Risottorijst is een speciale, rondkorrelige rijst die wel tot vier keer haar gewicht in vocht kan opnemen en tijdens het koken ook wat zetmeel loslaat. Dat zorgt voor een lekkere smeuïge textuur en een bite in je gerecht; iets wat niet lukt met een langkorrelige rijstsoort.
De rijst
Risottorijst zijn rijstsoorten met veel zetmeel die daardoor veel kookvocht kunnen opnemen. De bekendste soort is de Arborio rijst en met deze soort kan je weinig misdoen. Wil je echter gaan voor topkwaliteit, kies dan voor Carnaroli of Vialone Nano rijst.
Welke rijst gebruik je voor risotto? Voor risotto heb je (heel logisch) risottorijst nodig. Risottorijst kan meer vocht opnemen in tegenstelling tot gewone rijst, zilvervliesrijst of basmati en deze zijn dus niet geschikt om risotto mee te maken.
Het (vergroot)woord risotto is afkomstig van het Italiaanse riso dat 'rijst' betekent, met het achtervoegsel otto.
Rijst, en dus ook risottorijst, bevat veel koolhydraten. De bereiding van een traditionele risotto is behoorlijk calorierijk: er wordt veel room en kaas in gebruikt. Daarom is het superleuk dat PowerSlim een mooi recept heeft voor een calorie- en koolhydraatarm alternatief.
De winnaar is…. Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Andere rijstkorrels
Je begrijpt nu misschien beter waarom je met basmati- of zilvervliesrijst geen risotto kunt maken. Deze rijstsoorten bevatten weinig zetmeel en nemen weinig tot geen kookvocht op.
Risotto is een van de traditionele Italiaanse gerechten en is van oudsher een specialiteit uit het noorden van Italië, namelijk Lombardije. Het woord risotto is het verkleinwoord van het woord 'riso' en riso betekent rijst.
In Italië wordt namelijk al eeuwenlang risottorijst verbouwd. Het verhaal gaat dat de Arabieren de rijst introduceerde in Italië. Zij ontdekten namelijk dat op de Povlakte de ideale omstandigheden voor rijstteelt aanwezig waren. Op warme plekken in het water groeit rijst namelijk het beste.
Door te roeren zorg je het zetmeel vrijkomt. Zo krijgt de rijst zijn romige structuur en brand de risotto tevens niet aan. Maar let op: want als je te veel roert, maak je de rijst kapot. Ook brengt roeren lucht in de risotto, waardoor het afkoelt en alles nog zo veel langer duurt.
Door de rijst eerst een paar minuten te bakken in boter en olie, voordat je de bouillon erbij giet, ontwikkel je een geroosterde en notige smaak. Hiermee verander je alleen wel de structuur – vooral de zetmeel – van de rijst, waardoor het resultaat uiteindelijk minder romig is.
Quinoa. Voor de health guru's onder ons die fan zijn van quinoa vanwege de vitamines en mineralen die erin zitten: ook quinoa kun je prima gebruiken als vervanger van je risottorijst.
Er zitten 882 kilocalorieën in 1 portie (450 gram) rijst of risottogerecht. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'rijst of risottogerecht'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Rijst behoort tot de kleine pastavarianten voor in de bouillon. Deze pastavariant is zeker uitgevonden om tot de verbeelding te spreken van kinderen, gewoontegebruikers van babyvoeding en heldere soepen, aangezien hij de vorm heeft van kleine, lekkere en leuke pastakorrels.
Risotto is geen Chinese uitvinding. De oorsprong van de risotto ligt veel dichterbij, namelijk in Noord-Italië. Hoewel het gerecht helemaal niet door de Italianen zelf bedacht is. De rijst zou door de Arabieren zijn meegenomen.
Binnen Italië is Piemonte veruit de grootste rijstregio. Met name rondom de stad Vercelli, in de gelijknamige provincie, die daarom ook wel 'de hoofdstad van de rijst' wordt genoemd, maar ook in de provincies Novara en Biella wordt op grote schaal rijst verbouwd.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Net als witte rijst bevat deze rijst een stuk minder voedingsstoffen doordat het vliesje is verwijderd. De rijstkorrel van basmatirijst is in vergelijking met andere soorten langer en heeft een lichte nootachtige smaak. Doordat er meer smaak aan zit, is dit een favoriet bij velen. Wist je dat basmati 'geurig' betekent?
Ten slotte krijgen wij vaak de vraag of basmatirijst gezond is. Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram). Wat betreft koolhydraten is er een duidelijk verschil, namelijk 17 gram in aardappelen en 23 gram koolhydraten in pasta.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Eet ongezonde bronnen van koolhydraten zoals snoep, koekjes, chips, jam, witbrood, cornflakes, witte rijst, frisdrank en vruchtensap met mate. Deze voedingsmiddelen bevatten veel suikers en calorieën en laten je bloedsuiker snel stijgen.