De zachte en complexe smaak – inclusief een vleugje umami – maakt sake lekker om bij het eten te drinken. Het smaakprofiel varieert van hartig en aards tot fruitig, bloemig en nootachtig. Normaal gesproken wordt deze drank ingedeeld op basis van van de mate waarin de rijst gepolijst is.
Volgens Wine-searchers.com is de duurste fles Sake de Gozenshu 'Bodaimoto' Nigori Junmai Sake met een gemiddelde prijs van €684,- maar de beste is de Asahi Shuzo Dassai '23 Ni-Wari San-Bu' Junmai Daiginjo Sake en die kan je al krijgen voor rond de €70,-.
Sake is niet zo sterk als veel mensen denken: de drank bevat ongeveer 16% alcohol en is dus geen sterke drank.
Sake drinken staat voor gezondheid. In Japan geloven ze dat sake drinken goed is voor de gezondheid. Schol! Het zou zo het risico op kanker en de ziekte van Alzheimer verminderen, osteoporose voorkomen en de hoge bloeddruk verlagen.
Sake met eten combineren
Doordat sake veel umami bevat, matcht het met zowel vlees als gegrilde vis, sushi, groenten en kruiden. Ook is het ontzettend veelzijdig, waardoor het goed past bij de vaak verschillende smaken op één bord.
Het wordt gebrouwen van rijst, koji (een soort zwam), gist en water en wordt ook wel rijstwijn genoemd. Moderne saké bevat meestal zo'n 14% alcohol. Een eenvoudige saké drink je meestal warm, maar een kwaliteitssaké kan het best koud worden gedronken.
Sake is een traditionele en authentieke Japanse alcholische drank met een duidelijke kenmerkende smaak. De Sake wordt van rijst gemaakt en heet daarom ook wel rijstwijn. Sake heeft net als wijn verschillende smaken droog, fruiting en zoet.
Een fles bewaar je dus best in een donkere, koele en droge ruimte. Indien je sake in goede omstandigheden bewaart, is ze ca. 1 tot 2 jaar na productie- datum houdbaar. Eens geopend kan je sake gerust enkele weken in de koelkast bewaren.
Afhankelijk van de soort sake, de tijd van het jaar en de voorkeur van de drinker wordt die koud, op kamertemperatuur, warm of heet gedronken. Verder wordt sake veel gebruikt in de Japanse keuken, in marinades, soepen en sauzen.
Een goede shaoxing rijstwijn kun je natuurlijk gewoon drinken. Eventueel verwarmd, net als sake. In de keuken wordt het veel gebruikt om eventuele nare geurtjes van vis of vlees te neutraliseren. Gewoon even kort “marineren” in een beetje rijstwijn is genoeg.
Een absolute must in een Chinees banket is het drinken van baijiu. Baijiu (letterlijk wit of transparant alcohol) behoort tot de categorie sterke dranken gestookt op basis van granen en met meer dan 50% alcohol.
Drink niet 'gulzig', maar neem minstens 7 slokken per glas. Doe minstens een half uur over een glas. Matige drinkers doen 20 tot 30 minuten over een glas, en bij het tweede glas nog langer. Ga niet systematisch iets drinken als je moe of gespannen bent, of problemen hebt.
Saké wordt gemaakt van rijst en sushi wordt ook gemaakt van rijst. Dat is de reden dat Japanners dit iets te veel van het goede vinden en daarom bij sushi geen saké drinken. Maar een zachte en zuivere saké past juist wel weer erg goed bij pure vis.
Sake maki – een simpele maar toch beroemde sushi gemaakt van zalm in sushi rijst omwikkelt in een norivel. Sake maki heeft een zoekvolume 1500x per maand. Tekka maki – precies hetzelfde als de sake maki alleen dan nu met tonijn.
Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond de 5 tot 19%. Er bestaan diverse categorieën sake, waarbij een belangrijk onderscheid wordt gemaakt tussen soorten sake waaraan alcohol wordt toegevoegd en soorten waarbij dit niet het geval is. Sake kan zowel koud, op kamertemperatuur, warm als heet gedronken worden.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Licor 43 heeft geen houdbaarheidsdatum. Desalniettemin is Licor 43 een likeur van citrusextracten en geselecteerde botanicals. Om er veel van te proeven, raden we aan het in een niet al te lange tijd na aanschaf te consumeren.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Mirin is als het ware de zoete tegenhanger van Sake. Daar waar Sake een meer drogere smaak heeft, is Mirin een zoete rijstwijn. Deze drank bestaat ook tussen de 40 en 50% uit suiker. Mirin is te verkrijgen in 3 varianten: Hon Mirin, Shio Mirin en Shin Mirin.
MIRI (Mid-Infrared Instrument) is een instrument voor de James Webb-ruimtetelescoop (JWST) speciaal voor straling in het mid-infrarood (golflengtes van enkele micrometers). Het instrument bestaat uit twee hoofdmodules: een imager en een spectrometer.
De rijstwijn wordt gemaakt door het laten gisten van onder meer rijst en water. Het alcoholpercentage van sake varieert van 13,5 tot en met 19 %. Dit zoals de meeste alcoholische dranken die door "natuurlijke" gisting alcohol hebben ontwikkeld. Bij een hoger alcoholpercentage gaat de gistcel meestal dood.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.