Je gebruikt veel verschillende spieren Roeien is voornamelijk een benensport, want het zwaarste en essentieelste deel komt uit je (boven)benen. Om de roeibeweging te beginnen, heb je je bilspieren en bovenbenen nodig. De krachten gaan door je rug via de schouders en armen, naar het handvat.
Je gebruikt veel spieren tijdens het roeien
Bij het roeien gebruik je vrijwel al je spiergroepen. Zo train je jouw benen, armen, rug en buikspieren. Hiermee verbrand je een hoop calorieën. Omdat je met roeien spiermassa opbouwt, verbrand je ook ná je training nog calorieën.
Workouts voor Gewichtsverlies
Bij het roeien om gewicht te verliezen zijn de consistentie en duur van de workouts het belangrijkst. Probeer voor maximaal resultaat vijf tot zes keer per week 30-50 minuten te roeien.
Hoe dit precies zit? Wij raden je hierbij aan om bijvoorbeeld een halfuurtje op de roeitrainer te roeien. Tijdens dit halfuurtje kom je lekker in beweging en worden je spieren warm. Zodra je spieren warm zijn, kun je je spieren echt serieus gaan trainen.
Doordat je veel spieren intensief gebruikt tijdens het roeien, is het een goed apparaat om calorieën mee te verbranden. Je traint vrijwel alle spieren in je armen en benen. Daarnaast train je deels je rug, schouders en buik. Hoeveel deze spieren belast worden ligt natuurlijk aan de weerstand die je hebt ingesteld.
Roeien is niet alleen een cardio-oefening. Tijdens het roeien versterk je namelijk ook je spieren. We hebben het dan over je beenspieren, je billen, je rug- en buikspieren, maar ook je armen en schouders.
Conclusie: roeien goed voor buikvet én buikspieren
Het is zowel goed voor buikvet, als voor je buikspieren. Wil je dus zichtbare buikspieren trainen? Overweeg dan eens om te gaan roeien! Dit kun je bijvoorbeeld bij jou in de sportschool doen, maar je kunt dit ook thuis doen.
De resultaten lieten zien dat roeien meer spiergroepen activeerde dan hardlopen. Roeien activeert negen spiergroepen, zo'n 85 procent van alle spieren in het lichaam. Zowel je boven- als je onderlichaam worden aan het werk gezet. Ook worden je armen en je rug er sterker van.
Roeien vereist zowel cardiovasculaire fitness als kracht en uithoudingsvermogen. Vanwege de aard van de beweging, waarbij de roeier continu weerstand moet overwinnen, is roeien een intensieve cardio-oefening.
Eén onderzoek wees uit dat je met roeien bijna 85 procent van je spieren gebruikt. Hardlopen daarentegen vraagt vooral veel van het onderlichaam, wat dus ook betekent dat er over het geheel genomen minder spieren worden ingezet, aldus Elmardi.
"Roeien is een geweldige manier om je cardiovasculaire systeem te verbeteren en zorgt aantoonbaar voor een beter hartminuutvolume. Roeien is een uitstekende manier om het vermogen van het hart om bloed door het lichaam te pompen te trainen." Natuurlijk is lichamelijke oefening in het algemeen goed voor je hart.
Je kunt ervoor kiezen om elke dag een 'korte' duurtraining te doen van 30-45 minuten, of enkele keren per week een lange sessie van 60-90 minuten. Een combinatie van beide trainingen is uiteraard ook mogelijk.
In tegenstelling tot de veel gehoorde veronderstelling dat roeien vooral de spieren in de armen traint, komt 60% van de kracht uit je benen, 30% uit het bovenlichaam en slechts 10% van de kracht uit de armen. Tot 85% van de spiergroepen van je lichaam wordt getraind op de roeimachine.
Het is dus maar net wat het beste bij jou (en je doelen) past. Over het algemeen is het aangeraden om minimaal 3 keer per week te roeien, waarbij je elke training zo'n 20 minuten volmaakt.
Blessures aan de knieën kunnenontstaan als de roeier te ver oprijdt, en pijn aan de ribben is vaak een gevolgvan een te zware belasting van de borstspieren. In extreme gevallen kan zo zelfseen ribfractuur ontstaan, een zogenoemde stressfractuur.
Of je nu op zoek bent naar een complete lichaamstraining, vetverbranding, verbetering van je cardiovasculaire conditie of gewoon een leuke en uitdagende workout, roeien is een fantastische keuze.Het traint meerdere spiergroepen, is gewrichtsvriendelijk en biedt talloze voordelen voor je gezondheid en fitheid.
Roeien doe je in speciale roeikleding of gewoon in sportkleding die lekker makkelijk zit, zoals wielrenkleding, fitnesskleding of hardloopkleding. Er zijn speciale roeischoenen verkrijgbaar, maar smal aansluitende sportschoenen met een niet al te dikke of brede zool zijn al voldoende.
Indoor roeien is een effectieve training met weinig impact. De oefening op een roeitrainer spreekt zowel je cardio als kracht aan en is, in tegenstelling tot wat sommigen denken, in plaats van een bovenlichaam workout, een echte full-body workout.
Wat kan roeien betekenen voor een fietser
Wanneer een fietser namelijk naast het trainen van zijn benen ook zijn buik en/of rugspieren wilt trainen is roeien een perfecte optie. Sommige fietsen hebben bijvoorbeeld last van hun onderrug door de positie van de rug tijdens het fietsen.
Een roeitrainer is de beste keus voor iemand die kort en intensief wilt trainen.De crosstrainer is daarentegen geschikter voor duurtrainingen. Met beide apparaten train je erg veel spiergroepen, echter is de roeitrainer geschikter voor het versterken van je spieren.
Je gebruikt dan met name je bil- en beenspieren. Met name de spieren in je kuiten en bovenbenen worden flink belast. Als je een lange training hebt volbracht, kun je ook een beetje spierpijn krijgen in je hamstrings en spieren in je schenen.
De roeitrainer is een krachtig hulpmiddel voor krachttraining met talloze voordelen. Door regelmatig op een roeitrainer te trainen, kun je niet alleen spierkracht opbouwen, maar ook je algehele conditie verbeteren. Het is een effectieve full-body workout die verschillende spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt.
Je kunt op een roeimachine in 30 minuten tot wel 300 calorieën verbranden. Hoeveel calorieën je per minuut verbrand hangt niet alleen af van hoe hard je roeit, maar heeft ook te maken met je lichaamssamenstelling. De meeste mensen zullen zo'n 150 tot 250 calorieën verbranden met een half uur trainen op een roeimachine.
Roeien spreekt negen grote spiergroepen aan, waardoor je tot wel 85 procent van al je spieren gebruikt: denk aan je benen, billen, buik- en rugspie- ren, je armen en schouders. Dat verklaart waarom je wel 600 tot 1000 calorieën kunt verbruiken tijdens een uurtje roeien.
Roeien is een gezonde sport voor jong en oud. Helaas komen blessures als gevolg van overbelasting vrij vaak voor in de roeisport. Vooral de lage rug blijkt gevoelig voor overbelasting; het percentage lage rugklachten door roeien ligt rond de 32%.