de bloedvaten in de armen, nek en schouderbladen te vernauwen. Uw lichaam doet dit om het warmteverlies van de ledematen te verminderen, zodat uw organen op een aangename temperatuur blijven.
Ook temperatuurwisselingen, zoals bij koude wind of tocht, of het zitten in een verkeerde houding kunnen spierpijn of stijfheid tot gevolg hebben. Ook een verhoogde spanning in de nek en schouderspieren door stress kunnen leiden tot spierpijn. Spierpijn is vrij onschuldig en verdwijnt meestal na een paar dagen vanzelf.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Iemand met corona verspreidt waarschijnlijk het meeste virus: vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen. tot 5 dagen nadat de klachten begonnen.
Yoghurt. Yoghurt bevat een bacterie genaamd Lactobacillus reuteri en blokkeert de virussen die je lichaam binnendringen en je ziek maken.
Een bekend grootmoedersmiddel tegen een verstopte neus bij verkoudheden is het gebruik van rauwe uien. Een halve ui op het nachtkastje tijdens het slapen zou de neus ontstoppen en toelaten om vrijer te ademen (1). De ui zou ook de duur van verkoudheden inkorten.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.