Een GS1-code is een gestandaardiseerde identificatiecode die wordt gebruikt om objecten, locaties, transporteenheden en uniek te identificeren en te volgen in het wereldwijde handelssysteem. Een GS1-code staat in tegenstelling tot een
GS1 Standaarden vormen een gemeenschappelijke basis voor bedrijven om op unieke wijze producten, locaties, assets, transacties, etc. te identificeren (Identify), coderen (Capture) en uit te wisselen (Share).
GS1 codes worden gehuurd en op jaarlijks basis betaald, waar EAN codes gekocht worden. Naast huur en lidmaatschap betaal je voor GS1 ook een jaarlijkse vergoeding op basis van je omzet. De omzetgegevens moeten door de accountant worden bewezen.
Deze barcode is hét paspoort voor je product. EAN- of GS1-codes vormen de taal van (online) business. Door deze unieke code weet iedereen precies om welk product het gaat en wie het verkoopt.
De EAN-code, ook wel GS1 barcode genoemd, is per 1 mei 2019 een verplicht veld binnen DST. Alle artikeldata die aangeleverd worden bij DST dienen te zijn voorzien van een (officiële) EAN/GS1 barcode.
In de Benelux zijn de meeste grote doe-het-zelf-, tuin- en dierretailers en hun leveranciers aangesloten op de GS1 datapool. In Nederland is dat GS1 Data Source en in België en Luxemburg My Product Manager.
Voor elk product, elke variatie of eenheid is een uniek EAN nummer nodig. Wat is een barcode? ►Een barcode zijn de streepjes boven de EAN code. Een barcode wordt ook wel "streepjescode" genoemd.
U vindt uw EAN-code (achttien cijfers - beginnend met 54144) op uw energiefactuur, of door te bellen naar uw netbeheerder.
Tip: een EAN code, EAN nummer en EAN barcodenummer zijn hetzelfde. Het zijn synoniemen voor dezelfde cijferreeksen, die onder streepjescodes staan op de producten.
Een EAN code is verplicht als je jouw producten wilt verkopen op platforms als Bol.com, Amazon of wil leveren aan winkels als CoolBlue. Je moet hiervoor officiële EAN-codes gebruiken om jouw producten te kunnen identificeren. Dit is niet mogelijk als je zelf barcodes hebt gemaakt via een generator.
De EAN-code bestaat in twee varianten, de EAN 8 en EAN 13. Evenals de UPC-code is de lengte van de code gefixeerd en kan de code uitsluitend uit getallen bestaan. De EAN 13 is de meest gebruikte barcode en alleen waar niet voldoende ruimte is wordt ook wel de EAN 8 code gebruikt.
Een barcode is de streepjescode die op allerlei productverpakkingen staat, van levensmiddelen tot make-upartikelen. Cijfers worden vertaald naar streepjes zodat je het product kunt scannen. Het zijn dus de nummers die een product uniek identificeerbaar maken.
Een barcode of streepjescode is een methode om data op een zichtbare wijze weer te geven met een codering die leesbaar is door machines. Oorspronkelijk werd data gevisualiseerd door de breedte van, en afstand tussen lijnen die parallel aan elkaar liggen te variëren.
Waarom zou u EAN codes aanvragen? De EAN nummers zijn een vereisten als u een product wilt aanbieden, zowel online als in fysieke winkels. Met de codes geeft u de producten een uniek kenmerk, zodat grote online platformen zoals Bol.com, Amazon en Google Shopping uw aanbod kunnen identificeren en zullen accepteren.
ISBN (International Standard Book Number) – Dit is een unieke code die specifiek aan boeken is toegekend en standaard op elke boekenkaft te vinden is. EAN (European Article Number) – ook wel 'streepjescode' genoemd. Dit is een uniek 13-cijferig nummer dat aan een artikel is toegekend.
Een Europees Artikel Nummer, is de cijferreeks die u onder de streepjescode op een product vindt. Doordat ieder product zo'n unieke EAN heeft, kunnen artikelen gemakkelijk van elkaar worden onderscheiden, het zorgt voor een unieke identificatie.
Om je producten van barcodes te voorzien bestaan er twee mogelijkheden. Als product owner of verkoper op bol.com en Amazon, hebben jouw producten een uniek identificatienummer nodig. Hiervoor is een Global Trade Item Number (GTIN) of European Article Number (EAN) vereist, wat je bij GS1 kan aanvragen.
Elk gedeelte van de streepjescode heeft een betekenis. De eerste twee cijfers zijn de landcode. 87 Is de code van Nederland en België heeft nummer 54.
Barcodes variëren in prijs, afhankelijk van wat voor soort barcode u wilt kopen en hoeveel barcodes u nodig hebt. Als u wilt dat alleen de streepjescodeafbeeldingen worden gemaakt (d.w.z. u hebt al een streepjescodenummer), begint de prijs bij € 20 voor één en daalt tot € 10 voor vier of meer.
Een GTIN (Global Trade Item Number) is een unieke, internationaal erkende product-ID. Als er een GTIN beschikbaar is, wordt dit weergegeven naast de streepjescode op de productverpakking of boekomslag.
De meeste retail artikelen hebben een GTIN-13, maar soms past een 'grote' barcode niet. Denk aan een lippenstift of een doosje lucifers. Daarvoor is de GTIN-8. Een code met maar 8 cijfers en dus ook een kleinere barcode.
Een EAN-code is een unieke cijfercombinatie waarmee een voorwerp op basis van een Europees systeem wordt geïdentificeerd ('EAN' staat voor 'European Article Numbering'). Als je gaat winkelen, zie je die cijfers bij de streepjescode staan. Op die manier kunnen producten zonder vergissingen worden geïdentificeerd.