Typische kruiden en specerijen die worden gebruikt in de Chinese keuken zijn sesam, steranijs, Sichuanpeper en witte peper. Vijfkruidenpoeder (五香粉, ng heung fun): Dikwijls wordt er ook gebruik gemaakt van een 'vijfkruidenpoeder' dat kaneel, steranijs, sichuanpeper, venkel en kruidnagel bevat.
Het is een samenstelling van steranijs, venkelzaadjes, sichuan peper, kaneel en kruidnagel. Hoewel het vijfkruidenpoeder wordt genoemd, wordt er door sommigen nog iets aan toegevoegd of afgehaald waardoor het uit 4, 6 of 7 kruiden kan bestaan.
Wie aan tapas denkt, denkt natuurlijk meteen aan de Spaanse tapas, maar men vergeet vaak dat er nog veel meer keukens zijn die tapas hebben. De Chinese keuken is een van deze keukens. Zo heeft dim sum eigenlijk hetzelfde principe als tapas: verschillende kleine hapjes die tussendoor worden gegeten.
In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees.
De meeste hotels bieden 's morgens tussen 7.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
De Koreaanse keuken (Zuid-Korea) is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en/of tofu, maar het belangrijkste zijn de koreaanse kruiden zoals gochujang, Koreaanse pepers, koreaanse chilipoeder, koreaanse peperpasta en nog veel meer.
De kruidenmix bevat knoflook, zout, gember, en chilipeper. Met deze kruidenmix boots je gemakkelijk het traditionele Koreaanse gerecht, waarbij kool wordt gefermenteerd, na. Uiteraard goed te combineren om groente op smaak te brengen in een salade of als vulling in een quesadilla.
Chinese kruiden kopen doe je bij evansnwatson.nl. Zo hebben we een zeer ruim assortiment Chinese kruiden, een uitgebreid assortiment die we bovendien uitvoerig hebben getest.
Vijfkruidenpoeder, ook wel five-spice genoemd, is een Chinese specerijenmix dat bestaat uit vijf smaken: zoet, bitter, zuur, zout en umami. In de mix vind je, je raadt het al, vijf kruiden: steranijs, Chinese kaneel, kruidnagel, szechuanpeper en venkelzaad zijn de ingrediënten van dit bekende mengsel. Klinkt goed?
Vijf kruidenpoeder is een Chinese specerijenmelange waarin de vijf basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami bij elkaar komen. Deze krachtige, volle melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals steranijs en szechuan peper. De melange combineert vooral goed met vet (varkens)vlees, eend of zoete gerechten.
Heel simpel: kimchi is naast lekker ook super gezond. Het bevat weinig calorieën, is rijk aan vezels en zit bomvol vitamine C, A, B1, B2, calcium, ijzer en zogenaamde 'goede melkzuurbacteriën'. De vis- of garnalenpasta's die aan kimchi worden toegevoegd zitten vol eiwitten en gezonde aminozuren.
Kimchi komt uit Korea en is gefermenteerde groente: vaak kool, maar soms ook andere groenten als wortel, radijs of bosui. Het smaakt pittig, fris en zuur. Kimchi wordt als bijgerecht of op zichzelf als salade gegeten, en gebruikt om andere gerechten smaak te geven, zoals soep, pannenkoeken, rijstgerechten en dumplings.
Kimchi is vol van smaak, pittig, zuur en zoet tegelijk en wordt ook toegevoegd aan soepen, stoofpotten, pannenkoekjes en 'mandu', Koreaanse dumplings. Maar ook bij salades, vlees in de wok, stamppot, tosti's of een boekweitpannenkoek smaakt het erg goed.
Je kunt bij Asian Food Lover kant en klare kimchi kopen in pot en blik. Bestel je kimchi vandaag nog voor 13.00 uur en krijg je bestelling de eerstvolgende werkdag geleverd!
Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de speciale pittige smaak geven. Het eten in Zuid-Korea staat bekend om haar gezonde eigenschappen; weinig calorieën en veel groenten.
Koreanen zijn gewend om 's ochtends al te beginnen met uitgesproken smaken, vaak bestaat het ontbijt uit rijst, rijstcake, soep en bijpassende bijgerechten (banchan) zoals kimchi, komkommersalade en rettichsalade.
7 kruiden: gember, zwarte peper, kaneel, nootmuskaat, koriander, kruidnagel en piment.
Shichimi Togarashi is ook bekend als Japanse zevenkruidenpoeder of Japanse 7 spice of Yagenbori. Het is een pittige veelzijdige Japanse kruidenmix gemaakt van 7 specerijen: chili, zwart sesamzaad, wit sesamzaad, sinaasappelschil, gember, sichuan peper en zeewier.
Letterlijk staat de naam voor 'zeven smaken chilipeper'. Maar welke smaakmakers gaan erin? Let op, daar komen ze: szechuanpeper, rode chilipeper, sesamzaad (witte én zwarte), gember, geroosterde sinaasappelschil, nori en hennepzaad.
Vanaf 11.30 uur begint de lunchtijd. De Chinezen die overdag werken nemen doorgaand niet veel tijd om te lunchen (tenzij ze een werklunch hebben). Vaak eten ze wat noodles in een eettentje of een sandwich. Fastfood is ook een optie die steeds vaker gebruikt wordt.
Tips, weetjes & recepten Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
Het verschil? Zuurkool wordt meestal gemaakt met witte kool en gekruid met karwijzaad. Voor kimchi wordt Chinese kool gebruikt en het wordt gekruid met knoflook en chillipasta. Ondanks de verschillen in ingrediënten en smaak, zijn zowel zuurkool als kimchi al heel lang opgenomen in traditionele keukens.